Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte) haalt de gemeente wekelijks aan huis op. Uw gft-container of -emmer moet daarvoor gechipt zijn. Wilt u meer of minder containers of emmers of liever een groter of kleiner formaat gft-bak? Dan kunt u dat online aanvragen. Hebt u een container of emmer gevonden of bent u er een kwijt? Of is uw groenbak kapot? Dan kunt u dat hier melden.

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte) haalt de gemeente wekelijks aan huis op. U mag dan ook 2 bundels snoeiafval bij het gfte zetten. Download de Milieu App voor uw persoonlijke afvalkalender met alarmfunctie en handige afvalscheidingswijzer. Of kijk op de afvalkalender van uw buurt wanneer de gemeente uw gft ophaalt. 

Container / emmer chippen

Wij maken alleen containers en -emmers met chip leeg. Laat uw container / emmer dus door ons chippen. Dat kunt u online aanvragen (met DigiD).

Container / emmer kapot

Is uw gft-container of -emmer kapot? We zorgen voor reparatie of vervanging. Repareer of vervang mijn kapotte container / emmer (met DigiD). 

Container / emmer inleveren of ander formaat nodig

U kunt uw container of emmer inleveren of ruilen voor een ander formaat: 25, 60 of 140 liter. Vraag online een ander formaat aan of lever uw container in (met DigiD).

Container / emmer vermist of teruggevonden?

Is uw container of emmer kwijt? Of hebt u hem teruggevonden? Wij lossen het op. Meld vermiste of teruggevonden containers / emmers online (met DigiD). 

Container / emmer leegmaken

Is uw container of emmer niet leeggemaakt? Meld het online. Meldingen over niet goed leeggemaakte containers tijdens vorst nemen we niet in behandeling. Meld niet leeggemaakte emmers/containers online.

 • Meer of minder containers/emmers

  Ik heb nu 1 container/emmer en ik wil er graag 2 of meer.

  Vraag telefonisch een nieuwe of extra container/emmer aan. Bel 14 043.

  Waarom krijg ik een groene emmer?

  In Maastricht scheiden we groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte). Dat kunnen we verwerken tot compost. Daarom krijgen alle adressen zonder tuin een groene emmer. Hierin kunt u groente-, fruitafval en etensresten kwijt. Zo bespaart u restzakken. We maken de emmer iedere week voor u leeg. De emmer hoort bij het woonadres. Laat de emmer in de woning staan als u gaat verhuizen.

  Ik heb nu meer containers. Ik wil er maar 1. Hoe regel ik dat?

  Als u maar 1 container wilt, zet u er maar 1 buiten om te chippen. De andere container kunt u voor andere dingen gebruiken of laten ophalen. Online aanvragen inleveren container (met DigiD).

  Ik wil helemaal geen emmer/container.

  In Maastricht scheiden we gft-afval. Bij ieder huis/appartement hoort een container/emmer. Ook als u die niet gebruikt. Als u verhuist, laat u deze achter bij de woning of appartement. Voor hoogbouw geldt: haal de aangeboden emmer voor uw adres altijd binnen. Ook als u (nog) geen gfte-emmer gebruikt. 

  Ik woon met meer kamerbewoners op 1 adres. Maar we hebben maar 1 emmer/container. Kan elke bewoner een emmer krijgen? 

  Als u met meer personen op 1 adres woont, bijvoorbeeld bij kamerverhuur, neem dan contact op met de verhuurder. Hij of zij kan meer emmers voor u aanvragen bij de gemeente. 

 • Container of emmer omruilen of inleveren

  Ik heb een emmer van 25 liter. Kan ik een kleinere emmer krijgen?

  Nee. Om een aantal redenen is gekozen voor containers van 25 liter of groter. Kleinere containers waaien gemakkelijk weg en gaan door de straat gaan slingeren. Voor onze medewerkers is het leegmaken van kleinere containers te zwaar omdat ze dan erg laag moeten bukken.

  Kan ik een nieuwe container/emmer krijgen?

  Tijdens het chippen controleren we uw container op alle beschadigingen en bruikbaarheid. Wordt hij afgekeurd? Dan ontvangt u een bericht waarin we uitleggen hoe we de container gaan vervangen. Alle emmers worden vervangen door nieuwe emmers met een chip.

 • Geen container/emmer ontvangen

  Kan ik een container krijgen voor mijn bedrijf/kinderboerderij?

  Wilt u gfte aanbieden dat gelijk is aan huishoudelijk gfte? Dan kunt u bij de gemeente een container aanvragen. Hiervoor dient u reinigingsrecht te betalen.

 • Over het gebruik van de chip

  Moeten we binnenkort betalen voor het leegmaken van de gfte-container?

  Nee. In de restzak hoort alleen huishoudelijk afval dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Gft en etensresten kunnen we heel goed opnieuw gebruiken door het om te zetten tot compost. Daarom willen we het scheiden van gfte juist aanmoedigen. Dat doen we door het per 1 januari zelfs iedere week op te halen in de hele stad. Ook willen we in Maastricht tuinen met veel groen. Want een groene tuin zorgt voor een fijnere omgeving om in te wonen. Om u te bedanken voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval kunt u gratis compost ophalen op de landelijke compostdag.

  Waarom een chip?

