Seksuele intimidatie
Heb jij te maken gehad met seksuele intimidatie of seksueel geweld? Niemand mag op die manier jou een onveilig gevoel geven of aan jou zitten. Als dit jou is overkomen is dit niet jouw schuld. Graag geven wij op deze pagina overzicht van waar jij terecht kunt voor informatie, advies en hulp die bij jou past.
-
Voor noodgevallen kun je het beste 112 bellen.
Iedereen kan slachtoffer worden van ongewenst seksueel gedrag. Als je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt, is professionele hulp zoeken misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch adviseren we je om zo snel mogelijk passende hulp in te schakelen. Ga voor directe hulp naar de website van het centrum voor seksueel geweld. Of neem telefonisch contact met hun op: 0800 0188.
-
Het is goed om te weten dat er geen vaste volgorde in een hulpproces bestaat. Wil je hier met iemand over praten en onderzoeken welke mogelijkheden er zijn? Dan kun je gratis en anoniem contact opnemen met een medewerker van het Centrum Seksueel Geweld Limburg via chat, hun contactformulier of door met hen te bellen. Samen maken jullie een overzicht van de mogelijkheden en kun jij een keuze maken in de acties die je wilt ondernemen. Ga naar www.centrumseksueelgeweld.nl voor meer informatie en directe hulp.
Zoek je geen directe hulp maar wil je eerst meer informatie? Kijk dan in het uitklapveld hieronder voor een overzicht van hulporganisaties in Maastricht waar je terecht kunt.
-
- Seksualiteit, anticonceptie en SOA testen
Heb je een ongewilde seksuele ervaring meegemaakt en loop je risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa)? Dan kun je bij de GGD terecht voor een test en eventueel een behandeling. Dit is gratis. De verpleegkundigen en artsen van de GGD kunnen je ook helpen bij je vragen over seksualiteit, ongewilde seksuele ervaringen en anticonceptie. Voor een afspraak, vragen of advies kun je het callcenter bellen: 088 880 5072.
- Straatintimidatie door catcalling
Heb jij te maken gehad met (seksuele) straatintimidatie? Via de Instagramaccount Cat Calls of Maastricht kun jij anoniem jouw ervaring delen met als doel de bewustwording van seksuele intimidatie en catcalls op straat in Maastricht te vergroten.
- Wat te doen bij online seksueel misbruik
Ben jij op zoek naar anoniem advies over online verspreide naaktbeelden, wanneer je online seksueel bent benadert, afpersing met naaktbeelden of andere vormen van online seksueel misbruik? Lees meer op de website van Help Wanted, chat anoniem met één van hun medewerkers en test hoe veilig je bent online.
- Wat te doen bij drink spiking. Of bij vragen over de invloed van drugs op seks.
Heeft iemand zonder jouw toestemming of medeweten alcohol of drugs in jouw drankje gedaan (drink spiking) en heb je daar vragen over? Of heb je vragen over de invloed van drugs op seks? Neem dan contact op met Preventie Mondriaan. Ga naar www.mondriaan.eu en klik op de chatbutton ‘Vragen over alcohol, drugs & verslaving’ om anoniem te chatten met een preventiewerker. Wil je liever direct contact met een preventiewerker? Mail dan naar preventie [at] mondriaan.eu (preventie[at]mondriaan[dot]eu) of bel naar 088 506 72 00. De preventiewerker biedt een luisterend oor en geeft informatie over de effecten van drugs.
- Aanbod via mijn huisarts
Misschien besluit je dat je eerst wilt overleggen met jouw huisarts. Een huisarts kan informatie en advies geven, jouw vragen beantwoorden, maar ook verwijzen naar hulp die bij jou past. Ook is er in Maastricht de stadspoli waar je na verwijzing van je huisarts terecht kunt bij het spreekuur seksuologie. Via deze website vind je welke huisartsen werkzaam zijn op het spreekuur seksuologie.
