Arturs dakterras

Inzending Uit je Dak Prijs 2020

Winnaar categorie: dakterras

Arturs dakterras 1

“De jury is net zo enthousiast over dit stukje natuur in de stad als de buurvrouw die haar buurman nomineert. Niet alleen voor de sier en de mooi, maar ook om te gebruiken en anderen van te laten genieten: mens en dier. Wateropvang, meerdere insectenhotels en een hele groene muur: Op alle fronten scoort Arturs dakterras hoog!”

Arturs dakterras 1

Artur heeft een prachtig dakterras. In de lente en zomer mogen de planten van binnen naar buiten. Dat voelt zo'n beetje als de koeien die in de lente de wei in gelaten worden. Om en nabij 240 potten staan er op het terras. Kruiden, bloemen, planten (wel en zeker ook niet eetbare) wisselen elkaar af. Het is een paradijs voor mezen, merels, duiven, bijen, vlinders en andere insecten en soms zo van die gestreepte met snorharen. Met de nodige regelmaat wordt er gekookt met de kruiden en groenten van het terras. Die heerlijke geuren lokken niet alleen dieren naar het terras maar ook mensen. Zij kunnen dan ook meegenieten van de groene oase, midden in de schone stad Maastricht. 

Dit dakterras verdient een prijs omdat dit een origineel terras is vol met zoemende insecten. Er zijn 2 regentonnen aanwezig om het water op te vangen. Er zijn meerdere insectenhotels en drink-bad-waterbakjes. Ook staan er wat grotere met planten en takjes erin waardoor de insecten niet kunnen verdrinken. Er is een voederplek voor kleine vogels en voor de merel is er van alles op de grond te scharrelen. We hebben een bloemen-bijenmix uitgezaaid en de wilde druif, basilicum, munt, stokrozen en klimmende winde staan in bloei. Er is een grote diversiteit aan planten en bomensoorten voor de biodiversiteit. 

Foto van Arturs dakterras 2
Foto van Arturs dakterras 3