Oplaadpunt elektrische auto

Rijdt u in een elektrische of hybride auto en kunt u op uw eigen terrein geen laadpaal plaatsen? Dan kunt u een openbaar laadpunt aanvragen bij de gemeente. Vattenfall regelt de plaatsing van de oplaadpaal.

Elektrisch rijden is goed voor de luchtkwaliteit (minder fijnstof) en draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Gemeente Maastricht streeft ernaar in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en stimuleert daarom het elektrisch rijden. De gemeente laat daarom in de openbare ruimte oplaadpunten voor elektrische auto’s plaatsen. 

Particulieren die elektrisch rijden kunnen ook een openbaar laadpunt aanvragen om op loopafstand hun auto op te laden.

Aanvragen openbaar elektrisch oplaadpunt

Aanvragen kunnen via de gemeente worden ingediend bij Vattenfall. De gemeente bepaalt samen met Vattenfall waar de oplaadpaal wordt geplaatst. U kunt alleen een openbaar laadpunt aanvragen:

 • als u op eigen terrein geen oplaadpaal kunt plaatsen en er geen openbare laadpaal in uw buurt is
 • als u rijdt in een elektrische auto (ook hybride)

Laadpaal op eigen terrein

Het realiseren van een oplaadpunt op eigen terrein is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Daarvoor heeft de gemeente Maastricht geen subsidiemogelijkheid. Vanwege het risico op struikelgevaar is de toepassing van een snoer over de stoep niet toegestaan. Doet u dit wel, dan loopt u het risico op een bekeuring. 

 • Richtlijnen voor parkeren en opladen bij de elektrische oplaadpunten

  • Auto’s die niet zijn aangesloten aan de laadpaal kunnen worden weggesleept of een boete krijgen. Dit geldt zowel voor vergunninghouders als niet-vergunninghouders.
  • Voor (deels) elektrisch voertuig
  • Indien van toepassing: in bezit van geldige parkeervergunning of parkeerbewijs
  • Verzoek om maximaal 4 uren gebruik van de e-laadpalen te maken om het gebruik voor iedereen mogelijk te maken.
  • De tarieven bij de laadpalen verschillen per paal en zijn afhankelijk van de eigenaar of exploitant van de paal en van de serviceprovider waar u uw laadpas heeft afgenomen.
 • Laadpaalklever melden

  Laadpaalklevers zijn elektrische rijders die hun auto onnodig lang bij een laadpaal laten staan. Dat zorgt voor ergernis, zeker als uw accu bijna leeg is en er in uw buurt geen ander laadpunt vrij is. 

  Klachten over niet-aangesloten auto’s op een laadplek, kunt u bij de gemeente melden