Hulp met geld en schulden

Heeft u financiële problemen en weet u niet meer hoe u eruit kunt komen? Stapelen de schulden zich op en heeft u geen overzicht meer? U bent niet de eerste en zeker niet de enige die dat overkomt. Het is in elk geval heel belangrijk dat u snel in actie komt. Er zijn 2 soorten hulp: hulp van Team Vroegsignalering bij beginnende schulden en schuldhulpverlening van Kredietbank Limburg.

Team Vroegsignalering

Als u eenmaal een betalingsachterstand heeft, kunnen schulden snel oplopen. Hoe eerder u hulp krijgt, hoe beter. Daarom krijgen gemeenten signalen over betalingsachterstanden. Bijvoorbeeld van uw woningcorporatie, energieleverancier of zorgverzekering. De gemeente is verplicht om dan actief hulp te bieden.  

Heeft u beginnende schulden? Dan sturen wij u een brief waarin we uitleggen hoe we kunnen helpen. Als u hogere schulden heeft, komen 2 leden van Team Vroegsignalering bij u langs om u te helpen. Zij geven tips en adviezen om te voorkomen dat de schulden erger worden. Als u dat wilt, kunnen ze helpen bij het ordenen van uw administratie, het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven of kijken of u recht heeft op toeslagen of regelingen.

U kunt Team Vroegsignalering ook zelf bellen. Het nummer is (043) 350 41 93. Of stuur een mail naar vroegsignalering [at] maastricht.nl (vroegsignalering[at]maastricht[dot]nl).

Kredietbank Limburg

Samen met Kredietbank Limburg kunt u werken aan een oplossing voor uw schulden.
Zo kunt u voorkomen dat er schulden bijkomen en u de vaste lasten als huur, energienota, telefoon en andere kosten niet meer kunt betalen.

Schuldhulpverlening aanvragen

Schuldhulpverlening kunt u aanvragen via de Kredietbank Limburg. Bij uw aanvraag wordt er mogelijk gevraagd naar onderstaande documenten:

  • uw loonstrook of ander bewijs van inkomsten uit werk
  • uw huurcontract of koop- en hypotheekakte van uw woning
  • een recent bewijs van de WOZ-waarde van uw woning
  • een recent bankafschrift
  • een bewijs van uw schulden

Bent u ondernemer of zzp’er?

De gemeente helpt ook ondernemers met schulden. Samen met een gespecialiseerd bureau voor schuldhulpverlening en Kredietbank Limburg zorgt het Zelfstandigenloket van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland voor een brede en snelle aanpak van de schulden.

Ondernemers uit Maastricht kunnen zich melden bij het Zelfstandigenloket via zelfstandigenloket [at] maastricht.nl (zelfstandigenloket[at]maastricht[dot]nl) of via telefoonnummer 14 043.

  • Voor inwoners van de gemeente Maastricht is schuldhulpverlening van de Kredietbank Limburg en Team Vroegsignalering gratis.

    • u woont in de gemeente Maastricht
    • u heeft nog niet eerder gebruik gemaakt van schuldhulpverlening
    • De app Geldwijzer Maastricht geeft tips, informatie en advies voor een gezonde financiële situatie. Download de app gratis in de Google of Apple Play Store of kijk op www.geldwijzermaastricht.nl
    • Trajekt wil mensen ondersteunen zodat ze zelfstandig kunnen meedoen in de samenleving. Bel +31 43 763 00 00 of mail met informatieenadvies [at] trajekt.nl (informatieenadvies[at]trajekt[dot]nl).
    • Humanitas Maastricht kan helpen met het op orde brengen van uw thuisadministratie. Voor jongeren zijn er de vrijwilligers van Jongeren & Geld. Zij helpen bij vragen over studiefinanciering, zorgverzekeringen, het aanvragen van toeslagen of de kosten van op jezelf wonen.
    • Quiet Maastricht verzacht armoede op verschillende manieren. Word gratis lid via de website van Quiet Maastricht of loop binnen op maandagochtend tussen 10.00 en 12.30 uur aan het Aartshertogenplein 24 (voormalig schoolgebouw Maris Stella) in Wittevrouwenveld-Maastricht.
    • Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft voorlichting over de huishoudportemonnee. Op www.zelfjeschuldenregelen.nl laat het Nibud zien hoe u zelf een aflosplan maakt bij beginnende schulden.