Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte) haalt de gemeente wekelijks aan huis op. Uw gft-container of -emmer moet daarvoor gechipt zijn. Wilt u meer of minder containers of emmers of liever een groter of kleiner formaat gft-bak? Dan kunt u dat online aanvragen. Hebt u een container of emmer gevonden of bent u er een kwijt? Of is uw groenbak kapot? Dan kunt u dat hier melden.

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte) haalt de gemeente wekelijks aan huis op. U mag dan ook maximaal 2 bundels snoeiafval bij het gfte zetten. Maak met sisaltouw of katoentouw bundels van maximaal 150 cm lang en 50 cm doorsnee. Maximum gewicht: 25 kilo. Geen boomstronken. Die kunt u, net als ander grof tuinafval, gratis naar een van de milieuparken brengen.

Download de Milieu App voor uw persoonlijke afvalkalender met alarmfunctie en handige afvalscheidingswijzer. Of kijk op de afvalkalender van uw buurt wanneer de gemeente uw gfte ophaalt. 

Container / emmer chippen

Wij maken alleen containers en -emmers met chip leeg. Laat uw container / emmer dus door ons chippen. Dat kunt u online aanvragen (met DigiD).

Container / emmer aanvragen

Hebt u nu geen emmer of container of wilt u een extra gft-bak? Dan kunt u online een container aanvragen (met DigiD). U kunt kiezen voor een container van 25, 60 of 140 liter. 

Container / emmer kapot

Is uw gft-container of -emmer kapot? We zorgen voor reparatie of vervanging. Repareer of vervang mijn kapotte container / emmer (met DigiD). 

Container / emmer inleveren of ander formaat nodig

U kunt uw container of emmer inleveren of ruilen voor een ander formaat: 25, 60 of 140 liter. Vraag online een ander formaat aan of lever uw container in (met DigiD).

Container / emmer vermist of teruggevonden?

Is uw container of emmer kwijt? Of hebt u hem teruggevonden? Wij lossen het op. Meld vermiste of teruggevonden containers / emmers online (met DigiD). 

Container / emmer leegmaken

Is uw container of emmer niet leeggemaakt? Meld het online. Meldingen over niet goed leeggemaakte containers tijdens vorst nemen we niet in behandeling. Meld niet leeggemaakte emmers/containers online.

 • Meer of minder containers/emmers

  Ik heb nu 1 container/emmer en ik wil er graag 2 of meer.

  Vraag telefonisch een nieuwe of extra container/emmer aan. Bel 14 043.

  Waarom krijg ik een groene emmer?

  In Maastricht scheiden we groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte). Dat kunnen we verwerken tot compost. Daarom krijgen alle adressen zonder tuin een groene emmer. Hierin kunt u groente-, fruitafval en etensresten kwijt. Zo bespaart u restzakken. We maken de emmer iedere week voor u leeg. De emmer hoort bij het woonadres. Laat de emmer in de woning staan als u gaat verhuizen.

  Ik heb nu meer containers. Ik wil er maar 1. Hoe regel ik dat?

  Als u maar 1 container wilt, zet u er maar 1 buiten om te chippen. De andere container kunt u voor andere dingen gebruiken of laten ophalen. Online aanvragen inleveren container (met DigiD).

  Ik wil helemaal geen emmer/container.

  In Maastricht scheiden we gft-afval. Bij ieder huis/appartement hoort een container/emmer. Ook als u die niet gebruikt. Als u verhuist, laat u deze achter bij de woning of appartement. Voor hoogbouw geldt: haal de aangeboden emmer voor uw adres altijd binnen. Ook als u (nog) geen gfte-emmer gebruikt. 

  Ik woon met meer kamerbewoners op 1 adres. Maar we hebben maar 1 emmer/container. Kan elke bewoner een emmer krijgen? 

  Als u met meer personen op 1 adres woont, bijvoorbeeld bij kamerverhuur, neem dan contact op met de verhuurder. Hij of zij kan meer emmers voor u aanvragen bij de gemeente. 

 • Container of emmer omruilen of inleveren

  Ik heb een emmer van 25 liter. Kan ik een kleinere emmer krijgen?

  Nee. Om een aantal redenen is gekozen voor containers van 25 liter of groter. Kleinere containers waaien gemakkelijk weg en gaan door de straat slingeren. Voor onze medewerkers is het leegmaken van kleinere containers te zwaar omdat ze dan erg laag moeten bukken.

  Kan ik een nieuwe container/emmer krijgen?

  Tijdens het chippen controleren we uw container op alle beschadigingen en bruikbaarheid. Wordt hij afgekeurd? Dan ontvangt u een bericht waarin we uitleggen hoe we de container gaan vervangen. Alle emmers worden vervangen door nieuwe emmers met een chip.

