Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e) doet u in de groene container of emmer. We halen het gft+e wekelijks gratis aan huis op. Van uw gft+e maken we compost voor een gezonde bodem. Hier leest u over de groene container/emmer en het scheiden van gft+e. Een groene bak aanvragen of iets melden? Dat kan ook via deze pagina.

Ophalen aan huis

We halen uw groente-, fruit-, tuinafafval en etensresten (gft+e) wekelijks gratis aan huis op. U kunt uw groene bak iedere week aan de straat zetten, ook als deze niet helemaal vol is. In de Milieu App of op de afvalkalender ziet u wanneer het gft+e bij u in de straat wordt opgehaald.

Groene emmer of container (iets melden of aanvragen)

U kunt 2 gratis groene emmers of containers aanvragen. Een groene emmer is 25 liter. De groene container is 140 liter. 

Andere vragen of meer weten? Kijk onderaan deze pagina.

Kosten

Gft+e kunt u gratis aanbieden en u kunt 2 gratis groene emmers of containers aanvragen. Wilt u meer dan 2 groene bakken hebben? Dan betaalt u daarvoor. Lees meer hierover onder het kopje 'Uw groene bak'. 

Snoeiafval

Per huishouden mag u wekelijks 2 bundels van 150 cm lang, maximaal 50 cm doorsnede en maximaal 25 kilo aanbieden naast uw groene emmer of container. Takken mag u ook in de groene emmer of container doen. Maak ze dan wel klein genoeg, zodat de emmer of container nog sluit en makkelijk geleegd kan worden. 

Klacht of melding

Is uw groene bak onterecht niet leeggemaakt? Meld het online of neem contact met ons op via 14 043.

 • Waarom moet ik gft+e scheiden?

  Gft+e-afval kunnen we goed recyclen. Van gescheiden ingezameld gft+e en snoeihout maken we compost. Dat is goed voor de natuur. Compost wordt namelijk gebruikt voor een vruchtbare bodem en komt op de akkers van boeren in de omgeving of bijvoorbeeld in zakken potgrond. Door gft+e te scheiden, geeft u het dus weer terug aan de aarde! En het is ook nog goedkoper, want u hoeft uw gft+e en snoeihout niet aan te bieden in de restzak. Daardoor hoeft u minder restzakken te kopen en bespaart u geld. Daarnaast helpt het scheiden van gft+e ook bij het voorkomen van stank en ongedierte. Vogels, katten, honden of andere dieren hebben geen reden meer om in de aangeboden restzak naar eten te zoeken. En zo houden we onze mooie stad schoon en prettig om in te leven.

  Wist u dat etensresten toch nog vaak in de restzak belanden? Zo'n 35 tot 40% van het afval in restzak bestaat uit etensresten. Iedereen kan helpen om dat percentage naar beneden te brengen.

  Mogen biologisch afbreekbare verpakkingen bij het gft+e?

  Biologisch afbreekbare plastic schaaltjes en verpakkingen moeten bij het restafval. En dus niet, zoals veel mensen denken, in de groene bak. Ze composteren niet snel genoeg om compost van te maken, dus mag het niet bij het groente-, fruit-, tuinafval + etensresten (gft+e). 

  Wat mag wel? Een biologisch afbreekbaar afvalzakje om je groene bak schoon en fris te houden. Maar let op: gebruik alleen zakjes met een kiemplantlogo of OK-compostlogo.

  Wat gebeurt er met het gft+e afval uit mijn groene bak?

  Het gft+e afval uit uw groene bak wordt naar de compostfabriek in de Beatrixhaven in Maastricht gebracht. Daar wordt het verwerkt tot compost en getransporteerd naar boeren in de buurt. Of het belandt in zakken potgrond die u kunt kopen bij een tuincentrum. Compost is een product dat de bodem verbetert en vruchtbaarder maakt.

  Wat gebeurt er met mijn gft+e-afval als ik het in de restzak doe?

  Het afval in de restzak gaat naar de verbrandingsinstallatie. Scheidt u uw gft+e niet? Dan kunnen we uw gft+e-afval helaas niet hergebruiken. Alleen als u uw gft+e in de groene bak gooit, kunnen we er compost van maken. Compost is goed voor een gezonde bodem. Dat is beter voor ons milieu.

