Trouwambtenaar voor 1 dag

U kunt uw huwelijk of geregistreerd partnerschap laten voltrekken door een trouwambtenaar die u zelf kiest. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. Of iemand die al in een andere gemeente trouwambtenaar is. Deze persoon wordt voor 1 dag aangewezen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit is alleen mogelijk als u kiest voor een uitgebreid huwelijkspakket.

Uiterlijk 4 maanden vooraf aanvragen

Wilt u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap laten voltrekken door een familielid, vriend of kennis? Of door iemand die al in een andere gemeente trouwambtenaar is? Dien dan uiterlijk 4 maanden voor de geplande trouwdatum of de datum van het geregistreerd partnerschap een verzoek in voor een trouwambtenaar voor 1 dag. U kunt dit online aanvragen met DigiD. Wij starten dan het proces voor de beëdiging van een trouwambtenaar voor 1 dag. 

Annulering verzoek: geen recht op restitutie

Let op: In behandeling nemen van uw verzoek tot beëdiging voor een huwelijk in Maastricht kost (in 2024) 423 euro. Is de persoon al beëdigd trouwambtenaar in een andere gemeente? Dan bedragen de kosten van in behandeling nemen 105 euro. Bij annulering van uw verzoek is er in beide gevallen géén recht op restitutie.

Verkorte of uitgebreide procedure

Er is een verkorte en een uitgebreide procedure om trouwambtenaar te kunnen zijn voor 1 dag. 

Verkorte procedure

De verkorte procedure is alleen mogelijk als de persoon al beëdigd trouwambtenaar is in een andere gemeente. 

Na ontvangst van uw verzoek, nemen wij contact op met de door u gekozen trouwambtenaar en starten wij de procedure voor de beëdiging. 

Als hij of zij voldoet aan alle voorwaarden, dan wijst de gemeente hem of haar aan als buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Maastricht. Deze aanwijzing is alleen geldig op de dag van het huwelijk of geregistreerd partnerschap waarvoor de aanvraag is gedaan.

Uitgebreide procedure

Willen jullie het huwelijk of geregistreerd partnerschap laten voltrekken door iemand die nog nergens trouwambtenaar is? Dan starten wij na ontvangst van uw aanvraag de uitgebreide procedure. 

Als hij of zij voldoet aan alle voorwaarden, dan wijst de gemeente hem of haar aan als buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Maastricht. Daarna wordt hij of zij beëdigd door de rechtbank Limburg in Maastricht. Hierbij moet hij of zij persoonlijk aanwezig zijn. De rechtbank maakt hier afspraken over met de trouwambtenaar van jullie keuze. De aanwijzing en beëdiging is alleen geldig op de dag van het huwelijk of geregistreerd partnerschap waarvoor de aanvraag is gedaan.

 • De trouwambtenaar voor 1 dag moet:

  • 18 jaar of ouder zijn
  • van onbesproken gedrag zijn (niet bekend zijn bij justitie of politie)
  • de eed of belofte afleggen bij de rechtbank Limburg in Maastricht (als de trouwambtenaar voor 1 dag nog geen buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand is in een andere gemeente)
  • akkoord gaan met de gedragscode voor ambtenaren en een integriteitsverklaring ondertekenen
  • een toespraak kunnen houden
  • Bij de ceremonie is altijd een trouwambtenaar van de gemeente Maastricht aanwezig. Deze trouwambtenaar leidt de ceremonie in.
 • Tarieven 2024

  U betaalt 423 euro voor het in behandeling nemen van uw verzoek. Dit is inclusief de aanwijzing en beëdiging van de trouwambtenaar voor 1 dag.

  Voor een trouwambtenaar uit een andere gemeente betaalt u 105 euro voor het in behandeling nemen van uw verzoek. 

  Bij annulering van uw verzoek is er in beide gevallen géén recht op restitutie. 

 • Doe uw aanvraag minimaal 4 maanden voor de trouwdatum of datum geregistreerd partnerschap.