Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen

Woont u in het buitenland en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan bent u een niet-ingezetene en kunt u bij de gemeente Maastricht een paspoort en/of identiteitskaart aanvragen. Volg de aanwijzingen in het stappenplan nauwkeurig op en dien uw aanvraag pas in als uw dossier compleet is.

Maximaal 125 aanvragen per week

Op dit moment nemen we maximaal 125 aanvragen per week in behandeling voor Nederlanders in het buitenland of voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats. 

De afhandelingstermijn bedraagt op dit moment 8 tot 10 weken en gaat in vanaf datum ontvangst. Op dit moment hebben we veel aanvragen. Bellen of mailen voor een snellere afhandeling heeft geen zin. 

Kijk voor meer informatie in het uitklapmenu onderaan deze pagina.  

Stappenplan 

 1. Maak uw persoonlijke checklist
  Maak eerst voor elk gezinslid waarvoor u een reisdocument wilt aanvragen een persoonlijke checklist op de website Nederlandwereldwijd. Na het invullen van deze checklist, krijgt u een overzicht van de documenten die u nodig heeft voor de aanvraag. 
 2. Scan documenten
  Scan alle vereiste documenten uit de checklist vooraf. Zonder deze documenten kunt u de aanvraag niet afronden. Ook uw paspoort en/of identiteitskaart dient u in te scannen.

  Let op: woont u in België? Dan hebben wij altijd een uittreksel van uw woongemeente nodig met vermelding van nationaliteit en burgerlijke staat. Een verblijfsdocument, Belgisch paspoort of identiteitskaart of geboorteakte is niet voldoende als bewijs van hoofdverblijf.
 3. Dien uw aanvraag en vereiste documenten in (voor elk gezinslid een aparte aanvraag)
  Dien de aanvra(a)gen en de vereiste documenten in. Voor elk gezinslid waarvoor u een paspoort of identiteitskaart wilt, dient u een aparte aanvraag in. 
  Voor een paspoort voor uw kind tot en met 17 jaar of een identiteitskaart voor uw kind tot en met 11 jaar voegt u ook een toestemmingsformulier toe. Het formulier moet ondertekend zijn door beide ouders of door degene die het gezag over het kind heeft. Van de ondertekenaars voegt u een kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart toe. 
  U kunt toestemming verlenen voor de afgifte van een reisdocument aan uw minderjarig kind door het toestemmingsformulier te downloaden en printen
 4. Maak een afspraak
  Wij beoordelen uw aanvraag en documenten en nemen per e-mail contact met u op. Soms blijkt dat we nog meer documenten van u nodig hebben. Kunnen we alle documenten goedkeuren? Dan krijgt u een e-mail met daarin een uitnodiging en uitleg voor het maken van een afspraak bij het GemeenteLoket voor het definitief aanvragen van uw reisdocument(en). 
 5. Afhalen of laten bezorgen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. 

  Als u de afspraak bij het GemeenteLoket heeft gehad, duurt het nog 7 dagen voordat u het document kunt afhalen. 

  Heeft u uw reisdocument eerder nodig, dan kunt u het eventueel met spoed aanvragen. Dan is het na 3 werkdagen klaar. Geef dit verzoek aan bij uw aanvraag aan het GemeenteLoket.

  Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is normaal gesproken mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland, België en in Duitsland in postcodegebieden beginnend met 26, 40 t/m 42, 44 t/m 52 en 58 t/m 59. Iedereen (ook een kind) moet het document zelf in ontvangst nemen van de bezorger.

Belangrijk om te weten

Voor elke persoon die een paspoort en/of identiteitskaart nodig heeft moet een apart vragenformulier ingevuld worden.

 • Het kan voorkomen dat de gemeente per e-mail nog aanvullende documenten bij u opvraagt.
 • U moet bij de aanvraag alle originele documenten meenemen.
 • U moet bij de aanvraag persoonlijk aanwezig zijn, dit geldt ook voor kinderen.
 • Het maximum aantal aanvragen dat we op dit moment in behandeling nemen voor Nederlanders in het buitenland of voor Nederlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats is 125 aanvragen per week. 

  Voor deze aanvragen moeten de nationaliteit en identiteit van de personen worden vastgesteld en moeten meer documenten worden nagekeken. Daarom duurt de afhandeling hiervan langer. Ook worden er momenteel meer paspoorten en identiteitsbewijzen aangevraagd dan normaal. Daardoor is het al drukker bij de gemeente.

  De afhandelingstermijn bedraagt op dit moment 8 tot 10 weken. We willen voorkomen dat de afhandeling door toenemende drukte nog langer gaat duren. Daarom nemen we maximaal 125 nieuwe aanvragen per week in behandeling.

  Maximum bereikt?

  • Probeer het volgende week opnieuw. Dat kan vanaf maandag 09.00 uur.
  • Vraag uw nieuwe reisdocument eventueel aan bij een andere grensgemeente. Kijk voor de wachttijden op de website van Nederland Wereldwijd.
 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf. 

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen. Bijvoorbeeld omdat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de website van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig. Voor het aanvragen van het tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. En u toont aan dat u veel reist en uw paspoort regelmatig bij een buitenlandse vertegenwoordiging is of dat u een conflicterend land bezoekt.

  Als u veel naar het buitenland reist, kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden voor visa en reisstempels.

 • Tarieven 2024

  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder: € 126,40
  • Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar: € 105,95
  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 121,95
  • Identiteitskaart onder 18 jaar: € 87,00
 • Een paspoort/identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is een paspoort/identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Hebt u een burgerservicenummer? Dan wordt dit in uw reisdocument vermeld.

 • Hebt u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Dan kunt u mogelijk toch een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

 • U hebt 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen. U kunt uw reisdocument zonder afspraak ophalen bij het GemeenteLoket. Check onze openingstijden