 • Geen container/emmer ontvangen

  Kan ik een container krijgen voor mijn bedrijf/kinderboerderij?

  Wilt u gfte aanbieden dat gelijk is aan huishoudelijk gfte? Dan kunt u bij de gemeente een container aanvragen. Hiervoor dient u reinigingsrecht te betalen.

 • Over het gebruik van de chip en privacy

  Moeten we binnenkort betalen voor het leegmaken van de gfte-container?

  Nee. In de restzak hoort alleen huishoudelijk afval dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Gft en etensresten kunnen we heel goed opnieuw gebruiken door het om te zetten tot compost. Daarom willen we het scheiden van gfte juist aanmoedigen. Dat doen we door het iedere week op te halen in de hele stad. Ook willen we in Maastricht tuinen met veel groen. Want een groene tuin zorgt voor een fijnere omgeving om in te wonen. 

  Waarom een chip?

  We willen weten hoe vaak gfte er per adres, buurt en seizoen wordt aangeboden. Met die informatie kunnen we ons personeel en onze wagens beter inzetten. Ook kunnen we bijvoorbeeld een zoekgeraakte container makkelijker terugbezorgen.

  Wordt er gecontroleerd met behulp van de chip?

  Ja. Staat een container op een verkeerde tijd buiten of zit in een container ander afval dan gfte, dan kunnen we helpen met tips of praktische oplossingen.

  Wordt mijn container/emmer nog leeggemaakt als er geen chip op zit?

  Voorlopig wel. In de toekomst maken we alleen containers met chip leeg. Meer informatie volgt.

  Hoe zit het met mijn privacy?

  De gemeente houdt zich aan de Europese privacyrichtlijnen (wet AVG). Dat geldt ook voor de gegevens die via de chips worden geregistreerd. 

  Staan mijn persoonsgegevens op de chip en hoe wordt daarmee omgegaan?

  De chip heeft een nummer. Dat nummer koppelt de gemeente aan een adres. We zijn druk bezig om invulling te geven aan alle vereisten van de AVG en informeren u binnenkort uitgebreider over hoe we deze persoonsgegevens verwerken.

 • Wat mag bij het gfte?

  Afval scheiden gaat in Maastricht al vaak goed. Maar het kan altijd beter. Hoe zit het bijvoorbeeld met kattenbakvulling van houtvezels? GFTE of restafval?

  Download de gratis Milieu App

  Download onze Milieu App. Die bevat een handige afvalscheidingswijzer die per afvalsoort laat zien, waar u het kunt inleveren. 

  Geen smartphone? Raadpleeg dan de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Ook die geeft aan waar u uw afval kunt inleveren.

  Snoeihout

  Snoeihout is een uitzondering. Voor uw gemak, mag u snoeihout in Maastricht ook gebundeld naast uw GFTE-container aanbieden. U hoeft ze dan niet naar het milieupark te brengen of klein te maken. En er blijft in uw gfte-container meer ruimte over voor ander gfte-afval.

  U mag wekelijks 2 bundels van 150 cm lang en maximaal 50 cm doorsnede en maximaal 25 kilo aanbieden. Gebruik voor het bundelen touw van sisal of katoen. Geen boomstronken; die kunt u gratis kwijt bij het milieupark.

  U mag takken ook via de gfte-container aanbieden. Maak ze dan wel klein genoeg, zodat de container nog sluit en makkelijk geleegd kan worden. 

   

 • Tips

  • Gfte dat niet ontstaat kan ook geen overlast geven. Probeer daarom bewust in te kopen zodat u geen onnodig gfte-afval heeft. Wist u dat er jaarlijks 34 kilogram per persoon aan goed voedsel wordt weggegooid? Tips om voedselverspilling tegen te gaan vindt u op de website van MilieuCentraal.
  • Verzamel etensresten en schillen in een klein bakje dat u elke dag in de grote gft-bak (container of emmer) leeggooit. Zo gaat het in huis niet stinken.
  • Last van maden? Plaats de gft-bak niet in de volle zon. Bied de bak elke ophaalronde aan. Maak de bak schoon met water en eventueel soda, azijn of groene zeep of reinig uw bak met een hogedrukspuit. Gebruik geen chemische middelen zoals chloor. Die verstoren het composteringsproces. Zet de deksel op een kier. Klimop en zout zijn giftig voor maden. Vries etensresten in en stop ze vlak voor het ophalen in de gfte-emmer of -container.
  • Wikkel vlees- en visresten in een krantenpagina of (ongekleurd) keukenpapier.
  • Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak. Laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
  • Als je geen gft-zak gebruikt, zorgt een krantenpagina onderin de gft-bak dat het afval niet blijft plakken of vastvriest. Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad.
  • Kattenbakkorrels, plastic en luiers horen niet in de gft-bak, maar bij het restafval.
  • Om uw gfte-bak zo schoon mogelijk te houden, kunt u gebruikmaken van speciale zakken, bijvoorbeeld zakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo.
 • Andere vragen over afvalinzameling

  Ik heb een volkstuin in Maastricht. Hoe kom ik daar van mijn gft af?