  Kan de gemeente mijn afval niet gewoon nascheiden/sorteren in de fabriek?

  Nascheiden is nog steeds heel moeilijk omdat ongescheiden (rest)afval meestal ‘verkleefd’ en vies is waardoor het moeilijk uit elkaar te halen is. Áls het uit elkaar te halen is, is de kwaliteit vaak slecht waardoor het moeilijker te recyclen is. Gft+e kan sowieso niet na gescheiden worden omdat het te nat is. Het is zo vervuild dat het niet meer geschikt is voor compostering. Maastricht kiest voor het zoveel mogelijk scheiden aan de bron zodat we én meer én schoner gescheiden afval hebben, waar we weer nieuwe producten van kunnen maken.

  Ben ik verplicht om het gft+e gescheiden aan te bieden?

  Ja, dat staat in de gemeentelijke Afvalstoffenverordening (artikel 9 lid 1 en artikel 10 lid 2).

 • Afval scheiden gaat in Maastricht al vaak goed. Maar het kan altijd beter.

  Hieronder ziet u wat wel bij het gft+e mag en wat niet (en waar u het wel naartoe kunt brengen). 

  Wel bij het gft+e
  Aardappelen en aardappelschillen
  Bloemen en planten
  Brood, deeg, rijst, pasta
  Doppen van pinda's en noten
  Eierschalen
  Gekookte en ongekookte etensresten
  Groente- en fruitresten / - schillen
  Kaas(resten) zonder plastic
  Koffiefilters, losse thee en koffiedik
  Koffiepads
  Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren en hun poep
  Theezakjes
  Vis(graten) en mossel(schelpen)
  Vlees en vleesbotjes

   

  Niet bij het gft+e
  Waar wel?
  Composteerbaar / biologisch afbreekbaar plastic (met uitzondering van de composteerbare zakken met kiemplantlogo)Restafval
  Dode dierenVia de dierenarts of het dierencrematorium
  Haren en pluizenRestafval
  HoutHoutafval (categorie A, B of C, aparte containers op het milieupark)
  Houten ijsstokjes en satéprikkersRestafval
  (Fruit)stickersRestafval
  Kattenbakvulling en vogelkooizandRestafval
  KauwgumRestafval
  KoffiecupsRestafval
  KurkRestafval
  Luiers en incontinentiemateriaalAparte container milieuperron
  Potten en stenenSchoon puin (aparte container op het milieupark)
  Stofzuigerzakken en hun inhoudRestafval
  Tabak, peuken en asRestafval
  TextielKleding, textiel en schoenen (aparte container op het milieupark)
  Vloeistoffen zoals (frituur)olieFrituurvet (aparte container op het milieupark)

  In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het bij hoort.

   

 • Hoe kan ik een groene bak aanvragen?

  Als u nog geen groene emmer of container heeft, of als u een extra exemplaar wilt aanvragen, kan dat online met DigiD of door te bellen naar 14 043. U kunt kiezen voor een emmer (25 liter) of een container (140 liter).

  Wat moet ik doen als mijn groene emmer of container kapot is?

  Als uw groene bak kapot is, zorgen we voor reparatie of vervanging. Vraag reparatie of vervanging aan (met DigiD).

  Ik heb een groene bak, maar gebruik deze niet. Kan ik mijn emmer of container teruggeven?

  Nee. In Maastricht scheiden we GFT+E. Bij ieder appartement of huis hoort een groene emmer of container. Ook als u die niet gebruikt. Als u verhuist, laat de groene bak dan achter bij het appartement of de woning.

  Hoe kan ik mijn groene bak ruilen?

  U kunt uw container of emmer ruilen voor een ander formaat (25 of 140 liter). U kunt dit online aanvragen met DigiD.  

  Ik heb graag meer dan 2 groene emmers of containers. Hoe kan ik dit regelen?

  2 inzamelmiddelen zijn normaal gesproken voldoende, zeker nu we gft+e wekelijks inzamelen en u daarbij ook 2 takkenbundels mag aanbieden. Daarnaast kunnen we bij een aanbod van maximaal 2 emmers of containers per huishouden onze vrachtauto’s en mensen verantwoord inzetten.

