Paspoort, tweede

Een tweede paspoort kan uitkomst bieden als u regelmatig dringend moet reizen naar landen waarvoor een visum verplicht is. Als uw eerste paspoort al bij een ambassade is voor het aanvragen van een visum, kunt u dan het tweede paspoort gebruiken voor het aanvragen van een visum voor een ander land. Staan er in uw eerste paspoort stempels van landen die in conflict zijn met de landen die u moet bezoeken? Dat kan problemen opleveren bij de toelating tot die landen. Ook dan biedt een tweede paspoort uitkomst.

Maak een afspraak

U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Maak daarom voor elke persoon waarvoor u een paspoort of ID-kaart wilt aanvragen een aparte afspraak bij het GemeenteLoket.

Paspoort of identiteitskaart voor uw kind

Wilt u een reisdocument voor uw kind? Dan moet uw kind ook meekomen naar de afspraak. Check hieronder bij 'Kinderen' welke regels nog meer gelden. Mogelijk is er ook nog een toestemmingsverklaring nodig. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

Ophalen paspoort of identiteitskaart

U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen bij het GemeenteLoket (zonder afspraak). Check de openingstijden

U woont in het buitenland

Als u in het buitenland woont, kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via +31 (0)43 350 40 40. Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen'.

 • Een pasfoto voor een paspoort of identiteitskaart moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf.

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

  • U hebt de Nederlandse nationaliteit
  • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Maastricht. Als u niet in de BRP bent ingeschreven, kijk dan bij Paspoort, identiteitskaart, Nederlanders die in het buitenland wonen
  • Uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
  • U kunt aantonen dat u in een reis achtereenvolgens verschillende landen moet bezoeken waarbij er een grote kans is dat er problemen zijn bij toelating tot een land óf
  • U kunt aantonen dat u regelmatig dringend moet reizen op een moment dat uw nationale paspoort in verband met visumaanvraag bij een buitenlandse vertegenwoordiging (bijvoorbeeld ambassade, consulaat) is. Het moet om een land gaan waar niet met een Nederlandse identiteitskaart naartoe kan worden gereisd
 • Tarieven 2024

  • Paspoort voor personen tot 18 jaar: € 63,40
  • Paspoort voor personen van 18 jaar of ouder: € 83,85
  • Toeslag bij een spoedaanvraag: € 57,05
 • Na 7 dagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart tijdens de openingstijden ophalen bij het GemeenteLoket. Tijdens feestdagen kan het langer duren. U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort op te halen. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen.

  Kinderen
  U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument. 

  Spoedaanvraag
  Snel een nieuw reisdocument nodig? Dien een spoedaanvraag in. U betaalt hiervoor een toeslag. 

  Levertermijnen spoedaanvragen (rekening houden met weekend en feestdagen)

  • ingediend vóór 14.00 uur: nieuwe reisdocument ligt klaar vanaf 1e werkdag erna vanaf 11.00 uur
  • ingediend na 14.00 uur: nieuw reisdocument ligt klaar vanaf 2e werkdag erna vanaf 11.00 uur

  Per direct
  Heeft u per direct een reisdocument nodig? Dan kunt u in aanmerking komen voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie hierover vindt u op marechaussee.nl.

   

 • In sommige gevallen kunt u een tweede paspoort nodig hebben:

  • Als u vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben. Dan kan het zijn dat u problemen krijgt met de verschillende stempels in uw paspoort;
  • Als u vaak naar landen reist waar u een visum voor nodig heeft. Dan kan het voorkomen dat u door de visumaanvraag uw paspoort niet op tijd terug heeft van de ambassade.

   

 • In Nederland moeten kinderen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren. Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

  Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Een paspoort mag een kind zelf aanvragen als het 18 jaar is. 

  Toestemming verlenen

  Tot 12 jaar (ID-kaart) en tot 18 jaar (paspoort) moet(en) alle gezaghouder(s) toestemming verlenen.

  Getrouwde en gescheiden ouders hebben samen het ouderlijk gezag, tenzij het gezag anders is geregeld bij de rechtbank. 

  • Heeft één ouder of voogd het gezag? Dan hoeft alleen hij / zij toestemming te verlenen.
  • Hebben beide ouders of één ouder en een ander het gezag? Dan moeten beiden toestemming geven. 
  Toestemmingsverklaring afgifte reisdocument

  Een toestemming is beperkt geldig en kan maximaal 1 maand vooraf verleend worden. U kunt op twee manieren toestemming verlenen voor de afgifte van een reisdocument aan uw minderjarig kind:

  Kind mee bij aanvragen en ophalen reisdocument

  Kinderen moeten voor de aanvraag van hun paspoort of identiteitskaart mee komen naar het GemeenteLoket. Vanaf 6 jaar moeten kinderen ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun reisdocument.

 • Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

 • Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of heeft u een vermoeden van misbruik? Dan hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt meestal meteen een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente. Om misbruik of fraude te voorkomen, is het wel raadzaam om een verklaring van vermissing te doen bij de gemeente.