Inwoning - hospitaverhuur

De druk op de studentenkamermarkt in Maastricht is hoog. Nog veel studenten zijn op zoek naar een (tijdelijke) plek om te wonen.

Heeft u een kamer over? Kunt u extra inkomen gebruiken of bent u toe aan gezelschap? Help dan een student. Zo geeft u jonge mensen een fijn begin in Maastricht. En misschien kunnen zij u zo nu en dan ook helpen met kleine taken in en om het huis. Kortom: word hospes of hospita.

Hospitaverhuur

Bij hospitaverhuur verhuurt u een deel van uw woning aan een ander huishouden.

Hospitaverhuur is vergunningsvrij als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • u bent 100 procent economisch en juridisch eigenaar van de woning  
  • u blijft zelf in de woning wonen en u staat op dat adres in de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven
  • u verhuurt niet meer dan 2 kamers en iedere kamer heeft een gebruiksoppervlakte van minimaal 5 m2
  • de bewoners delen met u de keuken en de sanitaire voorzieningen
  • er mag 1 volwassene per kamer wonen. Of 2 per kamer bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Meer informatie

Alle regels voor hospitaverhuur en aanvullende informatie over huurrecht, huurtoeslag en inkomstenbelasting vindt u op de website van de Rijksoverheid.nl.

Housing Maastricht

Wilt u uw kamer aanbieden aan studenten? Neem dan contact op met Maastricht Housing.

Maastricht Housing is de officiële bemiddelaar voor Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd en de Jan van Eyck Academy.

Hospi Housing

Hospi Housing is een platform dat vraag en aanbod koppelt. De juiste student met de juiste hospita. Ze faciliteren en ondersteunen bij de matching, maar bemiddelen niet. Hospi Housing heeft een groot netwerk van geverifieerde hosts en gastgezinnen in contact. Aanmelden voor studenten én hospita’s kan via Hospi Housing en is gratis. Bij een match en als het contract getekend is, rekenen ze een eenmalig bedrag.

SOS Maastricht

Daarnaast heeft Maastricht Housing het studenteninitiatief SOS Maastricht overgenomen. Via www.couchsurfingmaastricht.nl kunt u  tijdelijk een leegstaande kamer  of bank aanbieden aan een student. Ter overbrugging van de periode waarin hij/zij nog op zoek is naar een geschikte woonruimte.