Fiets parkeren

Steeds meer mensen gebruiken de fiets in Maastricht. Daar zijn we blij mee, want het is beter voor de gezondheid en voor de omgeving. Maar met de groei van het aantal fietsers groeit ook de overlast van geparkeerde fietsen. Daarom bouwt de gemeente steeds meer fietsstallingen bij. Dit doen we om de fietser te helpen, maar ook de stad netjes en veilig te houden.

Wat mag waar?

Op de plattegrond ziet u waar u uw fiets kunt parkeren, en in welke gebieden aparte regels gelden.

Plattegrond met fietsparkeeropties, centrum en winkelgebied
  • Blauw icoon
    Overdekte stalling met toezicht.
  • Roze icoon
    Overdekte stalling zonder toezicht.
  • Geel icoon
    Rekken of vakken zonder toezicht.
  • Lichtgroen gebied
    Centrum: parkeer uw fiets maximaal 2 weken in een vak, rek of stalling.
  • Donkergroen gebied
    Winkelgebied: zijn de winkels open? Stap van uw fiets en ga lopen.

Let op de groene borden

Bij de fietsenstallingen in het centrum staan groene borden met de tekst “stal uw fiets in een rek, maximaal 14 dagen”. In dit gebied mag u uw fiets maximaal 2 weken onafgebroken parkeren. We noemen dit gebied de fietsparkeerverbodzone.

Door de limiet van 2 weken houden we genoeg fietsparkeerplekken vrij voor bezoekers en bewoners. En als er genoeg plekken vrij zijn, is het de bedoeling dat u uw fiets daar netjes stalt. Ook als dit betekent dat u een klein stukje verder moet lopen.

Lees hieronder meer over de regels voor fietsers in Maastricht. En hoe de gemeente probeert de stad, straten en stoepen netjes en veilig te houden.

Groen bord bij fietsenstalling met tekst "Alleen in het rek" en "Max. 14 dagen"

Neem ook eens een kijkje op Maastricht Bereikbaar. Daar vindt u veel informatie over stallingen en regels voor fietsers. Ook leest u er meer over acties die fietsgebruik stimuleren.

    • Zorg ervoor dat uw fiets niet voor overlast zorgt en voor niemand in de weg staat.
    • Parkeer uw fiets in een vak, rek of stalling. In het centrum mag u uw fiets maximaal 2 weken onafgebroken op een fietsparkeerplek zetten. Zo blijft er ruimte over voor anderen.
    • Zijn de winkels open? Dan mag u niet fietsen door het autovrije winkelgebied in de binnenstad.
    • Houd tijdens het fietsen geen mobiele telefoon of ander apparaat vast.
  • In het centrum moet u uw fiets parkeren in een vak, rek of (gratis) fietsenstalling. Uw fiets mag hier maximaal 2 weken onafgebroken staan. Is een fietsenstalling vol? Kijk dan op de groene borden. Daarop ziet u precies hoever het is tot de volgende stalling.

    Parkeer uw fiets ook buiten het centrum zo veel mogelijk in een vak, rek, of stalling. Of parkeer uw fiets op een andere plek waar deze niet in de weg staat.

    • We halen kapotte en achtergelaten fietsen weg uit het centrum. Een kapotte of verwaarloosde fiets noemen we een 'fietswrak', en een fiets die lang op dezelfde plek staat, noemen we een 'weesfiets'. We denken dat de eigenaren deze fietsen niet meer komen halen. Door zulke fietsen weg te halen, houden we vakken, rekken en stallingen vrij voor fietsen die wel gebruikt worden.
    • In het centrum halen we fietsen weg die op de stoep staan, of geparkeerd zijn buiten de vakken, rekken en stallingen.
    • In het centrum halen we fietsen weg die fietsen die langer dan 2 weken in een vak, rek of stalling geparkeerd staan. 
    • Rondom het station controleren we op fietsen die bovengronds geparkeerd staan. Dit doen we omdat er een grote ondergrondse stalling is. 
    • Goed om te weten: foutgeparkeerde fietsen en weesfietsen slaan we op in het fietsdepot aan de Gerardusweg 39. Fietswrakken bewaren we niet.
    • Soms halen we fietsen op andere plekken weg. Bijvoorbeeld als een fiets op een gevaarlijke plek staat (voor de uitgang van een brandtrap). Of als een fiets om een andere reden in de weg staat (op een terrein waar een evenement wordt georganiseerd).

    Waarschuwing

    Voordat we een fiets weghalen, hangen we een label aan de fiets. Met dit label vragen we de eigenaar om de fiets zelf te verplaatsen binnen een bepaalde periode. Als de fiets na deze periode niet is verplaatst, halen we de fiets weg.

  • We brengen weggehaalde fietsen naar het fietsdepot aan de Gerardusweg 39. Daar kunt u tegen betaling uw fiets weer ophalen. Het Fietsdepot op de Gerardusweg 39 is geopend op maandag van 09.00 tot 17.00 uur. 

    Kijk voor meer informatie op Gevonden of verloren voorwerpen melden.

    U kunt bezwaar maken tegen het weghalen van uw fiets. Kies in dit geval voor  ‘Bezwaar tegen besluit burgemeester’.

    Foto van ontvangstgebouw bij fietsdepot
  • Met de campagne #posifiets vragen we fietsers rekening te houden met iedereen waarmee we de stoep en de stad delen. #posifiets is fietsen op zo’n manier dat je er zelf blij van wordt en niemand anders tot last bent. Dus ook: parkeren in een vak, rek of stalling.

    We werken samen met mensen uit de buurt, bedrijven en andere groepen om het probleem van te veel fietsen in de stad op te lossen. We kijken per plek wat het beste werkt. We zorgen bijvoorbeeld voor extra fietsparkeerplekken. Of we zorgen voor meer of duidelijkere borden.

    Uw ideeën

    Heeft u (samen met uw buren) een goed idee tegen foutgeparkeerde fietsen in uw straat? Bijvoorbeeld het bijbouwen van een fietsstalling? Neem dan contact op met marijke.terpstra [at] maastricht.nl. Let op: we bedoelen hier niet het uitdelen van meer boetes.

  • Sinds het 2e kwartaal van 2023 hebben we het gebied uitgebreid waarin we controleren op foutgeparkeerde fietsen en fietsen die langer dan 2 weken onafgebroken in een vak, rek of stalling staan.

    Wyck en een deel van Sint Maartenspoort zitten nu ook in de fietsparkeerverbodzone. Fietsen die buiten een vak, rek of stalling staan, mogen we dan binnen 1 uur verwijderen. Dit doen we alleen als er genoeg parkeeropties voor fietsen in de buurt zijn. We blijven daarom kijken naar de mogelijkheden voor meer fietsparkeerplekken. 

Fietsen op een rij