Ceremonie bij naturalisatie

De naturalisatieceremonie is er voor mensen die Nederlander worden. Dit is de laatste verplichte stap in het proces voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit. Tijdens deze ceremonie legt u de verklaring van verbondenheid af. Daarmee belooft u dat u de vrijheden en rechten respecteert die bij het Nederlanderschap horen en de plichten zult vervullen. 

Ceremonies stadhuis

Elke maand is er een ceremonie in de oude raadszaal van het stadhuis. Wordt u binnenkort Nederlander? En heeft u daarover een brief gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)? Dan krijgt u van ons een uitnodiging om naar de ceremonie te komen. 

In de brief leest u wanneer en hoe laat u wordt verwacht. De (loco)burgemeester heet u van harte welkom! 

Let op: het duurt ongeveer 6 weken vóór de gemeente het officiële besluit krijgt van de IND. Tot die tijd kunnen we u nog niet uitnodigen voor de ceremonie. 

Verhinderd?

Bent u uitgenodigd voor de ceremonie, maar kunt u die dag niet komen?  Bel dan met 14 043. Dan kijken we wanneer u opnieuw een uitnodiging van ons krijgt. 

Verklaring van verbondenheid

De verklaring van verbondenheid wordt tijdens de ceremonie mondeling afgelegd. U moet daarom persoonlijk naar de ceremonie komen. Er zijn twee verschillende verklaringen van verbondenheid: de neutrale verklaring en de religieuze verklaring. 

Bij uw aanvraag heeft u al gekozen welke verklaring van verbondenheid u tijdens de ceremonie aflegt. Na het afleggen van de verklaring van verbondenheid, krijgt u het officiële bewijs dat u Nederlander bent. 

Let op: als u niet naar de ceremonie komt, wordt u (nog) geen Nederlander. 

Nederlandse nationaliteit

Was u persoonlijk aanwezig bij de ceremonie? En heeft u mondeling de verklaring van verbondenheid afgelegd? Dan zorgen wij ervoor dat u als Nederlander wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). 

Wacht even met het maken van een online afspraak voor het aanvragen van een nationaal (Nederlands) paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Een week ná de ceremonie kunt u gerust online een afspraak maken voor het aanvragen van uw paspoort of Nederlandse  Identiteitskaart

Bijzondere omstandigheden

Wij doen er alles aan uw Nederlandse nationaliteit zo spoedig mogelijk op te nemen in de Basisregistratie Personen (BRP). U hoeft hier niet persoonlijk voor langs te komen. Heeft u met spoed uw Nederlands reisdocument nodig? Bijvoorbeeld omdat een familielid in het buitenland is overleden? Bel dan 14 043.

Officieel Nederlander

Na ontvangst van het naturalisatiebesluit of de optiebevestiging bent u officieel Nederlander. U heeft dan:

 • recht om te stemmen
 • recht om zelf politiek actief te worden
 • recht om ook in andere landen van de Europese Unie te wonen en te werken
 • recht op hulp van Nederlandse ambassades in het buitenland
 • De termijnen voor de uitreiking van het officiële besluit verschillen:

  • Naturalisatieprocedure
   Binnen 6 weken na de datum van het officiële besluit (hét Koninklijk Besluit), ontvangt u een brief van de gemeente voor de ceremonie.
  • Optieprocedure
   Binnen 9 weken na bevestiging ontvangt u een brief van de gemeente voor de ceremonie.