Bijstand voor zelfstandigen

Wanneer uw eigen bedrijf financiële problemen heeft, kunt u een beroep doen op de bijstand voor zelfstandigen. Dit heet een Bbz-uitkering.

Op deze pagina vindt u informatie over de Bbz-uitkering voor zelfstandigen. Deze uitkering is er voor alle ondernemers die niet in staat zijn om een minimuminkomen te verdienen en voldoen aan de gestelde voorwaarden. De uitkering was tijdelijk (tot en met maart 2022) iets gewijzigd om extra steun te bieden tijdens de coronaperiode. 

Bbz-uitkering voor zelfstandigen aanvragen

De regeling is bedoeld voor zelfstandig ondernemers die geen minimuminkomen kunnen verdienen. Of u inkomensondersteuning vanuit de Bbz 2004 kunt ontvangen, hangt af van de samenstelling van uw huishouden en uw inkomen. Als u de vragenlijst invult op www.krijgikbbz.nl kunt u controleren of u in aanmerking komt. 

Let op: deze vragenlijst is géén aanvraagformulier, maar puur ter controle. 

Komt u volgens de Bbz-check mogelijk in aanmerking voor een uitkering? Dan kunt u een aanvraag indienen. Neem hiervoor contact op met het Zelfstandigenloket en omschrijf uw situatie. Het Zelfstandigenloket kijkt of u in aanmerking komt voor gemeentelijke ondersteuning of dat er andere mogelijkheden zijn om u op weg te helpen: 

  • via telefoonnummer (06) 271 96 531
  • of mail naar zelfstandigenloket [at] maastricht.nl (zelfstandigenloket[at]maastricht[dot]nl)

Een Bbz-uitkering kan niet eerder ingaan dan de datum waarop de melding voor een Bbz-uitkering plaatsvindt. Uitkering met terugwerkende kracht is niet mogelijk. 

Energiekosten voor ondernemers

De energieprijzen stijgen hard. Op de pagina Energiekosten vindt u de regelingen waar u als ondernemer een beroep op kunt doen.  

Wijzigingen Tozo bedrijfskrediet

Wilt u een wijziging doorgeven, zoals een verzoek tot uitstel van betaling, een aanpassing van uw bedrijfsgegevens of de beëindiging of het faillissement van uw onderneming?

Uitstel van betaling aanvragen

U kunt een nieuw verzoek tot uitstel van betaling van het Tozo bedrijfskrediet doen. U moet dan wel de aangifte IB/ZVW en / of de (definitieve) jaarcijfers over het afgelopen boekjaar inleveren. Ook de prognose voor het huidige en het volgend boekjaar van uw onderneming(en) moet u dan inleveren. U kunt maximaal 3 keer uitstel van betaling aanvragen.
 

Wijzigingsformulier

Gebruik hiervoor het digitale wijzigingsformulier BK TOZO. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

Door het invullen van het formulier kunnen wij de wijzigingen in ons systeem opnemen en zorgen voor een goede verwerking van uw verzoek.

U ontvangt van ons schriftelijk bericht over uw verzoek.

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren bellen naar het Zelfstandigenloket: telefoonnummer (06) 27  19 65 31.

U kunt ook een e-mail sturen naar zelfstandigenloket [at] maastricht.nl (zelfstandigenloket[at]maastricht[dot]nl).

  • Over de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2022 hoeft u geen rente te betalen.

    Vanaf 1 juli 2022 moet het bedrijfskrediet worden afgelost.