Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is een paspoort met meer pagina's. Dit kan handig zijn als u veel reist voor uw werk en extra pagina's nodig hebt voor reisstempels en visa. De aanvraagprocedure en de kosten van een zakenpaspoort zijn hetzelfde als voor een gewoon paspoort.

Maak een afspraak

U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Maak daarom voor elke persoon waarvoor u een paspoort of ID-kaart wilt aanvragen een aparte afspraak bij het GemeenteLoket.

Komt u naar het GemeenteLoket, houd dan rekening met de voorzorgsmaatregelen. Voor uw en onze gezondheid. 

Coronamaatregelen en aanvragen paspoort of identiteitskaart

 • Stel het aanvragen van uw paspoort of identiteitskaart zo veel mogelijk uit.
  Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat zorginstellingen in deze bijzondere periode ook verlopen ID-bewijzen mogen accepteren.
 • Is uw reisdocument binnen 2 weken verlopen en is uitstel niet mogelijk? Maak dan online een afspraak. 
Afspraak maken

Om een zakenpaspoort aan te vragen, maakt u eerst een afspraak. Ook kinderen moeten meekomen naar het GemeenteLoket als u een reisdocument voor ze aanvraagt.

U woont in het buitenland

Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen'.

Coronamaatregelen en ophalen paspoort of identiteitskaart

U hebt 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen. Om wachtrijen bij het GemeenteLoket te voorkomen, kunt u uw nieuwe reisdocument alleen op afspraak ophalen. Maak uw afspraak ophalen reisdocument

 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf.

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 • Tarieven 2021

  • Zakenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 56,55
  • Zakenpaspoort voor personen van 18 jaar of ouder: € 74,75
  • Toeslag spoedaanvraag: € 50,90
 • Na 7 dagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart tijdens de openingstijden ophalen bij het GemeenteLoket. U hebt daar 3 maanden de tijd voor. 

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

  Spoedaanvraag
  Hebt u uw reisdocument eerder nodig? Dan kunt u dit aanvragen via een spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, ontvangt u het uiterlijk binnen 2 werkdagen. U betaalt hiervoor een toeslag.

  Per direct
  Hebt u per direct een reisdocument nodig? Dan kunt u in aanmerking komen voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie hierover vindt u op www.defensie.nl

 • Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of heeft u een vermoeden van misbruik? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt meestal meteen een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente.

 • Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Tot een leeftijd van 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren en naar andere landen reizen. Met een paspoort kunt u álle landen bezoeken. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen hebt u aanvullend een visum nodig.

  Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op www.rijksoverheid.nl.

 • In Nederland moeten kinderen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen

  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet(en) alle gezaghouder(s) toestemming verlenen.

  Getrouwde en gescheiden ouders hebben samen het ouderlijk gezag, tenzij het gezag anders is geregeld bij de rechtbank. 

  • Heeft één ouder of voogd het gezag? Dan hoeft alleen hij / zij toestemming te verlenen.
  • Hebben beide ouders of één ouder en een ander het gezag? Dan moeten beiden toestemming geven. 

  Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. Toestemming kan verleend worden op twee manieren:

  Kind mee bij aanvragen en ophalen reisdocument

  Kinderen moeten voor de aanvraag van hun paspoort of identiteitskaart mee komen naar het GemeenteLoket. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.