  U mag uw containers/emmers ook bij uw volkstuin plaatsen en aanbieden. De container blijft aan uw huisadres gekoppeld.

  Hoeveel containers of emmers mag ik tegelijkertijd aanbieden?

  U mag al uw gfte-containers en -emmers tegelijkertijd aanbieden als u wilt, mits ze gechipt zijn. Is uw container of emmer nog niet gechipt? Dan kunt u dat online aanvragen (met DigiD).

  Waarom wordt het restafval niet in containers ingezameld?

  Uit onderzoek blijkt dat gemeenten met een dure restzak het beste afval scheiden. Maastricht staat hierom ook al jaren in de top 3 van grote gemeenten met de minste hoeveelheid restafval. Een dure restzak werkt dus goed om zo weinig mogelijk restafval aan te bieden en afval goed te scheiden.

  Andere vragen over afvalinzameling? Bel het gratis nummer 14 043 (bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur).

 • Veelgestelde vragen over scheiden van gfte en snoeiafval

  Wat is het doel om gfte/takkenbundels te scheiden?

  Dit afval kunnen we goed recyclen. Van gescheiden ingezameld gfte en takkenbundels maken we compost voor verbetering van de bodem. Het levert dus milieuwinst op, maar het is ook nog goedkoper. Gfte en takkenbundels verbranden als restafval is veel duurder dan het te composteren. En als etensresten niet meer in de restzak zitten, is er ook geen aanleiding meer voor vogels, katten, honden of ongedierte om in de aangeboden restafvalzak naar eten te zoeken.

  Kan dat doel niet gewoon bereikt worden met nascheiding?

  Nee, gfte is niet na te scheiden, omdat dit afval 'nat' is en aan elkaar en aan ander afval kleeft. Het is dan zo vervuild dat het niet meer geschikt is voor compostering.

  Is gescheiden aanbieden van gfte verplicht?

  Ja, dat staat in de Wet milieubeheer (artikel 10.21 lid 2). Het is ook opgenomen in de gemeentelijke Afvalstoffenverordening (artikel 9 lid 1 en artikel 10 lid 2).

 • Veelgestelde vragen over frequentie inzameling

  Waarom wordt er wekelijks gfte ingezameld?

  U krijgt hierdoor de gelegenheid om gft en etensresten frequent ter recycling aan te bieden. We hopen dat hierdoor gfte beter gescheiden wordt en er dus minder gfte in de restzak verdwijnt. Zo kunnen we zoveel mogelijk gfte omzetten naar compost. En als er geen etensresten meer in de restzak zitten, blijven zwerfdieren en ongedierte weg van de restzak.

  Waarom moet ik als bewoner van hoogbouw meebetalen aan de extra inzameling bij de laagbouw?

  In het verleden genoten bewoners van de hoogbouw extra service ten opzichte van de bewoners van de laagbouw. Dat wordt nu gelijk getrokken.

  Wordt bij alle huishoudens wekelijks ingezameld?

  Ja, in de gehele gemeente wordt het gfte wekelijks ingezameld.

  Kan gfte nog vaker opgehaald worden, bijvoorbeeld 2x per week?

  Nog vaker gfte inzamelen dan iedere week is helaas niet mogelijk zonder dat er hoge kosten gemaakt worden. De kosten wegen dan niet meer op tegen het milieurendement.

 • Veelgestelde vragen over inzamelmiddel gfte

  Welke gfte-inzamelmiddelen zijn beschikbaar?

  De volgende inzamelmiddelen zijn beschikbaar:

  • 25 liter emmers (vooral geschikt voor hoogbouw of laagbouw met geen of weinig tuinafval)
  • 140 liter containers (vooral geschikt voor laagbouw met tuinafval)
  • 60 liter containers (die is qua buitenmaten vrijwel even groot als een 140 liter container, maar van binnen kan er maar 60 liter in)

  De gemeente verstrekt per huishouden maximaal twee inzamelmiddelen gratis. Dit is normaal gesproken genoeg voor een huishouden, zeker nu we het gfte wekelijks inzamelen en daarbij ook twee takkenbundels mogen. Mocht u toch meer dan twee inzamelmiddelen wensen omdat u bijvoorbeeld een bovengemiddelde tuin heeft met veel tuinafval, dan betaalt u daar een eenmalig bedrag voor. Grof tuinafval dat niet in de gfte-container past, kunt u ook gratis naar een van de milieuparken brengen. 