  In individuele situaties kan het natuurlijk voorkomen dat 2 inzamelmiddelen ontoereikend zijn (bijvoorbeeld bij een bovengemiddeld grote tuin met veel tuinafval). Dan kunt u gebruikmaken van het milieupark. U kunt ook, tegen betaling, extra inzamelmiddelen aanschaffen. Daarvoor zijn de kosten:

  • Per groene emmer van 25 liter: € 35,00
  • Per groene container van 140 liter: € 45,00
  Wat moet ik doen als mijn groene emmer of container kwijt is of is teruggevonden?

  U kunt uw vermiste of teruggevonden emmer of container online bij ons melden met uw DigiD.

  Kan ik een groene container of emmer krijgen voor mijn bedrijf, vereniging, stichting, volkstuin?

  Wilt u gft+e aanbieden dat gelijk is aan huishoudelijk gft+e? Dan kunt u online een emmer of container aanvragen (met DigiD). U kunt ook bellen naar 14 043. U moet er wel rekening mee houden dat u reinigingsrecht moet betalen.

  Ik woon in een hoogbouwcomplex. Kunnen we een verzamelcontainer voor ons gebouw krijgen?

  In sommige gevallen kan maatwerk geleverd worden. Bel hiervoor naar 14 043 of stuur een mail naar afvalcoach [at] maastricht.nl (afvalcoach[at]maastricht[dot]nl)

 • Vanaf welk tijdstip mag ik mijn container / emmer aan de straat zetten?

  U mag uw gft+e bak op de avond voorafgaand aan de ophaaldag al vanaf 19.00 uur aan de straat zetten. In sommige straten is er een centrale verzamelplek. We starten vroeg met inzamelen van de gft+e bakken. Zet uw bak daarom uiterlijk om 6.00 uur 's ochtends aan de straat. Haal uw bak na legen dezelfde dag weer naar binnen. 

  Woont u in het stadscentrum?

  Als uw afval op dinsdagavond wordt opgehaald, dan gelden andere tijden voor het aanbieden van uw gft+e-bak. U kunt uw bak op de dag van inzameling tussen 17.00 uur en 19.00 uur aan de straat zetten. Vanaf 19.00 uur zamelen wij uw gft+e in. 

  Hoeveel emmers en containers mag ik tegelijkertijd aanbieden?

  U mag al uw groene emmers en containers tegelijkertijd aanbieden, mits ze gechipt zijn.

  Mijn groene bak is niet leeggemaakt. Waarom?

  Als uw groene emmer of container niet is leeggemaakt, kan dat een aantal redenen hebben:

  • Uw emmer of container was te zwaar. Een emmer mag maximaal 7 kg wegen, een container maximaal 75 kg.
  • De emmer of container was te laat aangeboden, waardoor het ledigingsvoertuig al voorbij was gereden.
  • In de emmer of container zat afval dat er niet in thuishoort (bijvoorbeeld restafval of plastic zakken zonder kiemplantlogo of OK-compostlogo). Uw groene bak is alleen voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e).
  • De inhoud van uw emmer of container zat vastgedrukt of was vastgevroren. 
  • De biologische / composteerbare zak met kiemplantlogo of OK-compostlogo was vastgeplakt of vastgebonden aan uw emmer of container.
  • De zak in uw emmer of container was géén biologische / composteerbare zak met kiemplantlogo of OK-compostlogo. Zwarte of anders gekleurde vuilniszakken vervaardigd van ruwe olie of recyclaat mogen niet in de groene bak.
  • Uw emmer of container was niet goed bereikbaar (stond bijvoorbeeld achter een paal, hek of voertuig).
  • De deksel van uw emmer of container was niet gesloten. Zorg dat er geen afval uit steekt.

  Is uw container of emmer onterecht niet leeggemaakt? Meld het online. Let op: meldingen over niet goed leeggemaakte containers tijdens vorst nemen we niet in behandeling.

  Kan mijn groene bak vaker dan 1x per week leeggemaakt worden?

  Nee, gft+e en snoeihout nog vaker dan iedere week inzamelen is helaas niet mogelijk zonder dat er hoge kosten gemaakt worden. De kosten wegen dan niet meer op tegen het milieurendement. U kunt tuinafval ook naar een milieupark brengen.

