Leefgeld aanvragen

Hebt u een opvangadres bij mensen thuis in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan helpen wij u met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld. U kunt bij ons leefgeld aanvragen.

U krijgt dan een pinpas met een bedrag voor leefgeld. Dit is een prepaid pinpas. Met deze pas en uw pincode kunt u bij elke betaalautomaat in Nederland betalen. En contant geld opnemen. Lees hieronder  hoe u het leefgeld kunt aanvragen.

Waarvoor krijgt u leefgeld?

Leefgeld is voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Het bedrag bestaat uit 3 delen. Wat u krijgt, hangt af van de soort opvang en van uw leeftijd:

 • 1 deel voor maaltijden: € 205 per persoon per maand
  (het bedrag is gelijk voor alle leeftijden)
 • 1 deel voor kleding en andere persoonlijke uitgaven: € 55 per persoon per maand
  (het bedrag is gelijk voor alle leeftijden)
 • 1 deel voor extra bedrag in gastgezin:
  • 18 jaar en ouder: € 215 per persoon per maand
  • jonger dan 18 jaar: € 55 per persoon per maand.

U kunt het extra bedrag gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. U kunt dit geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Maar dit is niet verplicht.

Wie kan leefgeld krijgen?

U kunt leefgeld krijgen als u gevlucht bent uit Oekraïne en een opvangadres in Maastricht hebt. En als één van de volgende situaties voor u geldt:

 • u bent reeds ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)
 • u heeft een afspraak gemaakt voor de inschrijving in de BRP

Heeft u een opvangadres en bent u nog niet ingeschreven of geregistreerd? Maak dan een afspraak voor uw inschrijving in de BRP via telefoonnummer 14043. 

Leefgeld aanvragen

Stuur hiervoor een mail naar post-socialezaken [at] maastricht.nl (post-socialezaken[at]maastricht[dot]nl) onder vermelding van aanvraag leefgeld Oekraïne. U vermeldt daarbij uw contactgegevens. Wij nemen vervolgens contact met u op voor de afhandeling van uw aanvraag.

Hoe krijgt u het leefgeld?

Als u recht hebt op leefgeld, krijgt u een persoonlijke pas van ons. Dit is een BNG prepaid pinkaart. Daarop staat het bedrag leefgeld voor deze maand. Daarna ontvangt u het iedere maand, op de 1e dag van de maand.

In een aparte brief ontvangt u uw pincode. Hiermee kunt u via elke betaalautomaat in Nederland betalen. En contant geld opnemen. Heeft u een Nederlandse bankrekening? Binnenkort kunnen wij het bedrag ook naar die rekening overmaken.

Vanaf wanneer krijgt u leefgeld?

De regeling leefgeld geldt vanaf 1 april 2022. U ontvangt leefgeld vanaf de datum dat u bent ingeschreven in de BRP.

Wilt u bekijken hoeveel er op uw pas staat?

Of wat er is bijgeschreven of afgeschreven? Dat kan online:

 1. ga naar de website prepaidsaldo.com
 2. vul uw klantnummer in, dit nummer staat op uw pas (begint met 90)
 3. vul uw veiligheidscode in, dit zijn de laatste 4 cijfers van het lange nummer op uw pas

Op dit moment is dit de enige manier om uw gegevens te bekijken. U kunt geen bankafschriften opvragen en geen gegevens downloaden.

Krijgt u leefgeld en verandert er iets in uw situatie?

Geef dit aan ons door via post-socialezaken [at] maastricht.nl (post-socialezaken[at]maastricht[dot]nl)
Bijvoorbeeld in deze situaties:

 • U (of iemand uit uw gezin of groep) gaat naar een ander opvangadres binnen de gemeente. Dit kan betekenen dat u een ander bedrag krijgt.
 • U (of iemand uit uw gezin of groep) gaat naar een ander opvangadres buiten de gemeente. Uw leefgeld via de gemeente Maastricht stopt op de 1e dag van de volgende maand. U kunt leefgeld aanvragen bij uw nieuwe gemeente.
 • U (of iemand uit uw gezin of groep) verlaat de opvang. Bijvoorbeeld omdat u ergens anders woonruimte hebt gevonden. Dit betekent dat uw leefgeld stopt.
 • U (of iemand uit uw gezin of groep) gaat betaald werk doen. Het leefgeld van de persoon die gaat werken stopt. Dit gaat in op de 1e dag van de volgende maand.

Heeft u opvangadres in een andere gemeente?

Neem dan contact op met die gemeente.

Hebt u nog geen opvangadres?

Ga dan naar Glanerbrook, Kummenaedestraat 45, 6165 Geleen. Dat is de centrale plek voor de eerste opvang, informatie en verdere hulp.

Heeft u vragen?