Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Woont u in Maastricht en heeft u een nieuw reisdocument nodig? Maak dan via deze pagina online een afspraak voor het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart. 

 

Woont u in het buitenland? Vraag dan uw paspoort of identiteitskaart aan via 'Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen'. Hiervoor geldt een andere procedure!

Heeft u geen vaste verblijfplaats? Maar wel de Nederlandse nationaliteit? Ga dan naar Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart.

Maak een afspraak

U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen bij de gemeente. Maak daarom voor elke persoon waarvoor u een paspoort of ID-kaart wilt aanvragen een aparte afspraak bij het GemeenteLoket.

Paspoort of identiteitskaart voor uw kind

Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check in het uitklapmenu 'Kinderen' onderaan deze pagina welke regels nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

Ophalen of laten bezorgen

U kunt uw paspoort of identiteitskaart zonder afspraak ophalen bij het GemeenteLoket. Check de openingstijden. U heeft 3 maanden de tijd om uw reisdocument op te halen. 

Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

Video

Snel weten hoe het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart werkt? Bekijk de video's hieronder.

 • In Nederland moeten kinderen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen

  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet(en) alle gezaghouder(s) toestemming verlenen.

  Getrouwde en gescheiden ouders hebben samen het ouderlijk gezag, tenzij het gezag anders is geregeld bij de rechtbank. 

  • Heeft één ouder of voogd het gezag? Dan hoeft alleen hij / zij toestemming te verlenen.
  • Hebben beide ouders of één ouder en een ander het gezag? Dan moeten beiden toestemming geven. 
  Toestemmingsverklaring afgifte reisdocument

  Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen voor de afgifte van een reisdocument aan uw minderjarig kind:

  Kind mee bij aanvragen en ophalen reisdocument

  Kinderen moeten voor de aanvraag van hun paspoort of identiteitskaart mee komen naar het GemeenteLoket. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf. 

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Tarieven 2024

  • paspoort: € 63,40 voor personen tot 18 jaar
  • paspoort € 83,85 voor personen van 18 jaar of ouder
  • ID-kaart: € 40,90 voor personen tot 18 jaar
  • ID-kaart: € 75,80 voor personen van 18 jaar en ouder
  • Extra kosten voor spoedaanvraag: € 57,05
 • Na 7 dagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. U hebt daar 3 maanden de tijd voor.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van een reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Snel een nieuw reisdocument nodig? Dien een spoedaanvraag in. U betaalt hiervoor een toeslag. 

  Levertermijnen spoedaanvragen (rekening houden met weekend en feestdagen)

  • ingediend vóór 14.00 uur: nieuwe reisdocument ligt klaar vanaf 1e werkdag erna vanaf 11.00 uur
  • ingediend na 14.00 uur: nieuw reisdocument ligt klaar vanaf 2e werkdag erna vanaf 11.00 uur

  Per direct
  Hebt u per direct een reisdocument nodig? Dan kunt u in aanmerking komen voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie hierover vindt u op marechaussee.nl.

  Bezorgen
  Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

   

 • Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of hebt u een vermoeden van misbruik? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt meestal meteen een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente. Om misbruik of fraude te voorkomen, is het wel raadzaam om een verklaring van vermissing te doen bij de gemeente.

 • Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Tot een leeftijd van 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Hebt u geen vaste woon- of verblijfplaats? Ga dan naar Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart.

 • Vanaf januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart uitgegeven met extra functie, namelijk een inlogfunctie (eNIK). Dit betekent dat inwoners met hun identiteitskaart via de DigiD app veilig kunnen inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of het pensioenfonds.

  De identiteitskaart met eNIK kan vanaf maandag 4 januari bij de gemeente worden aangevraagd. Binnen 5 werkdagen nadat de nieuwe ID-kaart is uitgereikt aan de aanvrager, krijgt deze thuis een brief van DigiD. In de brief staat informatie hoe de inlogfunctie eNIK moet worden geactiveerd.

  De huidige identiteitskaarten blijven overigens gewoon geldig. 

 • Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders een nieuwe ID-kaart. Vanaf 12 jaar met 2 vingerafdrukken en een QR-code.
  Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.