Inschrijven buitenlandse student

Kom je vanuit het buitenland meer dan 4 maanden in Maastricht wonen? Om te gaan studeren aan het MBO, HBO, de universiteit of een masteropleiding zoals de Jan van Eyck Academie? Dan heb je een BSN nummer nodig, voor je ziektekostenverzekering, het openen van een bankrekening en toegang tot allerlei overheidsdiensten. Daarvoor moet je je inschrijven bij de gemeente.  Doe dat op tijd, want het kan tot vijf weken duren voor je het BSN nummer kunt afhalen.

Let op: als je van buiten de EU/EER of Zwitserland komt, moet je eerst een verblijfsvergunning aanvragen.

Heb je al eerder in Nederland gewoond? Dan hoef je natuurlijk geen BSN-nummer aan te vragen, want je hebt er al eentje. Je moet je wel opnieuw inschrijven bij de gemeente.

Inschrijven bij de gemeente

Inschrijven bij de gemeente werkt als volgt.

  1. Vul het online inschrijfformulier in. Let op! Bij het invullen van het formulier moet je Google Translate uit zetten.
  2. AIs je aanmelding goed binnengekomen is bij de gemeente, krijg je een ontvangstbevestiging in je mailbox. Check eventueel je spam folder.
  3. Na ontvangst van je inschrijfformulier sturen we je binnen enkele weken een e-mail met informatie over wanneer je je BSN-nummer kunt afhalen, hoe je een afspraak plant bij de gemeente en wat je mee moet nemen.
  4. Daarna moet je je BSN-nummer binnen 2 maanden komen halen. Je moet daarvoor dus een afspraak maken bij de gemeente.
  5. Je moet voor die afspraak je paspoort en je geboorteakte (als je die al hebt) meenemen. Kijk voor meer informatie over het legaliseren van buitenlandse documenten voor gebruik in Nederland op Nederland Wereldwijd.

We verzoeken je vriendelijk om niet te bellen naar of langs te komen bij de gemeente om te vragen naar de status van je vestiging. Het verwerken van je verzoek tot inschrijving kan tot vijf weken duren. Opnieuw een formulier insturen werkt alleen maar vertragend.

BSN-nummer

Als je inschrijving is verwerkt (dit kan enkele weken duren), ontvang je zo snel mogelijk informatie om je BSN-nummer af te halen. Dit nummer geeft je toegang tot allerlei overheidsdiensten. Inschrijven bij de gemeente is verplicht als je minstens 4 maanden in Nederland gaat wonen.

Verhuizing binnen Nederland?

Sta je al ingeschreven in een andere plaats in Nederland en kom je voor je studie naar Maastricht? Geef dan online je verhuizing door.