Verduurzamen bedrijventerreinen

Samen met onze partners zijn we bezig met het verduurzamen van bedrijventerreinen. Dat is nodig. Willen we tenminste als stad in 2050 aardgasvrij zijn. Zo denken we bijvoorbeeld na over andere energiebronnen dan aardgas, zoals elektriciteit. We denken ook na over duurzaam vervoer en over uitdagingen die we tegenkomen.

Ondernemer op een bedrijventerrrein? Deel uw gegevens

Bent u ondernemer op een bedrijventerrein in Maastricht? Dan is het belangrijk dat u uw contact- en energiegegevens met ons deelt. Hoe meer bedrijven hun gegevens delen, hoe slimmer we ons kunnen voorbereiden op de toekomst via het anders opwekken, gebruiken, opslaan of delen van energie.

Deel uw contact- en energiegegevens

Dit heeft u eraan

Nieuwe energiebronnen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Een vol stroomnet (netcongestie) is een dringend probleem. Meer stroom dan uw bedrijf nu gebruikt, kunt u de komende 5 tot 10 jaar niet krijgen. Dit kan het moeilijker voor u maken uw bedrijf te laten groeien of aardgasvrij te maken. Daarom werkt de gemeente aan slimme oplossingen. Dat doen we samen met u, Zuid-Limburg Bereikbaar en andere partijen als Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht (SIM), Maastrichts EnergieAkkoord (MEA) en Enexis.

Door uw gegevens te delen, helpt u ons inschatten wat bedrijven in een gebied samen gebruiken aan energie. Zo kunnen we beter bepalen wat in de toekomst nodig is aan infrastructuur, zoals kabels en batterijen. Hoe we daarna verdergaan, verschilt per bedrijventerreinen. Daarover leest u hieronder meer.

afbeelding van duurzame bestelbus

Slimme oplossingen

Als we het hebben over slimme oplossingen, hebben we het bijvoorbeeld over batterijen. We hebben het ook over het aanleggen van een centraal punt om energie uit te wisselen. Dat heet een energy hub. Dankzij zo’n energiesysteem zijn het opwekken, de opslag en het gebruik van de energie in balans. Dat zorgt ervoor dat u op ieder moment genoeg duurzame energie beschikbaar heeft zoals elektriciteit, warmte, koude en waterstof of andere duurzame brandstoffen.

Afbeelding van een smart energy hub met visuals en tekst
Een smart energy hub

Gebiedsgericht aan de slag

We helpen ondernemers op de bedrijventerreinen ook met het energiezuinig maken van hun gebouwen en installaties. Dat pakken we per bedrijventerrein anders aan. Gebiedsgericht noemen we dat.

Dat gebeurt op de volgende bedrijventerreinen. Op de webpagina van het terrein leest u wat er al gebeurt en wat we daar van plan zijn.

Op bedrijventerrein Bosscherveld zijn een aantal bedrijven actief bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van energie. In de toekomst gaan we hier ook gebiedsgericht aan de slag. Dat laatste geld ook voor Scharn-Noord. 

5 thema's

In onze aanpak staan 5 thema's centraal:

Afbeelding met 5 thema's opgesomd in tekst: besparen, opwekken, verbruik verschuiven, opslaan, samenwerken.
  • Onderzoek wat u zelf nog kunt doen te besparen. Zowel als het gaat om energie van een energiebedrijf als zelf opgewekte energie. Gebruik bijvoorbeeld speciale raamfolie om een ruimte minder op te laten warmen. U bent dan minder stroom kwijt aan een airco. Let er ook op dat apparaten niet onnodig op stand-by staan en vervang alle lichten door LED.

    Er bestaan nog veel meer manieren om energie te besparen. Bij Stichting Groene Economie Limburg kunt u een energiescan aanvragen. Of u kiest zelf een ander bedrijf dat u hierbij helpt. Zo ontdekt u op welke manieren uw onderneming minder energie kan gebruiken. Via de gemeente kunt u nog tot 15 januari 2025 subsidie aanvragen voor een energiescan.

  • We raden u aan zoveel mogelijk energie duurzaam op te wekken en de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct te gebruiken. De opgewekte stroom die u zelf gebruikt, hoeft u niet te kopen van een energiebedrijf. Ook raakt het stroomnet zo minder belast.

    • Wekt u meer op dan u nodig heeft? Sla dan de opgewekte energie op om deze op een later moment te gebruiken en/of deel deze met uw buren (zie samenwerken). 
    • Onderzoek of u processen kunt veranderen waardoor u de stroom direct verbruikt op het moment dat u die stroom ook opwekt met uw zonnepanelen (zie verbruik verschuiven).
  • Kijk bewust naar uw verbruik en wanneer u precies energie verbruikt. Misschien ziet u pieken die boven uw gecontracteerd vermogen uitkomen: het maximale vermogen dat u volgens uw energiecontract mag gebruiken voordat u extra kosten krijgt. U kunt het verbruik dan misschien beter verschuiven en zo spreiden.

    U kunt bijvoorbeeld uw gebruik verschuiven door apparaten anders in te stellen of op een ander moment te gebruiken. Of denk na over wanneer u uw elektrische bus oplaadt. Doe dit niet aan het eind van de werkdag, want dan is de druk op het elektriciteitsnet hoog. Opladen op een ander moment kan ook met overdag opgewekte stroom die u opslaat in een batterij (zie opslaan).

  • Een batterij kan stroom opslaan. Dit is een slimme oplossing als uw onderneming meer stroom opwekt dan verbruikt. De opgeslagen stroom kunt u op een later moment gebruiken. Bijvoorbeeld aan het eind van de middag of in de nacht, om voertuigen mee op te laden of bij slecht weer, zodat u geen stroom van het elektriciteitsnet hoeft te gebruiken. Dit scheelt kosten. Soms kunt u opgeslagen stroom ook delen met een ondernemer in de buurt (zie samenwerken).

  • Samenwerken kan met een Smart Energy Hub, maar ook door het delen van opgewekte stroom of laadinfrastructuur: alles dat nodig is om elektrisch te laden, zoals laadstations en aansluitingen op het stroomnet. Ga daarom in gesprek met andere ondernemers. Wij helpen u graag op weg. Stuur vooral een e-mail naar duurzaamondernemen [at] maastricht.nl (duurzaamondernemen[at]maastricht[dot]nl). We nemen dan contact met u op.

     

     

Vragen?

Stuur een e-mail naar duurzaamondernemen [at] maastricht.nl

Zie ook: