Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Met een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) kunt u zich identificeren. Met deze reisdocumenten kunt u ook naar andere landen reizen. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen hebt u ook nog een visum nodig. 

In verband met het coronavirus is onze dienstverlening tijdelijk aangepast. Het is op dit moment niet mogelijk om online een afspraak te maken. Bel bij spoed 14 043. Geen spoed? Stel dan het aanvragen van uw reisdocument uit en kijk regelmatig op onze website voor de actuele stand van zaken.

Maak altijd een afspraak

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart moet u langskomen. Maak daarvoor voor elke persoon waarvoor u een paspoort of ID-kaart wilt aanvragen een aparte afspraak bij het GemeenteLoket. Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig. 

Woont u in het buitenland? 

Vraag dan uw paspoort of identiteitskaart aan via 'Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen'. Hiervoor geldt een andere procedure!

Heeft u geen vaste verblijfplaats?

Maar wel de Nederlandse nationaliteit? Ga dan naar Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart.

 • Kinderen

  In Nederland moeten kinderen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen

  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet(en) alle gezaghouder(s) toestemming verlenen.

  Getrouwde en gescheiden ouders hebben samen het ouderlijk gezag, tenzij het gezag anders is geregeld bij de rechtbank. 

  • Heeft één ouder of voogd het gezag? Dan hoeft alleen hij / zij toestemming te verlenen.
  • Hebben beide ouders of één ouder en een ander het gezag? Dan moeten beiden toestemming geven. 

  Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. Toestemming kan verleend worden op twee manieren:

 • Voorwaarden

 • Aan welke eisen moet mijn pasfoto voldoen?

  Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf

 • Kosten

  Tarieven 2020

  • paspoort: € 55,35 voor personen tot 18 jaar
  • paspoort € 73,20 voor personen van 18 jaar of ouder
  • ID-kaart: € 30,70 voor personen tot 18 jaar
  • ID-kaart: € 58,30 voor personen van 18 jaar en ouder
  • Toeslag spoedaanvraag: € 49,85
 • Termijn

  Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. U hebt daar 3 maanden de tijd voor.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van een reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Hebt u uw reisdocument eerder nodig? Dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

  Bezorgen
  Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

  Per direct
  Hebt u per direct een reisdocument nodig? Dan kunt u in aanmerking komen voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie hierover vindt u op www.defensie.nl.

 • Verlies of diefstal paspoort of identiteitskaart

  Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of hebt u een vermoeden van misbruik? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt meestal meteen een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente. Om misbruik of fraude te voorkomen, is het wel raadzaam om een verklaring van vermissing te doen bij de gemeente.

 • Hoe lang is mijn paspoort of identiteitskaart geldig?

  Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Tot een leeftijd van 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Geen vaste verblijfplaats

  Hebt u geen vaste woon- of verblijfplaats? Ga dan naar Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart.

 • Meer informatie