Vreemdelingenpaspoort

Als u in Nederland woont en verblijft, maar niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u van uw eigen land geen paspoort krijgen. Dan kunt u in bepaalde gevallen bij ons een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Met een vreemdelingenpaspoort kunt u naar alle landen reizen, behalve het land herkomst. Voor veel landen heeft u nog wel een visum nodig. Voor meer informatie daarover kunt u terecht bij de ambassade van het land waar u heen reist.

Stappenplan

 1. Maak een afspraak
  U moet een vreemdelingenpaspoort altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Maak daarom voor elke persoon waarvoor u een vreemdelingenpaspoort wilt aanvragen een aparte afspraak bij het GemeenteLoket. Neem uw huidige verblijfsdocument en (indien in bezit) uw huidige vreemdelingenpaspoort (ook als dat niet meer geldig is)  en uw eventuele paspoort uit uw land van herkomst mee naar het GemeenteLoket. 
 2. Kom voor de aanvraag naar het GemeenteLoket
  Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig. 
 3. Toestemming IND?
  We vragen toestemming aan de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken door middel van een formulier dat samen met u aan de balie ingevuld wordt. Het formulier wordt vervolgens verzonden naar de IND en (indien nodig) naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 4. Brief
  Als de IND en (indien nodig) het ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming geeft, krijgt u een brief van ons waarin u leest wat u allemaal mee moet nemen voor de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort.
 5. Aanvraag afronden
  Als u de brief 'Aanvraag vreemdelingenpaspoort' ontvangt, komt u opnieuw naar het GemeenteLoket om de aanvraag van uw vreemdelingenpaspoort af te ronden. Maak wel eerst een afspraak

Ophalen vreemdelingenpaspoort

U heeft 3 maanden de tijd om uw vreemdelingenpaspoort op te halen bij het GemeenteLoket (zonder afspraak). Check de openingstijden

Kinderen

Wilt u een vreemdelingenpaspoort voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels er nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig.

Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

Geldigheid

De geldigheid van het vreemdelingenpaspoort is afhankelijk van uw situatie. De maximale geldigheid is 5 jaar. Zonder vreemdelingenstatus kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen.

  • Uw eigen land geeft u geen paspoort.
  • U heeft een geldige verblijfsvergunning (type I of II). 
  • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Maastricht
  • U heeft geen vluchtelingenstatus

  Voor kinderen gelden dezelfde voorwaarden. 

 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf. 

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Tarieven 2024

  • vreemdelingenpaspoort (alle leeftijden): € 63,40
  • extra toeslag bij spoedaanvraag: € 57,05
 • Na 7 dagen kunt u tijdens de openingstijden uw paspoort ophalen bij het GemeenteLoket. Tijdens feestdagen kan het langer duren. U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort op te halen. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Heeft u uw paspoort eerder nodig? Dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag.

 • In Nederland moeten kinderen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

  Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen

  Tot 18 jaar (paspoort) moet(en) alle gezaghouder(s) toestemming verlenen.

  Getrouwde en gescheiden ouders hebben samen het ouderlijk gezag, tenzij het gezag anders is geregeld bij de rechtbank. 

  • Heeft één ouder of voogd het gezag? Dan hoeft alleen hij / zij toestemming te verlenen.
  • Hebben beide ouders of één ouder en een ander het gezag? Dan moeten beiden toestemming geven. 
  Toestemmingsverklaring afgifte reisdocument

  Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen:

  Kind mee bij aanvragen en ophalen reisdocument

  Kinderen moeten voor de aanvraag van hun vreemdelingenpaspoort mee komen naar het GemeenteLoket. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.