Vluchtelingenpaspoort

Bent u vluchteling en hebt u de vluchtelingenstatus en een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen om naar het buitenland te reizen.

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is onze dienstverlening aangepast. We zorgen ervoor dat de belangrijkste dienstverlening de komende tijd kan doorlopen. Om u en onze medewerkers te beschermen tegen het virus, nemen we maatregelen.

Coronamaatregelen en aanvragen paspoort of identiteitskaart

 • Stel het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart zo veel mogelijk uit.
  Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat zorginstellingen in deze bijzondere periode ook verlopen ID-bewijzen mogen accepteren.
 • Is uw reisdocument verlopen vóór 15 april en is uitstel niet mogelijk? Bel dan 14 043 voor het maken van een afspraak. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. We plannen uw afspraak zo dat er geen wachtrijen ontstaan bij het GemeenteLoket. 
 • Is uw reisdocument verlopen ná 15 april? Check dan regelmatig deze webpagina. Zodra de adviezen van het RIVM het toelaten, passen wij onze dienstverlening weer aan. 

Coronamaatregelen en ophalen paspoort of identiteitskaart

U hebt 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen bij het GemeenteLoket. Dat kan alleen op afspraak. Zo voorkomen we wachtrijen bij het GemeenteLoket. Bel 14 043 voor het maken van een afspraak. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. 

Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

Afspraak maken

Het vluchtelingenpaspoort is een paspoort voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. U kunt een vluchtelingenpaspoort alleen aanvragen door persoonlijk naar het GemeenteLoket te komen. Maak hiervoor eerst een afspraak. 

Kinderen

Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels er nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig.

Geldigheid

Het paspoort is niet geldig voor uw land van herkomst. Bij reizen naar andere landen hebt u soms ook een visum nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij de ambassade van het land waar u heen reist. De geldigheid van het paspoort is afhankelijk van uw situatie. De maximale geldigheid is 5 jaar. Zonder vluchtelingenstatus kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

 • Kinderen

  Voor kinderen onder de 18 jaar:

  • moet een ouder of voogd mee naar de aanvraag (neem uw geldige legitimatie mee)
  • moeten de ouders of de voogd schriftelijke toestemming geven

  Het formulier moet door beide ouders of door de voogd ondertekend worden. Weigert een van de ouders toestemming te geven, dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen
  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet een gezaghouder toestemming verlenen. Wanneer de ouders zijn getrouwd, moeten beide ouders toestemming geven. Is het gezag geregeld bij de rechtbank, dan kan er naast de ouders nog een derde gezaghouder zijn. Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen:

 • Voorwaarden

  • U hebt de vluchtelingenstatus
  • U hebt een geldige verblijfsvergunning (type III of IV)
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Maastricht

  Voor kinderen gelden dezelfde voorwaarden. 

 • Aan welke eisen moet mijn pasfoto voldoen?

  Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid

 • Kosten

  Tarieven 2020

  Vluchtelingenpaspoort: € 55,35

  Extra toeslag bij spoedaanvraag: € 49,85

 • Termijn

  Na 5 werkdagen kunt u tijdens de openingstijden uw paspoort ophalen bij het GemeenteLoket. U heeft hiervoor 3 maanden de tijd. Daarna wordt het document ongeldig en zijn wij verplicht het te vernietigen.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Als u uw paspoort eerder nodig heeft, dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

 • Verlies of diefstal paspoort of identiteitskaart

  U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U kunt bij het GemeenteLoket een verklaring van vermissing afleggen en een nieuw paspoort aanvragen. Maak hiervoor eerst een afspraak. Als u uw paspoort achteraf vindt, moet u deze verplicht inleveren bij de gemeente.