  Wat zijn de tarieven als ik toch meer dan twee inzamelmiddelen nodig heb?

  Wenst u meer dan twee GFT-inzamelmiddelen, dan zijn die extra inzamelmiddelen niet gratis. U betaalt dan een eenmalig bedrag voor die extra inzamelmiddelen:

  • Per 25 liter emmer: € 35,00
  • Per 140 liter container: € 45,00
  • Per 60 liter container: € 45,00
  Waarom zijn 140 liter of 60 liter containers meer geschikt voor laagbouw en 25 liter emmers meer geschikt voor hoogbouw?

  Laagbouwwoningen hebben vaak een tuin waaruit tuinafval vrijkomt. Zij hebben daardoor een groter containervolume nodig. Hoogbouwwoningen hebben vaak niet de ruimte voor een grote container, zodat een 25 liter emmer handzamer is. Op verzoek kunt u uit de beschikbare soorten inzamelmiddelen een keuze maken.

  Kan ik bij de laagbouw ook een 25 liter emmer krijgen?

  Ja, dat kan. Wij verzoeken u echter vriendelijk om als laagbouwbewoner zoveel mogelijk gebruik te maken van een 140 of 60 liter gfte-container omdat we hier onze routes en bemensing op hebben ingericht. Het legen van een emmer vraagt meer arbeid van een belader (bukken en tillen).

  Waarom krijg ik maar maximaal 2 gfte-inzamelmiddelen gratis?

  Twee inzamelmiddelen zijn normaal gesproken voldoende, zeker nu we gfte wekelijks inzamelen en daarbij ook twee takkenbundels mogen. Ook kunnen we bij een aanbod van 2 containers/emmers per huishouden onze vrachtauto’s en mensen verantwoord inzetten. In individuele situaties kan het natuurlijk voorkomen dat twee inzamelmiddelen ontoereikend zijn. Dan kunt u gebruik maken van het milieupark. Of tegen betaling extra inzamelmiddelen aanschaffen.

  Kunnen we als bewoners van hoogbouw (in een VvE of via de woningbouwvereniging) ook voor een andere voorziening in aanmerking komen?

  In sommige gevallen kan maatwerk geleverd worden. U kunt hiervoor via telefoonnummer 14 043 contact opnemen met het Klant Contact Center van de gemeente Maastricht.

 • Veelgestelde vragen over inzameldag gfte

  Waarom is mijn inzameldag voor gfte veranderd?

  Omdat we iedere week zijn gaan inzamelen en er meer gfte wordt aangeboden, hebben we gekeken hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen inzamelen. Dit betekent dat we routes hebben moeten aanpassen.

  Is alleen de inzameldag voor gfte veranderd?

  Ja.

  Waar/hoe kan ik de voor mij geldende inzameldagen raadplegen?

  U kunt uw persoonlijke afvalkalender met alarmfunctie downloaden via de Milieu App. Ook heeft u een persoonlijke afvalkalender in uw brievenbus ontvangen. In de Milieu App vindt u ook uw digitale milieupas, een kaart met alle milieuperrons in de omgeving, informatie over de milieuparken en kringloopcentra in de regio en een afvalscheidingswijzer die per afvalsoort laat zien waar u het afval kunt inleveren.

  Ik heb een volkstuintje waar ik een gfte-container heb staan. Hoe gaat dat nu?

  U kunt uw gechipte container wekelijks aanbieden op de inzameldag van de desbetreffende wijk.

 • Veelgestelde vragen over afvalstoffenheffing

  Hoe kan ik bezwaar maken tegen de verhoging van de afvalstoffenheffing?

  Tegen de hoogte van de belastingtarieven is geen bezwaar mogelijk. Deze tarieven worden door de gemeenteraad in verordeningen vastgesteld en daartegen kan geen bezwaar worden gemaakt. Mocht u toch een bezwaar indienen, dan zal de heffingsambtenaar van BsGW dat bezwaar helaas niet-ontvankelijk verklaren. Een verordening is namelijk een algemeen verbindend voorschrift en op basis van artikel 8:3 Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan geen beroep worden ingesteld tegen een besluit inhoudende een algemeen verbindend voorschrift. Op basis van artikel 7:1 Awb kan alleen beroep worden ingesteld, nadat bezwaar is ingediend. Als geen beroep kan worden ingesteld, kan dus ook geen bezwaar worden ingediend.