Verblijfsvergunning, aanvraag

Komt u langer dan 3 maanden in Nederland wonen, werken en/of studeren? Dan heeft u een verblijfsvergunning nodig, als u geen Nederlander bent en ook niet de nationaliteit van een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland heeft. 

Komt u uit een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland dan heeft u meestal geen verblijfsvergunning nodig. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie! Neem bij twijfel contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of check de voorwaarden voor het aanvragen van een verblijfsvergunning voor EU/EER en Zwitserland (or read information in English).

Brits burger

Brits burgers en/of een familielid van een Brits burger moet(en) bij verblijf in Nederland langer dan 3 maanden een verblijfsvergunning aanvragen. Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten. Het VK maakt daarmee geen deel meer uit van de Europese Unie . Dit geldt ook voor Brits burgers die vóór 1 januari 2021 al in Nederland verbleven en (nog) geen gebruik hebben gemaakt van afspraken in het terugtrekkingsakkoord (Withdrawal Agreement).

Neem bij twijfel contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of check de voorwaarden voor het aanvragen van een verblijfsvergunning voor Brits burgers en hun familieleden.

Aanvragen via IND

Een verblijfsvergunning moet u aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Meer informatie over hoe u een verblijfsvergunning moet aanvragen en de voorwaarden vindt u op de website van de IND.