Vluchtelingenpaspoort

Bent u vluchteling en hebt u de vluchtelingenstatus en een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen om naar het buitenland te reizen.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is onze dienstverlening aangepast. Als u het GemeenteLoket bezoekt, gelden er momenteel meer voorzorgsmaatregelen, voor uw en onze gezondheid:

 • Draag een mondkapje.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Kom, indien mogelijk, alleen.
 • Volg de aangegeven looproutes en aanwijzingen.
 • Kom op tijd. Bent u meer dan 10 minuten te vroeg, wacht dan even buiten.
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
 • Blijf thuis als u klachten heeft of als een huisgenoot koorts heeft. Baliemedewerkers mogen u dan niet verder helpen.

Hartelijk dank voor uw medewerking en begrip. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Coronamaatregelen en aanvragen paspoort of identiteitskaart

 • Stel het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart zo veel mogelijk uit.
  Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat zorginstellingen in deze bijzondere periode ook verlopen ID-bewijzen mogen accepteren.
 • Is uw reisdocument binnen 2 weken verlopen en is uitstel niet mogelijk? Maak dan online een afspraak. 
Afspraak maken

Het vluchtelingenpaspoort is een paspoort voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. U kunt een vluchtelingenpaspoort alleen aanvragen door persoonlijk naar het GemeenteLoket te komen. Maak hiervoor eerst een afspraak. 

Kinderen

Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels er nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig.

Coronamaatregelen en ophalen paspoort of identiteitskaart

U hebt 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen. Om wachtrijen bij het GemeenteLoket te voorkomen, kunt u uw nieuwe reisdocument alleen op afspraak ophalen. Maak uw afspraak ophalen reisdocument

Paspoort of identiteitskaart laten bezorgen

Als extra service kunt u uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland.

Geldigheid

Het paspoort is niet geldig voor uw land van herkomst. Bij reizen naar andere landen hebt u soms ook een visum nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij de ambassade van het land waar u heen reist. De geldigheid van het paspoort is afhankelijk van uw situatie. De maximale geldigheid is 5 jaar. Zonder vluchtelingenstatus kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

 • Voor kinderen onder de 18 jaar:

  • moet een ouder of voogd mee naar de aanvraag (neem uw geldige legitimatie mee)
  • moeten de ouders of de voogd schriftelijke toestemming geven

  Het formulier moet door beide ouders of door de voogd ondertekend worden. Weigert een van de ouders toestemming te geven, dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen
  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet een gezaghouder toestemming verlenen. Wanneer de ouders zijn getrouwd, moeten beide ouders toestemming geven. Is het gezag geregeld bij de rechtbank, dan kan er naast de ouders nog een derde gezaghouder zijn. Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen:

  Kind mee bij aanvragen en ophalen reisdocument

  Kinderen moeten voor de aanvraag van hun paspoort of identiteitskaart mee komen naar het GemeenteLoket. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

  • U hebt de vluchtelingenstatus
  • U hebt een geldige verblijfsvergunning (type III of IV)
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Maastricht

  Voor kinderen gelden dezelfde voorwaarden. 

 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf.

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Tarieven 2021

  Vluchtelingenpaspoort: € 56,55

  Extra toeslag bij spoedaanvraag: € 50,90

 • Na 7 dagen kunt u tijdens de openingstijden uw paspoort ophalen bij het GemeenteLoket. U heeft hiervoor 3 maanden de tijd. Daarna wordt het document ongeldig en zijn wij verplicht het te vernietigen.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Als u uw paspoort eerder nodig heeft, dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag. 

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U kunt bij het GemeenteLoket een verklaring van vermissing afleggen en een nieuw paspoort aanvragen. Maak hiervoor eerst een afspraak. Als u uw paspoort achteraf vindt, moet u deze verplicht inleveren bij de gemeente.