Vereniging van eigenaren

Bent u lid van een vereniging van eigenaren (vve)? Denken jullie aan het verduurzamen van jullie het appartementencomplex of gebouw? De VvE-energiebalie van gemeente Maastricht helpt u dan graag een stap verder. Waar beginnen jullie als vve? Hoe krijgt u steun van alle eigenaren voor de plannen? Hoe kan dit betaald worden? De VvE-energiebalie kan helpen bij uw vragen.

Verduurzamen doe je in stappen!

Onze vve-adviseurs hebben een overzichtelijke aanpak om te verduurzamen gemaakt. Ingewikkelde zaken kunnen wij makkelijker en haalbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) en overzicht in de financiële mogelijkheden. Heeft u al duurzame maatregelen genomen of moeten jullie nog beginnen? De VvE-energiebalie van gemeente Maastricht is er voor al jullie vragen.

Aanbod

De gemeente Maastricht biedt gratis informatiebijeenkomsten aan om vve’s te helpen met het nemen van duurzame stappen. Ook organiseren we een cursus over verduurzaming van het gebouw. 

De informatiebijeenkomsten en cursus bieden de kans om vragen te stellen aan een deskundig en onafhankelijk adviseur. Zo krijgt u een concreet beeld van de stappen die een vve moet zetten om toekomstbestendiger en energiezuiniger te worden. 

Leden van alle vve's binnen de gemeente Maastricht kunnen zich aanmelden voor de informatiebijeenkomsten en cursus. Er is een beperkt aantal plekken per datum beschikbaar.

Informatieavonden en cursus

Informatiebijeenkomsten – vve's & verduurzamen in Maastricht

In 2025 worden 4 informatiebijeenkomsten georganiseerd in het Klimaathuis in Maastricht. Iedere bijeenkomst heeft een ander thema. U kunt zoveel informatiebijeenkomsten bezoeken als u wilt. Meld u aan met het aanmeldformulier.

Ook is er een cursus van 3 avonden 'Verduurzamen met uw vve doet u zo!'

  • Datum: 12 maart 2025
    Tijd: 18.30 uur tot ongeveer 20.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur)
    Het verduurzamen van uw woning is een verstandige keuze maar bij vve’s kan dit nog wel eens ingewikkeld zijn. In deze bijeenkomst lichten we de belangrijkste 3 stappen toe om te starten met verduurzamen. Wat moet u weten, wat heeft u nodig en in welke volgorde? Na deze bijeenkomst zijn al deze vragen beantwoord. 

  • Datum: 13 mei 2025
    Tijd: 18.30 uur tot ongeveer 20.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur)

    Verduurzamen kost vaak een hoop geld, gelukkig zijn er diverse subsidies en leningen die dit betaalbaar kunnen maken. In deze informatiebijeenkomst leggen wij de diverse leningen en subsidies uit waar een vve in 2025 gebruik van kan maken. 

  • Datum: 9 september 2025
    Tijd: 18.30 uur tot ongeveer 20.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur)

    De ene vve is de andere niet. In deze informatiebijeenkomst bespreken we diverse casussen van vve’s die een verduurzamingstraject hebben doorlopen. Welke uitdagingen kunnen er ontstaan en hoe kunt u deze oplossen? Ervaar het samen met andere vve-leden tijdens deze interactieve sessie! 

  • Datum: 13 november 2025
    Tijd: 18.30 uur tot ongeveer 20.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur)

    Het verduurzamen van een complex is in veel gevallen een kostbaar proces, gelukkig zijn er diverse subsidies en leningen speciaal hiervoor beschikbaar. In deze informatiebijeenkomst lichten wij de diverse leningen en subsidies toe waar een vve in 2025 gebruik van kan maken. 

  • In deze cursus gaan we in op hoe, waar en wanneer u kunt beginnen met verduurzamen, een duurzaam meerjarenonderhoudsplan kunt maken en veelgestelde vragen. De cursus bestaat uit 3 avonden die plaatsvinden in het Klimaathuis in Maastricht (President Rooseveltlaan 217, 6224 CP Maastricht). 

    In 2025 organiseren we de cursus 2 keer. De 1e cursus vindt plaats op 26 maart, 9 april en 23 april. De 2e keer organiseren we de cursus op 30 september, 14 oktober en 28 oktober. De cursusavonden duren van 18.30 uur tot 21.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur).

    Dag 1: Het vertrekpunt bepalen

    Hoe start u met het verduurzamen binnen een vve?

    Dag 2: De juridische en financiële verantwoordelijkheden en verplichtingen

    We gaan in op verschillende onderwerpen:

    • de juridische verantwoordelijkheden en verplichtingen, belangrijke wet- en regelgeving en het nemen van besluiten voor onderhoud en verduurzamen;
    • de financiële verantwoordelijkheden en verplichtingen, zoals sparen en het groot en klein onderhoud;
    • het belang van een gezonde vve, communicatie, samen werken en elkaar steunen
    • duidelijke afspraken maken.

