Vluchtelingenpaspoort

Bent u gevlucht uit uw land en heeft u de vluchtelingenstatus en een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen om naar het buitenland te reizen.

Maak een afspraak

U moet een vluchtelingenpaspoort altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Maak daarom voor elke persoon waarvoor u een vluchtelingenpaspoort wilt aanvragen een aparte afspraak bij het GemeenteLoket.

Vluchtelingenpaspoort voor uw kind

Wilt u een vluchtelingenpaspoort voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

Ophalen of laten bezorgen

U heeft 3 maanden de tijd om uw vluchtelingenpaspoort op te halen bij het GemeenteLoket (zonder afspraak). Check de openingstijden.

Paspoort laten bezorgen

Als extra service kunt u uw vluchtelingenpaspoort laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

Geldigheid

Het vluchtelingenpaspoort is niet geldig voor uw land van herkomst. Bij reizen naar andere landen heeft u soms ook een visum nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij de ambassade van het land waar u heen reist. De geldigheid van het paspoort is afhankelijk van uw situatie. De maximale geldigheid is 5 jaar. Zonder vluchtelingenstatus kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

 • Voor kinderen onder de 18 jaar:

  • moet een ouder of voogd mee naar de aanvraag (neem uw geldige legitimatie mee)
  • moeten de ouders of de voogd schriftelijke toestemming geven

  Het formulier moet door beide ouders of door de voogd ondertekend worden. Weigert een van de ouders toestemming te geven, dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

  Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen
  Tot 18 jaar (paspoort) moet een gezaghouder toestemming verlenen. Wanneer de ouders zijn getrouwd, moeten beide ouders toestemming geven. Is het gezag geregeld bij de rechtbank, dan kan er naast de ouders nog een derde gezaghouder zijn. Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen:

  Kind mee bij aanvragen en ophalen vluchtelingenpaspoort

  Kinderen moeten voor de aanvraag van hun vluchtelingenpaspoort mee komen naar het GemeenteLoket. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

  • U heeft de vluchtelingenstatus
  • U heeft een geldige verblijfsvergunning (type III of IV)
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Maastricht

  Voor kinderen gelden dezelfde voorwaarden. 

 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf.

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Tarieven 2024

  • vluchtelingenpaspoort (alle leeftijden): € 63,40
  • extra toeslag bij spoedaanvraag: € 57,05
 • Na 7 dagen kunt u tijdens de openingstijden uw paspoort ophalen bij het GemeenteLoket. U heeft hiervoor 3 maanden de tijd. Daarna wordt het document ongeldig en zijn wij verplicht het te vernietigen.

  Kinderen
  U moet een vluchtelingenpaspoort altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun paspoort. 

  Spoedaanvraag
  Als u uw vluchtelingenpaspoort eerder nodig heeft, dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U kunt bij het GemeenteLoket een verklaring van vermissing afleggen en een nieuw vluchtelingenpaspoort aanvragen. Maak hiervoor eerst een afspraak. Als u uw paspoort achteraf vindt, moet u deze verplicht inleveren bij de gemeente.