  Moet ik betalen voor het leegmaken van mijn groene bak?

  Nee. Gft+e kunnen we heel goed opnieuw gebruiken door het te verwerken tot compost. Daarom willen we het scheiden van gft+e aanmoedigen. Dat doen we onder andere door het iedere week gratis op te halen in de hele stad.

 • Op een aantal adressen gelden centrale inzamelpunten. Bied uw afval alleen daar aan. Dan kunnen we uw restzak of gft+e veilig inzamelen en hinderen we het verkeer zo min mogelijk.

  StraatnaamCentrale inzamellocatie
  Arkebusruwe 1 t/m 87 oneven en 6 t/m 92 evenHoek Arkebusruwe / Kurasruwe
   Hoek Arkebusruwe / Blijderuwe
   Hoek Arkebusruwe / Toernooiruwe
  DassenstraatGroenstrook Weidmanstraat
   Groenstrook Dassenstraat tot huisnummer 2
  Askalonstraat 7 t/m 53 oneven en 10 t/m 48 evenAskalonstraat vanaf Sionsweg tot Askalonstraat 45
   Askalonstraat vanaf huisnummer 7 richting Populierweg
  Heilige GeestBij de straatlantaarn tegenover de Heilige Geeststraat
  MariastraatLantaarnpaal Kesselskade
  JodenstraatHoek Kesselskade / Jodenstraat
  SmedestraatHoek Smedestraat / Wolfstraat
   Pleintje Maastrichter Geis en het Bat
  Het Bat 2, 4 en 6Hoek Smedestraat / Stokstraat

  Verzamellocatie Eiffelgebouw (Noord-kop): Sphinxcour

  1H01, 1H02, 1H03, 1H04 (6e verdieping)

  1K01, 1K02, 1K03 (7e verdieping)

  T-splitsing Boschstraat / Maasboulevard

  Verzamellocatie Eiffelgebouw (Zuid-kop)

  Petrus Regoutplein:

  6H01, 6H02, 6H03, 6H04

  6K01, 6K02, 6K03, 6K04

  T-splitsing Boschstraat / Sint Teunisstraat
  Het LindenkruisGFT+E: Lindenkruis en Maagdendries
  Hoek en bocht Prinsenlaan / HeerderwegOp de straathoeken bij de Heerderweg
  Hoek Heerderweg / HeerderdwarsstraatBij de dichtstbijzijnde lantaarnpaal
 • Hoe kan ik mijn snoeihout aanbieden?

  U mag wekelijks 2 bundels van 150 cm lang, maximaal 50 cm doorsnede en maximaal 25 kilo aanbieden naast uw groene emmer of container. Gebruik voor het bundelen touw van sisal of katoen. Boomstronken en ander grof tuinafval mag u niet bij uw gft+e aanbieden. Deze kunt u gratis kwijt bij het milieupark. Takken mag u ook in de groene emmer of container doen. Maak ze dan wel klein genoeg, zodat de emmer of container nog sluit en makkelijk geleegd kan worden. 

  Hoe zit het met groter snoeihout of ander houtafval?

  Dikke takken/stammen, boomstronken of houtafval mogen niet bij het gft+e aangeboden worden. Dit afval kunt u naar het milieupark brengen.

 • Voorkomen is beter dan genezen

  In Nederland gooien we per jaar gemiddeld 34 kilo eten weg. Winkel slim, zodat u zo min mogelijk etensresten weg moet gooien. Als u uw afval goed scheidt bespaart u op restzakken. Kijk op Voedselverspilling | Milieu Centraal voor tips.

  Groene bak schoon en fris houden
  • Zet uw groene bak op een zo koel mogelijke plek, uit de zon. Dat helpt om vervelende luchtjes en beestjes te voorkomen.
  • Laat de bak iedere week (gratis) leegmaken, ook als deze niet helemaal vol is. We zamelen gft+e gratis in.
  • Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onderin de groene bak om het aankoeken van afvalresten te voorkomen; dit voorkomt ook vastvriezen in de winter.
  • Gooi alleen droog afval in de bak. Laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtige etensresten eerst uitlekken.
  • Verpak vlees- en visresten in een oude krantenpagina. Zo houdt u vliegen weg.
  • Gebruik een biologisch afbreekbaar zakje (alleen die met een kiemplantlogo of OK compostlogo). Leg er geen knoop in. Alleen dan kan het zakje in de fabriek goed composteren.
  • Last van stank? Af en toe een handje zaagsel kan vocht en geurtjes absorberen.
  • Maak uw groene container of emmer regelmatig schoon.