    Dag 3: Aan de slag!

    Waar staan we nu met het verduurzamen met de vve? En welke stappen moeten we nog nemen? We hebben het onder andere over:

    • belangrijke stappen en gevolgen voor flora en fauna;
    • financiering, zoals sparen, lenen en subsidies;
    • duidelijke afspraken maken;
    • uitleg over de transitievisie warmte en energie van Gemeente Maastricht: is de vve klaar voor de toekomst?

Subsidies en leningen

Subsidies om als vve te verduurzamen

Voor een vve zijn er verschillende regelingen die het makkelijker maken om met zijn allen energiezuiniger te worden. 

Subsidieregeling verduurzaming voor vve’s (SSVE)

Er is voor vve’s een aparte subsidieregeling: de subsidieregeling verduurzaming voor vve’s (SVVE). De SVVE bestaat uit 3 onderdelen waarvoor apart subsidie wordt aangevraagd.

  • Onder deze subsidie valt onder andere het aanvragen van een Energiemaatwerkadvies, een nieuw Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP) en een flora- en faunaonderzoek. Kijk voor meer informatie, inhoud voorwaarden van de subsidie op de website van het RVO.

  • Zijn jullie als vereniging van eigenaars van plan jullie gebouw(en) te verduurzamen? Maak dan gebruik van de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen. U kunt subsidie aanvragen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen, een warmtepomp, zonneboiler of bijvoorbeeld een centrale aansluiting op een warmtenet.

    Kijk voor meer informatie, inhoud voorwaarden van de subsidie op de website van het RVO.

  • Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Hierdoor zijn meer laadmogelijkheden nodig.

    Sinds 1 januari 2024 biedt de SVVE 2 subsidies aan voor het opladen van elektrische auto’s op parkeerplaatsen van een vve. Wil je een goede afweging en keuze maken over opladen? Vraag dan de subsidie aan voor oplaadpuntenadvies. Wil je de basislaadinfrastructuur laten aanleggen, zodat de bewoners oplaadpunten kunnen plaatsen? Vraag de subsidie aan voor de basislaadinfrastructuur. Kijk voor meer informatie, inhoud voorwaarden van de subsidie op de website van het RVO.

Deze subsidie SSVE is er voor vve's met tenminste 1 koopwoning. Voor ongemengde vve's met alleen huuwoningen is er de SVOH.

Stimuleringsregeling aardgasvrij huurwoningen (SAH)

Woont u in een gemengde vve? Met zowel huur- als koopwoningen in het appartementencomplex? Dan helpt de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) bij het aardgasvrij worden door deze aan te sluiten op een warmtenet. Met deze subsidie krijgt u een deel van de kosten voor de aanpassing terug. Voor meer informatie over de SAH kijk op de website van het RVO.

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Bent u een vereniging van eigenaren? En wilt u hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie opwekken? Dan kunt u subsidie aanvragen met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE).

De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat u subsidie krijgt voor de elektriciteit die u opwekt met uw installatie (een bedrag per kWh), tijdens een bepaalde periode. Kijk voor informatie over deze subsidie en de voorwaarden op de website van het RVO.

Aantrekkelijk lenen om te verduurzamen

Nationaal Warmtefonds

Wilt u samen met alle mede-eigenaren graag verduurzamen, maar is er te weinig geld? U kunt een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Het Nationaal Warmtefonds is er speciaal voor het financieren van verduurzamingsmaatregelen. Voor vve’s is er dan ook een aparte lening: de Energiebespaarlening voor vve’s. 

Deze lening moet betaald worden door de hele vve. Deze komt niet op naam van de individuele eigenaar. De rente en aflossing worden onderdeel van de vve-bijdrage waardoor u als lid meebetaalt zolang u het appartementsrecht bezit

Voor meer informatie, zoals looptijden en rentepercentages, bezoek de website van het Nationaal Warmtefonds.

Toekomst bestendige Onderhoudsfonds vve – de landelijke lening van SVn 

Voor vve’s die naast de verduurzaming ook (achterstallig) onderhoud mee willen financieren heeft SVn de lening ‘Toekomst bestendig Onderhoudsfonds VvE’. Deze lening is landelijk beschikbaar en kan niet alleen verduurzaming maar ook (groot) onderhoud mee financieren. Deze lening is er voor vve’s vanaf 8 appartementen. 

Contact – plan een afspraak

Wij helpen u graag. Dat kan op afspraak in het Klimaathuis aan de Groene Loper (President Rooseveltlaan 217). Heeft u vragen of wilt u een afspraak plannen, dat kan via vve-balie [at] maastricht.nl (vve-balie[at]maastricht[dot]nl) of via (043) 3504488.

Ervaring van andere vve’s

Meerdere Maastrichtse vve's zijn al bezig met het verduurzamen van hun wooncomplex. Lees hun ervaringen op Thuis in Maastricht.