Gevonden of verloren voorwerpen melden

Bent u iets verloren of hebt u iets gevonden? Bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs, portemonnee, fiets, sleutels of een tas? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. Misschien heeft iemand uw spullen al als gevonden voorwerp door ons laten registreren of ingeleverd bij het GemeenteLoket. 

In verband met het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Registratie en afhandeling kan daardoor langer duren.

Iets verloren?

Bent u iets verloren? Kijk op verlorenofgevonden.nl of iemand uw verloren voorwerp heeft gevonden. Als iemand uw spullen op die website heeft geregistreerd, kan het een paar dagen duren voordat u ze daar kunt terugvinden.

Bent u iets verloren in een openbaar gebouw of in het openbaar vervoer? Neem dan contact op met de beheerder.

Is uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen? Aangifte doen bij de politie is niet nodig. Laat ons wel een verklaring van vermissing opstellen. Zo voorkomt u misbruik.

Iets gevonden?

Gevonden voorwerpen kunt u thuis bewaren of inleveren bij het GemeenteLoket. Inleveren is

 • verplicht als u een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart hebt gevonden
 • raadzaam als u sleutels hebt gevonden
 • mogelijk als u een gevonden voorwerp liever niet thuis bewaart
 • Paspoort of identiteitskaart verloren of gevonden?

  Paspoorten en identiteitskaarten mogen wettelijk niet meer worden teruggegeven aan de eigenaar. Om identiteitsfraude te voorkomen, moet u een gevonden paspoort of ID-kaart daarom inleveren bij het GemeenteLoket. Wij registreren deze documenten en vernietigen ze daarna.

 • Rijbewijs of sleutels

  Lever een gevonden rijbewijs of sleutels in bij het GemeenteLoket. Wij voorkomen misbruik en bewaren deze voorwerpen in een kluis. Ook registreren we het gevonden voorwerp op verlorenofgevonden.nl zodat de eigenaar het kan terugvinden.

 • Fiets kwijt of gevonden

  Bent u uw fiets kwijt of heeft u een fiets gevonden? Meld dit dan via verlorenofgevonden.nl
  De gemeente haalt weesfietsen, fietswrakken of foutgeparkeerde fietsen op en bewaart ze in het fietsdepot. 

  Adres fietsdepot:

  Sint Gerardusweg 39
  6224 LV Maastricht

  Openingstijden fietsdepot:

  Maandag van 13.00 tot 17.00 uur
  Donderdag van 15.30 tot 16.30 uur

  Let op: in verband met de coronamaatregelen komen er weinig mensen naar het fietsdepot aan de Gerardusweg. Tijdens de reguliere openingstijden is er daarom geen medewerker meer aanwezig. U kunt dan wel een medewerker oproepen. Bel daarvoor naar het telefoonnummer dat bij de ingang van het fietsdepot is opgehangen.

  Is uw fiets door ons weggehaald omdat die fout geparkeerd stond? Dan moet u kunnen aantonen dat de fiets van u is. Dat betekent dat u bijvoorbeeld de fietssleutel moet meebrengen. Neem ook uw identiteitsbewijs mee.

 • Thuis bewaren: rechten en plichten

  Bewaart u een gevonden voorwerp thuis? Registreer het dan op verlorenofgevonden.nl zodat de eigenaar het kan terugvinden. Het kan een paar dagen dagen duren voordat het voorwerp op die website staat vermeld. U bent verantwoordelijk voor het onderhoud en de staat van het voorwerp.

  Meldt de eigenaar zich binnen een jaar (de wettelijke bewaartermijn), dan moet u het voorwerp binnen een week naar de gemeente brengen zodat de eigenaar het daar kan ophalen. Meldt de eigenaar zich niet of te laat, dan mag u het gevonden voorwerp houden.