Oekraïne

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL), waarin de gemeente Maastricht deelneemt, organiseert de opvang van in totaal 2000 vluchtelingen in opdracht van de rijksoverheid. VRZL brengt locaties in beeld en matcht hierbij vraag en aanbod. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld hotels of vakantiewoningen. Er zijn diverse ondernemers en organisaties die hun hulp bieden.

Semi-permanente opvanglocatie in Maastricht

In Maastricht is Overmaze aangewezen als semi-permanente locatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Vluchtelingen kunnen hier niet rechtstreeks heen maar moeten zich melden bij de doorstroomlocatie van de veiligheidsregio. Kijk voor meer informatie over de doorstroomlocatie op de website van de veiligheidsregio.

Leefgeldregeling

Heeft u een opvangadres bij mensen thuis in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan helpen wij u met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld. U kunt bij ons leefgeld aanvragen.

U krijgt dan een pinpas met een bedrag voor leefgeld. Dit is een prepaid pinpas. Met deze pas en uw pincode kunt u bij elke betaalautomaat in Nederland betalen. En contant geld opnemen. Lees hoe u het leefgeld kunt aanvragen.

Zelf hulp bieden

Heeft u behoefte om iets te doen voor Oekraïense vluchtelingen, dan is het advies van de hulporganisaties als volgt:

  • Wilt u geld doneren? Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.
  • Verder kunt u een bijdrage doneren aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die in Oekraïne en in de buurlanden helpt door ter plekke noodhulp te bieden.
  • Wilt u vluchtelingen onderdak bieden? Of u inzetten als vrijwilliger bij de opvang van vluchtelingen? Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk Nederland. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat zij uw vraag kunnen beantwoorden. Vluchtelingenwerk krijgt enorm veel aanbod van hulp en doen hun best iedereen te woord te staan.
  • U kunt ook opvang aanbieden via Takecarebnb. Deze organisatie regelt vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Informeer u goed wanneer u vluchtelingen wilt opvangen. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat zij uw vraag kunnen beantwoorden. Takecarebnb heeft inmiddels enorm veel aanbod gekregen. Het duurt daarom wat langer voordat zij screeningsgesprekken kunnen organiseren.
  • Kijk ook op de website refugeehelp.nl, dit is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. 

Zelf hulp nodig

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en bent u bang of angstig hierover? Praat erover met familie, vrienden of bekenden. Probeer daarbij zoveel mogelijk uw dagelijkse routine aan te houden.

Mocht u er alleen of met uw eigen netwerk niet uitkomen, overleg dan met uw (huis)arts. Tevens kunt u terecht bij Stichting MIND Korrelatie, hier staan psychologen u gratis te woord en kunnen u doorverwijzen indien nodig.

Bij De Luisterlijn kunt u uw verhaal kwijt bij een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te bereiken op nummer 088-0767 000.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen aan de gemeente over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne? Kijk of uw vraag bij de veelgestelde vragen staat. Wij werken er hard aan om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Wij vullen dit overzicht dan ook met enige regelmaat aan. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact op met de medewerkers van het GemeenteLoket via post [at] maastricht.nl (post[at]maastricht[dot]nl) of telefoonnummer 14 043.

foto Stadhuis met vlaggen van Oekraïne, Nederland en Maastricht