Paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen, verklaring van vermissing

Ga niet naar de politie als u uw Nederlands paspoort of uw Nederlandse identiteitskaart kwijt bent. Is uw reisdocument gestolen? Ook dan hoeft u daarvan geen aangifte te doen bij de politie. Om misbruik te voorkomen, is het wél raadzaam om in uw woongemeente aangifte van vermissing te doen.

Voorkom fraude: registreer uw vermiste reisdocument

Is uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen? U hoeft dan geen aangifte te doen bij de politie. Woont u in Maastricht? Dan kunt u de vermissing hier online (met DigiD) registreren.

Door een verklaring van vermissing af te leggen, wordt het vermiste reisdocument ongeldig. De vermissing kan niet meer worden teruggedraaid. Mocht u uw paspoort of identiteitskaart nog terugvinden, dan moet u het inleveren bij het GemeenteLoket. Het document wordt dan vernietigd.

Rijbewijs of verblijfsdocument kwijt of gestolen?

Vermissing van uw rijbewijs kunt u via deze pagina niet online doorgeven. In het uitklapmenu 'Rijbewijs kwijt of gestolen' onderaan de pagina Rijbewijs leest u wat u kunt doen om misbruik van uw rijbewijs te voorkomen en hoe u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Is uw verblijfsdocument kwijt of gestolen? Dan moet u aangifte doen bij de politie. U kunt de vermissing van uw verblijfsdocument dan niet online doorgeven .

  • Heeft iemand uw identiteitsbewijs als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Ook dan wordt het vernietigd om fraude en misbruik te voorkomen. Zelfs als u de vermissing nog niet bij ons heeft gemeld. U krijgt hiervan bericht en kunt dan een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

  • Bent u in het buitenland en is uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de plaatselijke politie. Vraag daarna een nieuw (tijdelijk) paspoort (noodpaspoort of laisser-passer) aan via de Nederlandse ambassade of het consulaat. Daarmee kunt u terug naar Nederland reizen. Kijk voor meer informatie op www.nederlandwereldwijd.nl.

  • Vindt u uw paspoort of identiteitskaart weer terug nadat u uw reisdocument als vermist heeft geregistreerd? Dan bent u verplicht om het document in te leveren bij de gemeente. Wij vernietigen het dan om misbruik en fraude te voorkomen. Het gebruik van een als vermist geregistreerd paspoort of vermist verklaarde ID-kaart is strafbaar.

  • U kunt uw verloren of gestolen paspoort of identiteitskaart gratis als vermist laten registreren. De verklaring van vermissing maakt uw reisdocument ongeldig. Zo voorkomt u misbruik of fraude.

    Na de verklaring van vermissing kunt u meteen een nieuw reisdocument aanvragen via de pagina Paspoort of identiteitskaart aanvragen. Daar zijn wel kosten aan verbonden.