Restafval en restzakken

Maastricht wil naar een afvalloze stad! Samen voorkomen we onnodig afval. En afval dat toch ontstaat, scheiden we voor hergebruik en recycling. Zo kunnen we er nieuwe grondstoffen van maken. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk weinig restafval over. Dit levert u ook voordeel op. Hoe minder restafval u heeft, hoe minder restzakken u hoeft te kopen. Het restafval halen we huis-aan-huis op. Bij laagbouw (huizen) halen we zakken 1 keer per 2 weken op. Bij hoogbouw (flats, appartementen) doen we dit 1 keer per week. Vanaf 1 januari 2022 halen we het restafval in de hele stad 1 keer per 2 weken op. Hier leest u wat er in de restzak hoort, hoe we het restafval inzamelen en waar u restzakken kunt kopen.

Ophalen aan huis

Het restafval halen we huis-aan-huis op. In de Milieu App of de afvalkalender ziet u wanneer het restafval bij u in de straat wordt opgehaald. U kunt uw restafval ook zelf naar een milieupark brengen. Sommige hoogbouwcomplexen hebben ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval. 

Rood-witte restzak

Restafval dat aan de straat wordt gezet, hoort in de rood-witte Maastrichtse restzak. Afval dat in een andere zak wordt aangeboden, mogen onze medewerkers niet meenemen. 

Kosten

In 2021 gelden de volgende tarieven:

 • Restzak 25 liter: € 11,60 per rol (20 zakken)
 • Restzak 50 liter: € 10,00 per rol (10 zakken)

De rood-witte Maastrichtse restzakken kunt u bij verschillende winkels kopen. U vindt een overzicht van deze winkels in het uitklapmenu 'Verkooppunten restzakken' onderaan deze pagina.

Klacht of melding

Is uw afval niet opgehaald? Of heeft u een andere vraag of opmerking? Geef dit door via de MijnGemeente app of neem contact met ons op via 14 043.

 • Veel afval kunt u scheiden. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Afval dat u niet apart kunt inleveren, mag bij het restafval. Denk bijvoorbeeld aan theezakjes, asbakresten, kauwgums, mondkapjes, tissues en ballonnen. In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het bij hoort. 

 • De rood-witte Maastrichtse restzakken kunt u bij verschillende winkels kopen:

  Naam winkel
  Adres
  Postcode
  Plaats
  Albert Heijn Brusselse Poort 45 6216 CG Maastricht
  Albert Heijn Burgemeester Cortenstraat 8 6226 CV Maastricht
  Albert Heijn Helmstraat 4-6 6211 TA Maastricht
  Albert Heijn Plein 1992 6221 JP Maastricht
  Albert Heijn Scharnerweg 110 6224 JJ Maastricht
  Supermarkt Rouwenhorst Kasteel Schaloenstraat 40 6222 TP Maastricht
  Cobben Glacisweg 25 6212 BL Maastricht
  Ekoplaza Rechtstraat 48 A 6221 EK Maastricht
  Hannie's Winkelke Kasteel Schaloenstraat 62 A 6222 TP Maastricht
  Jackie Dijk-Rondagh Lage Kanaaldijk 46 6212 AH Maastricht
  Jan Linders Rijksweg 62 A 6228 XZ Maastricht
  Jan Linders Tongerseweg 57 6213 GA Maastricht
  Jumbo Franciscus Romanusweg 2 6221 AE Maastricht
  Jumbo Voltastraat 7 6224 EK Maastricht
  Jumbo Brusselsepoort 19 6216 CE Maastricht
  Jumbo Beekstraat 2 6231 LG Maastricht
  Jumbo Mosae Forum 5-6 6211 DV Maastricht
  Jumbo Roserije 303 6228 DR Maastricht
  Jumbo Malbergsingel 74 6218 AV Maastricht
  Plus Severenplein 24 A 6225 AZ Maastricht
  Plus Clavecymbelstraat 31 6217 CR Maastricht
  Plus Keurmeestersdreef 111 A 6216 ED Maastricht
  Plus De Mandel 7.02 6227 CS Maastricht
  Plus De Beente 86 6229 AV Maastricht
  Prima Baron van Hövellstraat 69 6221 VD Maastricht
  Slagerij Wevers Herculeshof 13 6215 BC Maastricht
  Spar / Supermarkt Garnier Pastoor Moormanstraat 160 6219 AX Maastricht
  Us Winkelke Herbenusstraat 83 6211 RB Maastricht
  Spar City Stationsstraat 9 6221 BM Maastricht
  Spar City  Boschstraat 46-48 6211 AX Maastricht
  COOP Sint Pieterstraat 72 6211 JP Maastricht
   
 • U mag uw restzakken op de avond voorafgaand aan de ophaaldag al vanaf 19.00 uur aan de straat zetten. In sommige straten is er een centrale verzamelplek. We starten vroeg met inzamelen van het restafval. Zet uw restzakken daarom uiterlijk om 6.00 uur ’s ochtends aan de straat.

  Woont u in de binnenstad?

  In de binnenstad gelden andere tijden voor het aanbieden van uw restafval. U kunt uw restzakken op de dag van inzameling vanaf 17.00 uur aan de straat zetten. Vanaf 18.00 uur zamelen wij uw huishoudelijk afval in.

 • Door het afval goed te scheiden, blijft er nog maar heel weinig afval over dat in de restzak moet. Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT+E) worden gratis iedere week opgehaald en babyluiers en incontinentiemateriaal brengt u naar een milieuperron. Deze stankbronnen hoeven dus niet meer in de restzak. Voor inwoners die in de hoogbouw wonen en (vaak) geen balkon of tuin hebben, kan afval scheiden een uitdaging zijn. Onze afvalcoaches van team Afvalloos helpen graag en geven u persoonlijke tips en adviezen. Bel naar 14 043 of mail naar afvalcoach [at] maastricht.nl

 • Afval dat snel gaat stinken, vooral Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT+E), halen we iedere week gratis op (groene bak). Plastic, blik en drinkpakken (PBD), oud papier en karton en glas kunt u op ieder gewenst moment wegbrengen naar het milieuperron.

 • Het is (landelijk) bewezen dat het systeem van betaalde restafvalzakken een groter effect heeft op het scheiden van afval dan bijvoorbeeld het diftar-systeem met containers (betalen per leging van de container) of helemaal geen diftar-systeem. De directe financiële prikkel zorgt ervoor dat mensen beter en meer afval scheiden. Dat is de (voornaamste) reden dat Maastricht het in vergelijking tot andere (grotere) gemeenten zo goed doet. En wanneer afval goed wordt gescheiden, is er nog maar heel weinig restafval en is het kopen van restzakken nauwelijks nodig.

  • Let erop dat de restzak goed dicht is als u hem aan de straat zet. Zet de zak ook niet eerder aan straat dan mag. Zo houden we samen de straat schoon en geven we ongedierte geen kans.
  • Zorg ervoor dat de zak niet te zwaar is. Restzakken van 25 liter mogen maximaal 3,5 kilo wegen, voor restzakken van 50 liter geldt een maximumgewicht van 7 kilo.
  • Voorkom een boete. Bied geen restafval aan in zakken, anders dan de Maastrichtse rood-witte restzakken.
  • Heeft u restafval dat niet in de rood-witte zak past? Lever het tegen betaling in bij een milieupark.