  Groene bak schoonmaken

  • Gebruik kokend water en een scheut azijn of groene zeep.
  • Giet het vuile sop in een emmer en leeg deze binnen.
  • U kunt ook een bezem, schrobber of hogedrukreiniger gebruiken.
  • Laat de bak met de deksel open drogen, voordat u er nieuw gft+e in doet.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor. Deze verstoren het composteringsproces van het gft+e.
  • Gooi het vuile sop niet buiten of op straat. De put op straat loopt in veel wijken regelrecht naar het oppervlaktewater.
  Fruitvliegjes

  Fruitvliegjes: uit het niets lijken ze op te duiken en zwermen ze rond in de keuken, vooral in de zomer. Ze planten zich snel voort en komen af op rottend of gistend voedsel. Maar gelukkig is er iets aan te doen.

  • Eet fruit op tijd op of bewaar het in de koelkast als dat kan (niet alle fruit kan tegen kou).
  • Laat geen overrijp fruit of fruit met rotte plekjes liggen.
  • Zorg dat de vliegjes niet bij het fruit kunnen met een vliegenkap.
  • Maak uw aanrecht, eettafel en kookplaat regelmatig schoon en spoel vuile glazen direct om. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur. Daar houden fruitvliegjes juist van.
  • Laat de groene bak iedere week (gratis) leegmaken en zet deze op een koele plek (uit de zon).
  • Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van het fruit. Fruitvliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Dit kunt u ook doen bij uw groene bak.
  • Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
  Maden

  Vliegen en muggen leggen graag eitjes op etensresten. Deze eitjes komen - zeker met hogere temperaturen - al gauw uit. En dan heb je maden, ook wel larven genoemd. Voor maden is de groene bak de perfecte omgeving om te leven. Al helemaal als het warm en vochtig is.

  Wat kunt u doen om maden te voorkomen?

  • Plaats uw groene bak op een zo koel mogelijke plek en zeker niet in de volle zon.
  • Laat de bak iedere week (gratis) legen,  ook als deze niet helemaal vol is.
  • Maak de bak na het legen regelmatig schoon en laat ‘m dan goed drogen.
  • Houd de deksel goed dicht, zodat vliegen er niet in kunnen.
  • Gooi vlees- of visresten niet los in de groene bak maar gebruik een stuk krant of een biologisch afbreekbaar zakje met kiemplantlogo of OK compostlogo. Op deze manier kan de vlieg niet bij de vlees- of visresten om er eitjes in te leggen.
  • Doe een laagje stro of een pagina van een krant onderin de lege container. Dit neemt vocht op. Een enkel velletje oud papier bij het gft+e kan geen kwaad.
  En wat als u maden heeft, hoe komt u er dan vanaf?
  • Zet de container met de deksel open in de volle zon. Maden houden niet van zonlicht.
  • Leg een takje klimop in de groene bak. Deze plant is giftig voor maden.
  • Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel. Lavendel in de bak helpt dus ook.
  • Reinig de groene bak na het legen met kokendheet water en een scheut azijn, want ook al lijkt de bak schoon; vliegeneitjes zie je niet met het blote oog.
  Hoe voorkomt u vastvriezen van afval?
  • Leg krantenpapier of een laagje zaagsel onderin de container of emmer;
  • Zet de container of emmer uit de wind, bijvoorbeeld in een schuurtje of garage;
  • Stamp het afval niet aan;
  • Laat natte etensresten eerst uitlekken en wikkel ze dan in (kranten)papier;
  • Gooi als het vriest zo min mogelijk blad- en tuinafval in de gft+e container of emmer;
  • Maak het afval op de dag van inzameling met een schep voorzichtig los van de rand (let op, want door de kou is de container kwetsbaarder dan anders);
  • Is uw groene container of emmer niet leeggemaakt? Bied deze dan de volgende ophaaldag opnieuw aan.