Restafval en restzakken

Maastricht wil naar een afvalloze stad! Samen voorkomen we onnodig afval. En afval dat toch ontstaat, scheiden we voor hergebruik en recycling. Zo kunnen we er nieuwe grondstoffen van maken. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk weinig restafval over. Dit levert u ook voordeel op. Hoe minder restafval u heeft, hoe minder restzakken u hoeft te kopen. Het restafval halen we huis-aan-huis op. Bij laagbouw (huizen) halen we zakken 1x per twee weken op. Bij hoogbouw (flats, appartementen) doen we dit 1x per week. Vanaf 1 januari 2022 halen we het restafval in de hele stad 1x per twee weken op. Hier leest u wat er in de restzak hoort, hoe we het restafval inzamelen en waar u restzakken kunt kopen.

Ophalen aan huis

Het restafval halen we huis-aan-huis op. In de Milieu App of de afvalkalender ziet u wanneer het restafval bij u in de straat wordt opgehaald. U kunt uw restafval ook zelf naar een milieupark brengen. Sommige hoogbouwcomplexen hebben ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval. 

Rood-witte restzak

Restafval dat aan de straat wordt gezet, hoort in de rood-witte Maastrichtse restzak. Afval dat in een andere zak wordt aangeboden, mogen onze medewerkers niet meenemen. 

Kosten

In 2021 gelden de volgende tarieven:

 • Restzak 25 liter: € 11,60 per rol (20 zakken)
 • Restzak 50 liter: € 10,00 per rol (10 zakken)

De rood-witte Maastrichtse restzakken kunt u bij verschillende winkels kopen. U vindt een overzicht van deze winkels in het uitklapmenu 'Verkooppunten restzakken' onderaan deze pagina.

Klacht of melding

Is uw afval niet opgehaald? Of heeft u een andere vraag of opmerking? Geef dit door via de MijnGemeente app of neem contact met ons op via 14 043.

 • Veel afval kunt u scheiden. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Afval dat u niet apart kunt inleveren, mag bij het restafval. Denk bijvoorbeeld aan theezakjes, asbakresten, kauwgums, mondkapjes, tissues en ballonnen. In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het bij hoort. 

 • De rood-witte Maastrichtse restzakken kunt u bij verschillende winkels kopen:

  Verkooppunt Adres Plaats
  Albert Heijn

  Helmstraat 4-6

  6211 TA

  Maastricht
  Albert Heijn

  Plein 1992

  6221 JP

  Maastricht
  Albert Heijn

  Scharnerweg 110

  6224 JJ

  Maastricht
  Supermarkt Rouwenhorst

  Kasteel Schaloenstraat 40

  6222 TP

  Maastricht
  Cobben

  Glacisweg 25

  6212 BL

  Maastricht
  Ekoplaza

  Rechtstraat 48a

  6221 EK

  Maastricht
  Hannie's Winkelke

  Kasteel Schaloenstraat 62a

  6222 TP

  Maastricht
  Jackie Dijk-Rondagh

  Lage Kanaaldijk 46

  6212 AH

  Maastricht
  Jan Linders

  Rijksweg 62a

  6228 XZ

  Maastricht
  Jan Linders

  Tongerseweg 57

  6213 GA

  Maastricht
  Jumbo

  Franciscus Romanusweg 2

  6221 AE

  Maastricht
  Jumbo 

  Voltastraat 7

  6224 EK

  Maastricht
  Jumbo

  Brusselsepoort 19

  6216 CE

  Maastricht
  Jumbo

  Beekstraat 2

  6231 LG

  Maastricht
  Jumbo

  Mosae Forum 5-6

  6211 DV

  Maastricht
  Jumbo

  Roserije 303

  6228 DR

  Maastricht
  Jumbo

  Malbergsingel 74

  6218 AV

  Maastricht
  Plus

  Severenplein 24a

  6225 AZ

  Maastricht
  Plus

  Clavecymbelstraat 31

  6217 CR

  Maastricht
  Plus

  Keurmeestersdreef 111a

  6216 ED

  Maastricht
  Plus

  De Mandel 7.02

  6227 CS

  Maastricht
  Plus

  De Beente 86

  6229 AV

  Maastricht
  Prima

  Baron van Hövellstraat 69

  6221 VD

  Maastricht
  Slagerij Wevers

  Herculeshof 13

  6215 BC

  Maastricht
  Spar supermarkt Garnier

  Pastoor Moormanstraat 160

  6219 AX

  Maastricht
  Us Winkelke

  Herbenusstraat 83

  6211 RB

  Maastricht
  Spar city

  Stationsstraat 9

  6221 BM

  Maastricht
  Spar city 

  Boschstraat 46-48

  6211 AX

  Maastricht
  COOP

  Sint Pieterstraat 72

  6211 JP

  Maastricht
  Waarom hebben we restzakken in Maastricht en geen containers?

  Het is (landelijk) bewezen dat het systeem van betaalde restafvalzakken een groter effect heeft op het scheiden van afval dan bijvoorbeeld het diftar-systeem met containers (betalen per leging van de container) of helemaal geen diftar-systeem. De directe financiële prikkel zorgt ervoor dat mensen beter en meer afval scheiden. Dat is de (voornaamste) reden dat Maastricht het in vergelijking tot andere (grotere) gemeenten zo goed doet. En wanneer afval goed wordt gescheiden, is er nog maar heel weinig restafval en is het kopen van restzakken nauwelijks nodig.

 • U mag uw restzakken op de avond voorafgaand aan de ophaaldag al vanaf 19.00 uur aan de straat zetten. In sommige straten is er een centrale verzamelplek. We starten vroeg met inzamelen van het restafval. Zet uw restzakken daarom uiterlijk om 6.00 uur ’s ochtends aan de straat.

  Woont u in de binnenstad?

  In de binnenstad gelden andere tijden voor het aanbieden van uw restafval. U kunt uw restzakken op de dag van inzameling vanaf 17.00 uur aan de straat zetten. Vanaf 18.00 uur zamelen wij uw huishoudelijk afval in.

 • Door het afval goed te scheiden, blijft er nog maar heel weinig afval over dat in de restzak moet. Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT+E) worden gratis iedere week opgehaald en babyluiers en incontinentiemateriaal brengt u naar een milieuperron. Deze stankbronnen hoeven dus niet meer in de restzak. Voor inwoners die in de hoogbouw wonen en (vaak) geen balkon of tuin hebben, kan afval scheiden een uitdaging zijn. Onze afvalcoaches van team Afvalloos helpen graag en geven u persoonlijke tips en adviezen. Bel naar 14 043 of mail naar afvalcoach [at] maastricht.nl

 • Afval dat snel gaat stinken, vooral Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT+E), halen we iedere week gratis op (groene bak). Plastic, blik en drinkpakken (PBD), oud papier en karton en glas kunt u op ieder gewenst moment wegbrengen naar het milieuperron.

  • Let erop dat de restzak goed dicht is als u hem aan de straat zet. Zet de zak ook niet eerder aan straat dan mag. Zo houden we samen de straat schoon en geven we ongedierte geen kans.
  • Zorg ervoor dat de zak niet te zwaar is. Restzakken van 25 liter mogen maximaal 3,5 kilo wegen, voor restzakken van 50 liter geldt een maximumgewicht van 7 kilo.
  • Voorkom een boete. Bied geen restafval aan in zakken, anders dan de Maastrichtse rood-witte restzakken.
  • Heeft u restafval dat niet in de rood-witte zak past? Lever het tegen betaling in bij een milieupark.