Gevonden of verloren voorwerpen melden

Bent u iets verloren of hebt u iets gevonden? Bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs, portemonnee, fiets, sleutels of een tas? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. Misschien heeft iemand uw spullen al als gevonden voorwerp door ons laten registreren of ingeleverd bij het GemeenteLoket. 

Iets verloren?

Bent u iets verloren? Kijk op verlorenofgevonden.nl of iemand uw verloren voorwerp heeft gevonden. Als iemand uw spullen op die website heeft geregistreerd, kan het een paar dagen duren voordat u ze daar kunt terugvinden.

Bent u iets verloren in een openbaar gebouw of in het openbaar vervoer? Neem dan contact op met de beheerder.

Is uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen? Aangifte doen bij de politie is niet nodig. Laat ons wel een verklaring van vermissing opstellen. Zo voorkomt u misbruik.

Iets gevonden?

Gevonden voorwerpen kunt u thuis bewaren of inleveren bij het GemeenteLoket. Inleveren is

 • verplicht als u een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart hebt gevonden
 • raadzaam als u sleutels hebt gevonden
 • mogelijk als u een gevonden voorwerp liever niet thuis bewaart
 • Paspoorten en identiteitskaarten mogen wettelijk niet meer worden teruggegeven aan de eigenaar. Om identiteitsfraude te voorkomen, moet u een gevonden paspoort of ID-kaart daarom inleveren bij het GemeenteLoket. Wij registreren deze documenten en vernietigen ze daarna.

 • Lever een gevonden rijbewijs of sleutels in bij het GemeenteLoket. Wij voorkomen misbruik en bewaren deze voorwerpen in een kluis. 

 • Bent u uw fiets kwijt of heeft u een fiets gevonden? Meld dit dan via verlorenofgevonden.nl
  De gemeente haalt weesfietsen, fietswrakken of foutgeparkeerde fietsen op en brengt die naar het fietsdepot aan de Gerardusweg 39.

  Check of uw fiets in het fietsdepot staat

  Check voordat u naar het fietsdepot gaat via verlorenofgevonden.nl of uw fiets in het fietsdepot staat. Staat uw fiets hier niet bij? Dan is uw fiets niet in het fietsdepot.

  Fietswrakken worden niet bewaard. Weesfietsen en foutgeparkeerde fietsen worden - afhankelijk van de onderhoudsstaat - tot maximaal 13 weken opgeslagen in het fietsdepot. 

  Adres fietsdepot:

  Sint Gerardusweg 39
  6224 LV Maastricht

  Openingstijden fietsdepot:
  • Maandag van 9.00 tot 17.00 uur

  Heeft de gemeente uw fiets weggehaald omdat die fout geparkeerd stond? Dan moet u kunnen aantonen dat de fiets van u is. Dat betekent dat u bijvoorbeeld de fietssleutel moet meebrengen. Neem ook uw identiteitsbewijs mee.  

  Boete

  Om het fout parkeren van fietsen te ontmoedigen, betaalt u een boete van 25 euro bij het ophalen van uw fiets uit het fietsdepot. Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de boete 50 euro.

  Let op: u kunt bij het fietsdepot alleen pinnen.

 • Bewaart u een gevonden voorwerp thuis? Registreer het dan op verlorenofgevonden.nl zodat de eigenaar het kan terugvinden. Het kan een paar dagen dagen duren voordat het voorwerp op die website staat vermeld. U bent verantwoordelijk voor het onderhoud en de staat van het voorwerp.

  Meldt de eigenaar zich binnen een jaar (de wettelijke bewaartermijn), dan moet u het voorwerp binnen een week naar de gemeente brengen zodat de eigenaar het daar kan ophalen. Meldt de eigenaar zich niet of te laat, dan mag u het gevonden voorwerp houden.