Klimaatneutraal: bedrijven en ondernemers
Samen met bedrijven en ondernemers zijn we bezig met het verduurzamen van bedrijventerreinen. Zo denken we bijvoorbeeld na over andere energiebronnen dan aardgas, zoals elektriciteit. We denken ook na over duurzaam vervoer en over uitdagingen die we tegenkomen. Hieronder vindt u als ondernemer uitleg over de speerpunten waarin wij op dit moment samen met u als ondernemer mee aan de slag gaan.
Gebiedsgerichte aanpak
We helpen ondernemers op de bedrijventerreinen ook met het energiezuinig maken van hun gebouwen en installaties. Dat pakken we per bedrijventerrein anders aan. Op deze pagina leest u meer over deze aanpak en bij welke bedrijventerreinen we al actief aan de slag zin.
Een overbelast netwerk
We gebruiken steeds meer stroom. Ook gebruiken we steeds vaker op hetzelfde moment stroom. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet sneller overbelast. Dit probleem noemen we netcongestie. Wat dit voor een gevolgen heeft voor u als ondernemer en wat u hier zelf aan kunt doen leest u op op deze pagina.
Zero emissie stadslogistiek
Vanaf 1 januari 2025 mogen vrachtwagens en bestelbussen die rijden op fossiele brandstoffen niet meer zomaar de binnenstad van Maastricht in. Dit heeft gevolgen voor ondernemers in de binnenstad, maar ook voor leveranciers of dienstverleners die in het centrum moeten zijn. Met zero-emissie stadslogistiek (ZES) werken we aan een schone, bereikbare binnenstad, ook voor ondernemers. Lees meer over wat dit voor u als ondernemer betekent op www.maastrichtbereikbaar.nl.
Elektrische mobiliteit
We werken samen met inwoners, bedrijven en ondernemers samen om een duurzamere infrastructuur van het laden van electriche auto's te realiseren. De zogenoemde laadinfra. Wyck sinds 2021 een innovatief laadplein. Omwonenden en bedrijven van de Alexander Battalaan kunnen gebruik maken van laadpunten en een deelautosysteem.
De laadpalen zijn aangesloten op zonnepanelen van Ondernemershuis Alex 51. De elektrische deelauto’s worden op het plein opgeladen met de opgewekte stroom. ’s Nachts, wanneer de auto’s stil staan, dienen ze als batterij om zo het gebouw van het Ondernemershuis van stroom te voorzien. Ervaringen van dit innovatieve project gebruiken we bij nieuwe initiatieven in de stad.
Verduurzamen bedrijventerreinen
Samen met onze partners zijn we bezig met het verduurzamen van bedrijventerreinen. Dat is nodig. Willen we tenminste als stad in 2050 aardgasvrij zijn. Zo denken we bijvoorbeeld na over andere energiebronnen dan aardgas, zoals elektriciteit. We denken ook na over duurzaam vervoer en over uitdagingen die we tegenkomen. Informatie over het verduurzamen van uw bedrijventerrein vindt u op deze pagina.
Maastricht energie akkoord
In het Maastrichts Energie Akkoord (MEA) gaat het om concrete duurzame activiteiten en afspraken tussen de gemeente Maastricht en lokale bedrijven: voor energiebesparing, duurzame opwek en opslag. Meer informatie over het akkoord en hoe u kunt deelnemen vindt u op energieakkoordmaastricht.nl.
(Financiële) hulp
Hieronder vindt u een overzicht van maatregelen, regelingen en handige websites die u financieel kunnen helpen. Heeft u vragen of wilt u meer weten over financiële hulp en subsides? Neem dan contact op via ondernemen [at] maastricht.nl (ondernemen[at]maastricht[dot]nl). Liever telefonisch contact? Vermeldt uw nummer in het e-mailbericht. Gaat u vraag specifiek over een energievraagstuk of gaat uw vraag over verduurzaming? Stuur dan een e-mail naar duurzaamondernemen [at] maastricht.nl (duurzaamondernemen[at]maastricht[dot]nl).