  We willen weten hoe vaak gfte er per adres, buurt en seizoen wordt aangeboden. Met die informatie kunnen we ons personeel en onze wagens beter inzetten. Ook kunnen we bijvoorbeeld een zoekgeraakte container makkelijker terugbezorgen.

  Wat registreert de chip?

  In de toekomst registreert de chip per adres hoe vaak een emmer/container wordt leeggemaakt.

  Wordt er gecontroleerd met behulp van de chip?

  Ja. Staat een container op een verkeerde tijd buiten of zit in een container ander afval dan gfte, dan kunnen we helpen met tips of praktische oplossingen.

  Wordt mijn container/emmer nog leeggemaakt als er geen chip op zit?

  Voorlopig wel. In de toekomst maken we alleen containers met chip leeg. Meer informatie volgt.

 • Privacy

  Hoe zit het met mijn privacy?

  De gemeente houdt zich aan de Europese privacyrichtlijnen (wet AVG). Dat geldt ook voor de gegevens die via de chips worden geregistreerd. 

  Staan mijn persoonsgegevens op de chip en hoe wordt daarmee omgegaan?

  De chip heeft een nummer. Dat nummer koppelt de gemeente aan een adres. We zijn druk bezig om invulling te geven aan alle vereisten van de AVG en informeren u binnenkort uitgebreider over hoe we deze persoonsgegevens verwerken.

 • Wat gaat er nog meer veranderen in 2020?

  Uit onderzoek blijkt dat vooral mensen die wonen in hoogbouw hun afval nog beter kunnen scheiden. In 2020 gaat de gemeente bewoners van hoogbouw daarbij helpen. Op termijn willen we ook kleine elektrische apparaten, textiel, luiers en incontinentiemateriaal gescheiden inzamelen op de milieuperrons.   

  Het beste uit afval

  Huishoudelijk afval bestaat uit waardevolle grondstoffen. Die kunnen we goed opnieuw gebruiken. Neem ook eens een kijkje op https://www.besteuitafval.nl/ want samen willen we het beste uit afval halen.

 • Wat mag bij het groente-, fruit-, tuinafval en etensresten?

  Wel bij het GFTE Niet bij het GFTE
  Schillen, etensresten en resten van groente, fruit en aardappelen, koffiefilters, kaaskorsten, oud brood, eierschalen, pinda's, noten en notendoppen As van de open haard, asbakinhoud, drankenkartons en stofzuigerzakken
  Theezakjes en theebladeren Kattenbakkorrels
  Kurken Haren van honden en katten
  Snijbloemen Zand uit vogelkooien
  Kamerplanten Bagger uit put of goot
  Klein snoeiafval Chemisch afval
  Takkenbundels Luiers
  Tuinplanten Kunststof
  Hooi Grond uit tuin
  Stro Grof tuin- en snoeiafval en takken
  Zaagsel Schors, leer, textiel en papier
  Gras en bladeren Plastic, glas, blik, hout
    Mest van huisdieren
  Gebundeld snoeihout

  Heeft u een tuin? Dan kunt u tegelijk met het gfte maximaal 2 bundels snoeihout buitenzetten. Bundel met touw van sisal of katoen. In bundels van 150 cm lang en maximaal 50 cm doorsnede. Maximaal gewicht: 25 kilo. Geen boomstronken; die kunt u gratis kwijt bij het milieupark.

   

 • Tips

  • Verzamel etensresten en schillen in een kleine bak die je elke dag in de grote gft-bak (container of emmer) leeggooit. Zo gaat het in huis niet stinken.
  • Last van maden? Plaats je gft-bak niet in de volle zon. Bied de bak elke ophaalronde aan. Maak de bak schoon met water en eventueel soda of groene zeep. Zet de deksel op een kier. Klimop en zout zijn giftig voor maden. Vries etensresten in en stop ze vlak voor het ophalen in de gfte-emmer of -container.
  • Wikkel vlees- en visresten in een krantenpagina of (ongekleurd) keukenpapier.
  • Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak. Laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
  • Als je geen gft-zak gebruikt, zorgt een krantenpagina onderin de gft-bak dat het afval niet blijft plakken of vastvriest. Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad. 
  • Kattenbakkorrels, plastic en luiers horen niet in de gft-bak, maar bij het restafval.
 • Andere vragen over afvalinzameling

  Ik heb een volkstuin in Maastricht. Hoe kom ik daar van mijn gft af?

  U mag uw containers/emmers ook bij uw volkstuin plaatsen en aanbieden. De container blijft aan uw huisadres gekoppeld.

  Waarom wordt het restafval niet in containers ingezameld?

  Uit onderzoek blijkt dat gemeenten met een dure restzak het beste afval scheiden. Maastricht staat hierom ook al jaren in de top 3 van grote gemeenten met de minste hoeveelheid restafval. Een dure restzak werkt dus goed om zo weinig mogelijk restafval aan te bieden en afval goed te scheiden.

  Gaat de inzameldag veranderen?

  Misschien. We verwachten dat mensen meer gft-afval aanbieden (en minder restafval) nu we dit iedere week gaan ophalen. En dat is natuurlijk ook ons doel! Misschien gaan we onze routes daarop aanpassen. De Milieu App kan u helpen herinneren aan uw ophaaldag. U kunt de app downloaden via www.besteuitafval.nl/milieu-app

  Andere vragen over afvalinzameling? Bel het gratis nummer 14 043 (bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur).