Stemmen voor iedereen

De gemeente Maastricht vindt het belangrijk dat iedereen zijn stem kan uitbrengen. Of u nu moeite hebt om dingen te zien of in een rolstoel zit. Misschien weet u nog niet hoe stemmen gaat voor een gemeenteraad. We helpen u graag.

Als u slecht of niet kunt zien of moeite heeft met lezen

In ons land zijn er behoorlijk wat mensen die niet goed kunnen zien. Ongeveer 350.000 mensen hebben een visuele beperking. Stemmen voor de gemeenteraad is voor deze mensen dus een uitdaging. We zorgden daarom al bij eerdere verkiezingen voor een vergrootglas met verlichting bij ieder stemlokaal. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar zetten we nog een extra stap. Via een stemmal en een soundbox in het stemlokaal in Centre Céramique zorgen we dat mensen met een visuele beperking zelf kunnen stemmen.

Een stemmal is een speciaal ontwikkelde vorm met gaatjes erin. Daar komt het stembiljet in. Via de soundbox met koptelefoon kunt u horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Op de mal staan de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven.

Bekijk een video over de werkwijze van de stemmal en soundbox.

Mensen met een visuele beperking, met dyslexie, laaggeletterden en mensen met een beperkte hand- en/of armfunctie kunnen de hulpmiddelen gebruiken.

Ook zijn er voelbare lijnen op de grond zodat u zelf de weg kunt vinden naar de aanmeldtafel en het stemhokje.

Soundbox
Soundbox
Stemmal

Stemmen: hoe en waarom gemakkelijk uitgelegd

Voor sommige mensen is de Nederlandse taal een uitdaging. U bent misschien (nog) niet bekend met onze manier van stemmen. Of u heeft een geestelijke beperking. Hoe dan ook: wilt u weten hoe stemmen werkt en waarvoor u precies stemt?

Op de website www.stemjijook.nl wordt op een gemakkelijke manier alles uitgelegd over het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er staat uitleg over wat de gemeente doet, waarom stemmen belangrijk is, hoe je weet op wie je kunt stemmen en hoe stemmen precies werkt.

Prokkel duo

Ook mensen met een licht verstandelijke beperking doen graag mee in de maatschappij. Een van die manieren is om ze vrijwilligerswerk te laten doen op stembureaus. Ze krijgen dezelfde taken als de andere stembureauleden, ze worden alleen ondersteund door een ander stembureaulid. Samen zijn zij een 'prokkel duo'.

Ook de gemeente Maastricht doet mee aan dit project van Stichting Prokkel.

Zelf stemmen met een lichamelijke beperking

Als het voor u lichamelijk gezien moeilijk is om naar een stemlokaal te komen, bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit, dan mag u hulp krijgen bij het stemmen. Bijvoorbeeld van een medewerker van het stembureau of door iemand die u zelf kiest.

57 van de 60 stemlokalen in Maastricht zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Blindengeleiden- en hulphonden mogen ook overal mee naar binnen.

Bekijk alle locaties en openingstijden van de stembureaus in Maastricht.

Toch iemand machtigen?

Wilt u toch liever iemand machtigen om uw stem uit te brengen namens u? Bekijk de volmacht mogelijkheden.