Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Met een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) kunt u zich identificeren. Met deze reisdocumenten kunt u ook naar andere landen reizen. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen hebt u ook nog een visum nodig. 

Maak een afspraak

U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Maak daarom voor elke persoon waarvoor u een paspoort of ID-kaart wilt aanvragen een aparte afspraak bij het GemeenteLoket.

Komt u naar het GemeenteLoket, houd dan rekening met de Corona voorzorgsmaatregelen. Voor uw en onze gezondheid.  U vindt ze in het uitklapmenu 'Hygiënemaatregelen en gezondheidscheck coronavirus' onderaan de pagina Contact.

Paspoort of identiteitskaart voor uw kind

Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

Ophalen paspoort of identiteitskaart

U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen. Om wachtrijen bij het GemeenteLoket te voorkomen, kunt u uw nieuwe reisdocument alleen op afspraak ophalen. Maak uw afspraak ophalen reisdocument

Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

Woont u in het buitenland? 

Vraag dan uw paspoort of identiteitskaart aan via 'Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen'. Hiervoor geldt een andere procedure!

Heeft u geen vaste verblijfplaats?

Maar wel de Nederlandse nationaliteit? Ga dan naar Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart.

Nieuwe ID-kaart met vingerafdrukken en QR-code

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders een nieuwe ID-kaart. Vanaf 12 jaar met 2 vingerafdrukken en een QR-code.
Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Video: hoe vraagt u een paspoort aan?

Video: hoe vraagt u een identiteitskaart aan?

 • In Nederland moeten kinderen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen

  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet(en) alle gezaghouder(s) toestemming verlenen.

  Getrouwde en gescheiden ouders hebben samen het ouderlijk gezag, tenzij het gezag anders is geregeld bij de rechtbank. 

  • Heeft één ouder of voogd het gezag? Dan hoeft alleen hij / zij toestemming te verlenen.
  • Hebben beide ouders of één ouder en een ander het gezag? Dan moeten beiden toestemming geven. 

  Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. Toestemming kan verleend worden op twee manieren:

  Kind mee bij aanvragen en ophalen reisdocument

  Kinderen moeten voor de aanvraag van hun paspoort of identiteitskaart mee komen naar het GemeenteLoket. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf. 

  Omdat het niet mogelijk is een identiteitsbewijs aan te vragen zonder een goede pasfoto is besloten om fotografen toe te voegen aan de lijst van uitgezonderde winkels van de lockdown. U kunt dus ook momenteel, in de lockdown, terecht bij een fotograaf voor een pasfoto.

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Tarieven 2021

  • paspoort: € 56,55 voor personen tot 18 jaar
  • paspoort € 74,75 voor personen van 18 jaar of ouder
  • ID-kaart: € 36,45 voor personen tot 18 jaar
  • ID-kaart: € 67,55 voor personen van 18 jaar en ouder
  • Extra kosten voor spoedaanvraag: € 50,90
 • Na 7 dagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. U hebt daar 3 maanden de tijd voor.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van een reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Hebt u uw reisdocument eerder nodig? Dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

  Bezorgen
  Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

  Per direct
  Hebt u per direct een reisdocument nodig? Dan kunt u in aanmerking komen voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie hierover vindt u op www.defensie.nl.

 • Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of hebt u een vermoeden van misbruik? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt meestal meteen een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente. Om misbruik of fraude te voorkomen, is het wel raadzaam om een verklaring van vermissing te doen bij de gemeente.

 • Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Tot een leeftijd van 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Hebt u geen vaste woon- of verblijfplaats? Ga dan naar Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart.

 • Vanaf januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart uitgegeven met extra functie, namelijk een inlogfunctie (eNIK). Dit betekent dat inwoners met hun identiteitskaart via de DigiD-app veilig kunnen inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of het pensioenfonds.

  De identiteitskaart met eNIK kan vanaf maandag 4 januari bij de gemeente worden aangevraagd. Binnen 5 werkdagen nadat de nieuwe ID-kaart is uitgereikt aan de aanvrager, krijgt deze thuis een brief van DigiD. In de brief staat informatie hoe de inlogfunctie eNIK moet worden geactiveerd.

  De huidige identiteitskaarten blijven overigens gewoon geldig.