Zwerfafval

Soms laten mensen afval achter op een verkeerde plek. Er ontstaat zwerfafval. Dit zorgt voor vieze straten en trekt ongedierte aan. Het slecht voor natuur, dier en mens. Ook kost het veel geld om zwerfafval op te ruimen. Hier leest u wat u kunt doen als u zwerfval ziet en hoe u kunt helpen. 

Samen tegen zwerfafval

De gemeente Maastricht strijdt tegen zwerfafval. Dat doen we samen met het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie Maastricht en regio (CNME), bijvoorbeeld met de openbare actie #PickItUp. Heeft u ook genoeg van zwerfafval? Op de PickItUp-pagina op de website van het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie (CNME) vindt u meer informatie en leest u hoe u zelf kunt helpen.

Klacht of melding

Ziet u ergens zwerfafval? Of heeft u een andere vraag of opmerking? Laat het ons weten via de MijnGemeente app of neem contact met ons op via 14 043. 

    • Strijd mee tegen zwerfafval: neem uw eigen boodschappentas mee en gebruik hervulbare flesjes en bekers voor dranken.
    • Gooi afval altijd in een openbare vuilnisbak. Dus ook kauwgums, sigarettenpeuken of zakdoekjes. Afval zoals flesjes kunt u ook mee naar huis nemen. Lever afval dan gescheiden in, zodat wij het kunnen recyclen. Sinds 1 juli 2021 zit er op kleine flesjes frisdrank en water ook statiegeld. Lever ze in bij uw supermarkt.
    • Zet geen afval naast volle vuilnisbakken of containers, maar neem het mee naar huis.