-
- Energieregelingen van de Nederlandse overheid
Op de website van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een overzicht van de energieregelingen van de Nederlandse overheid. - Besparen op energie
Regelingen en tips van de rijksoverheid om energie te besparen. - Ondernemers in moeilijkheden
Als u als ondernemer in financiële problemen raakt door de energiecrisis, neem dan contact op met het Zelfstandigenloket. Zij kunnen ondersteuning bieden met hulp van het Instituut voor Midden en Kleinbedrijf (155, help een bedrijf) en het Ondernemers Klank Bord (OKB). Onder voorwaarden is er ook financiële steun mogelijk. - Regels en wetten op terrein Economische Zaken en Klimaat
Meer bedrijven krijgen te maken met de plicht om energie te besparen en te verduurzamen. Lees wat dat voor u betekent op de website van de rijksoverheid.
- Energieregelingen van de Nederlandse overheid
-
- VerduurzaamJeMKB
Om het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) actief te ondersteunen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing heeft de gemeente Maastricht samen met 7 Zuid-Limburgse gemeenten en uitvoerend partner Stichting Groene Economie Limburg het ontzorgingsprogramma VerduurzaamJeMKB in het leven geroepen. Zo willen we het MKB helpen met energie- en kostenbesparing om zo klaar te zijn voor een toekomst zonder fossiele energie. U kunt advies krijgen over welke verduurzamingsmaatregelen het meest effectief en efficiënt zijn en hulp krijgen bij installatie. Als kleinbedrijf kunt u via de provincie subsidie aanvragen (binnenkort beschikbaar) - Subsidieregeling duurzame mobiliteit
Het gemeentebestuur van Maastricht wil het voor het midden- en kleinbedrijf gemakkelijker maken om over te stappen naar vervoersmiddelen die geen CO2 uitstoten. Daarom is er een subsidie beschikbaar voor:- de zakelijke aanschaf van een nieuwe elektrische bestelbus die gebruikt wordt voor de bedrijfsvoering van de onderneming
- de zakelijke aanschaf van laadinfrastructuur voor het opladen van bedrijfsvoertuigen of
- een zakelijk abonnement op een logistieke hub voor bundeling van vervoer en distributie van goederen en/of afval van het bedrijf.
- U kunt de subsidie aanvragen via onze subsidiewebsite. Als u behoefte heeft aan advies over wat voor u de beste oplossing is op het gebied van laadinfrastructuur, kunt u hierover gratis advies van een specialist krijgen. (zie volgende blz)
- Schulden?
In een artikel op de website van de Kamer van Koophandel leest u wat de gemeente voor u kan doen en wat u kunt verwachten als u bij de gemeente aanklopt. Kijk voor meer informatie ook op de website van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. - Regeling Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL)
ESZL helpt ondernemers die willen bijdragen aan de missie om van Zuid-Limburg een innovatieve, circulaire en duurzame kennisregio te maken. Daarom zijn er 2 regelingen in het leven geroepen. Samenwerking speelt daarbij een grote rol. Lees meer op de website van ESZL. - Flex-E regelnig: Subsidie voor flexibel elektriciteitsverbruik.
- VerduurzaamJeMKB
-
- De Stichting Groene Economie Limburg
De stichting helpt bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) richting duurzaam ondernemen. Als onafhankelijke en niet-commerciële organisatie brengen zij partijen uit het bedrijfsleven, overheid en hoger onderwijs bij elkaar om informatie, kennis en concrete steun beschikbaar te stellen aan het mkb. Het gaat om wettelijke, technische en financiële steun. Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Groene Economie Limburg. - Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV)
Het Limburgse bedrijfsleven staat voor tal van uitdagingen die zijn gebundeld in 4 thema’s. 1 ervan is duurzaamheid. Meer informatie staat op de website van LWV. - Grootbedrijf/grootverbruiker van elektriciteit en/of aardgas
Heeft u een grootbedrijf of bent u grootverbruiker van elektriciteit en/of aardgas in Maastricht en wilt u minder CO2 uitstoten? Werk met ons samen aan een energieakkoord, waarin we concrete duurzame activiteiten en afspraken met elkaar vastleggen. Veel bedrijven in Maastricht gingen u al voor. Meer informatie vindt u op Maastrichts Energie Akkoord - Gunstigere kabinetsgarantie voor mkb
- Vervoerder en verlader
Bent u als vervoerder of verlader op zoek naar duurzame logistieke oplossingen? We helpen u met een concreet pakket aan maatregelen die passen bij uw bedrijf. Dat doen we voor vervoerders en verladers rijdend in Zuid-Limburg en voor bedrijven actief in de bouw- en installatiebranche. Meer informatie vindt u op Zuid-Limburg Logistiek Bereikbaar.
- De Stichting Groene Economie Limburg