Verhuizen vanuit het buitenland naar Maastricht

Verhuist u vanuit het buitenland naar Maastricht voor meer dan 4 maanden? Dan moet u zich binnen 5 dagen gratis laten inschrijven bij de gemeente. Wat u daarvoor nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie. Student of expat? Kies de juiste inschrijfroute. Dan krijgt u uw burgerservicenummer het snelst. 

Inschrijven 

U komt voor meer dan 4 maanden in Nederland wonen en komt hier 

 • niet studeren 
 • niet werken als kennismigrant

Inschrijven (ik ben geen student of expat)

Student of expat (kennismigrant)? 
Kies de snelste route naar uw burgerservicenummer

Om u in te schrijven in onze Basisregistratie Personen (BRP) hebben we diverse gegevens van u nodig. Welke dat zijn, is afhankelijk van uw situatie. Kies hieronder wat voor u van toepassing is. 

Inschrijven buitenlandse student  

Inschrijven expat (partner en kinderen)  

Inschrijven: verblijfsvergunning nodig?

Heeft u de nationaliteit van Zwitserland of een land uit de Europese Unie of Europese Economische Ruimte? Dan heeft u géén verblijfsvergunning nodig. 

Heeft u een andere nationaliteit? Dan moet u eerst een verblijfsvergunning aanvragen. Wij kunnen u anders niet inschrijven. Kijk voor meer informatie over de verblijfsvergunning op de website van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND).

Afspraak bij het GemeenteLoket: identiteitscontrole

Na ontvangst van uw online inschrijving, krijgt u een e-mail bevestiging van uw afspraak bij het GemeenteLoket voor u zelf en uw eventuele meeverhuizende partner en/of kind(eren). Neem een geldig identiteitsbewijs en de overige vereiste documenten mee naar de afspraak (zie uitklapmenu 'Meenemen naar afspraak' onderaan deze pagina).

Vertalen documenten

Als de gevraagde documenten niet zijn opgesteld in het Nederlands, Engels, Duits of Frans, dan moet u ze laten vertalen door een beëdigd vertaler in Nederland. Officiële documenten uit het buitenland moeten zo mogelijk voor gebruik in Nederland zijn gelegaliseerd of voorzien van een apostille (stempel).

Meer informatie over het gebruik van buitenlandse documenten in Nederland vindt u op de website Nederland Wereldwijd

 • Neem onderstaande documenten mee naar het GemeenteLoket:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een bewijs dat u woonruimte heeft. Bijvoorbeeld een huur- of koopcontract (geprint en door beide partijen ondertekend) of schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner
  • uw geboorteakte als u niet geboren bent in Nederland
  • een bewijs van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat u rechtmatig verblijf in Nederland heeft / u in Nederland mag verblijven als u niet de nationaliteit heeft van een van de landen van de Europese Unie (EU)
  • een verhuisbericht (bewijs van uitschrijving) als u uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba komt

  Als onderstaande gebeurtenissen tijdens uw verblijf in het buitenland plaatsvonden:

  • een huwelijk: de huwelijksakte
  • een echtscheiding: de echtscheidingsakte
  • het overlijden van een partner: de overlijdensakte
  • de geboorte van uw kinderen: de geboorteakte en/of erkenningsakte
 • Verhuist u vanuit het buitenland (weer) naar Maastricht (hervestiging of eerste vestiging), dan is uw inschrijving verplicht en gratis.

  De kosten voor het vertalen of legaliseren van eventuele vereiste documenten, betaalt u zelf.

 • Wij verwerken uw inschrijving binnen 4 weken. U ontvangt een brief ter bevestiging.

 • Komt u korter dan 4 maanden vanuit het buitenland in Maastricht wonen, om te werken of studeren? Schrijf u dan in bij 1 van de 19 gemeenten met een loket voor Registratie van Niet-Ingezetenen (RNI). De RNI is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Hierin staan gegevens van personen die niet (meer) of korter dan 4 maanden in Nederland wonen. Voor inwoners van Maastricht is het dichtstbijzijnde RNI-loket te vinden in de Heerlen.

  Inschrijven in RNI gemeente Heerlen

  Contactgegevens overige RNI-loketten