Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een paspoort met meer pagina's. Dit kan handig zijn als u veel reist voor uw werk en extra pagina's nodig hebt voor reisstempels en visa. De aanvraagprocedure en de kosten van een zakenpaspoort zijn hetzelfde als voor een gewoon paspoort.

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is onze dienstverlening aangepast. We zorgen ervoor dat de belangrijkste dienstverlening de komende tijd kan doorlopen. Om u en onze medewerker te beschermen tegen het virus, nemen we maatregelen.

Coronamaatregelen en aanvragen paspoort of identiteitskaart

 • Stel het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart zo veel mogelijk uit.
  Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat zorginstellingen in deze bijzondere periode ook verlopen ID-bewijzen mogen accepteren.
 • Is uw reisdocument verlopen vóór 15 april en is uitstel niet mogelijk? Bel dan 14 043 voor het maken van een afspraak. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. We plannen uw afspraak zo dat er geen wachtrijen ontstaan bij het GemeenteLoket.

Coronamaatregelen en ophalen paspoort of identiteitskaart

U hebt 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen. Dat kan alleen op afspraak. Zo voorkomen we wachtrijen bij het GemeenteLoket. Bel 14 043 voor het maken van een afspraak. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. 

Afspraak maken

Om een zakenpaspoort aan te vragen, maakt u eerst een afspraak. Ook kinderen moeten meekomen naar het GemeenteLoket als u een reisdocument voor ze aanvraagt.

U woont in het buitenland

Als u in het buitenland woont moet u telefonisch een afspraak maken via +31 (0) 43 350 4040. Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen'.

 
 • Voorwaarden

 • Aan welke eisen moet mijn pasfoto voldoen?

  Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf.

 • Kosten

  Tarieven 2020

  • Zakenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 55,35
  • Zakenpaspoort voor personen van 18 jaar of ouder: € 73,20
  • Toeslag spoedaanvraag: € 49,85
 • Termijn

  Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart tijdens de openingstijden ophalen bij het GemeenteLoket. U hebt daar 3 maanden de tijd voor. 

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

  Spoedaanvraag
  Hebt u uw reisdocument eerder nodig? Dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag.

  Per direct
  Hebt u per direct een reisdocument nodig? Dan kunt u in aanmerking komen voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie hierover vindt u op www.defensie.nl

 • Verlies of diefstal

  Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of heeft u een vermoeden van misbruik? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt meestal meteen een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente.

 • Hoe lang is mijn paspoort of ID-kaart geldig?

  Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Tot een leeftijd van 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Verschil paspoort - identiteitskaart

  Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren en naar andere landen reizen. Met een paspoort kunt u álle landen bezoeken. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen hebt u aanvullend een visum nodig.

  Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op www.rijksoverheid.nl.