- De Zedenpolitie
De zedenpolitie is er voor opsporing van zedendelicten zoals aanranding, verkrachting, schennis van de eerbaarheid en sexting. Zij zijn er voor aangifte, geven informatie en kunnen doorverwijzen naar hulp. Je kunt ze bereiken per e-mail via zedenlimburg [at] politie.nl (zedenlimburg[at]politie[dot]nl) Of neem telefonisch contact op tijdens kantooruren: 088 168 9289 en 0900 8844 buiten kantooruren.
- Belangenvereniging LHBTI+ personen
COC Limburg streeft naar een inclusieve en diverse samenleving waarin iedereen veilig en geaccepteerd is. Helaas ervaren veel LHBTI’s nog altijd discriminatie, geweld, eenzaamheid en psychische problemen. COC Limburg biedt jou een laagdrempelige manier om sociale contacten te leggen. Kom gerust een drankje doen in Café Rosé of zet jouw talent in als vrijwilliger binnen een van onze werkgroepen. COC Limburg is geen zorgorganisatie, maar kan wel helpen jouw vraag op de juiste plek te krijgen.
- Roze in Blauw
Roze in Blauw is een landelijk netwerk van de politie met een meldpunt voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Je kunt telefonisch contact opnemen via 088-1691234. Of stuur een e-mail naar RozeinBlauw [at] politie.nl (RozeinBlauw[at]politie[dot]nl)
- Anti discriminatie voorziening Limburg
Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) signaleert, voorkomt en bestrijdt discriminatie en ongelijke behandeling. Iedereen heeft recht op een gelijke behandeling. Ben jij ongelijk behandeld? Dan kun je contact opnemen met de ADV Limburg voor informatie, advies en hulp.
- Aanbod via het Welzijnswerk
Ben je tussen de 14 en 27? Loop jij vast op een aantal vlakken in je leven. Ben je op zoek naar hulp bij regelzaken, zoek je een luisterend oor en een coach die je ondersteunt bij zaken waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven. Dan kun je terecht bij Trajekt. Je kunt hier ook terecht wanneer je te maken hebt gehad met loverboys.
- Aanbod via Sociaal Team Maastricht
In Maastricht zijn 7 sociale teams actief die telefonisch, online en persoonlijk bereikbaar zijn. Zij bestaan uit verschillende deskundigen die kunnen helpen wanneer je niet goed weer waar je met je vraag het beste terecht kunt. Meer informatie vind je op de pagina van het sociaal team.
- Jeugdhulpverlening via Xonar
Voor jeugdigen, hun gezin, maar ook volwassenen die te maken hebben gehad met zowel lichamelijk als psychisch geweld biedt Xonar specialistische hulp gericht op het herstellen van iemands veiligheid en het verwerken van mogelijke trauma’s. Kijk voor meer informatie op www.xonar.nl of bel naar: 088 119 1888
- Voor antwoord op jouw vragen:
Ben je op zoek naar antwoorden op vragen die gaan over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken? Ga dan naar de website van Sense.
Kijk op de website van het centrum voor seksueel geweld voor vragen die gaan over seksueel geweld, aanranding, verkrachting, online seksueel geweld, gevolgen van seksueel geweld, over het Centrum Seksueel Geweld en Hulp of over contact met de Politie.
- Niet de informatie gevonden waar je mee verder kunt?
Ga dan naar de website www.watkanmijhelpen.nl of kijk op www.slachtofferwijzer.nl. Hier vind je nog meer informatie over hulpverlenende organisaties en ervaringsverhalen wat hulp voor anderen heeft betekend.
-
- Zie jij ongewenst seksueel gedag?
Ongewenst seksueel gedrag is niet oké, ook niet bij concerten, op festivals en in de clubs. Als je denkt dat iemand wordt lastig gevallen, vraag dan: ‘Ben je oké?’ Kijk voor meer informatie en tips hoe ongewenst seksueel gedrag in het uitgaansleven te herkennen en voorkomen op de Ben je oké campagne website.
- Iemand steunen in jouw omgeving?
Na een ongewenste seksuele ervaring is het fijn voor het slachtoffer dat er iemand voor hem of haar is. Jouw steun kan een groot verschil maken. Op de website van het centrum voor seksueel geweld lees je meer over wat jij kunt doen als iemand in jouw omgeving een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Op de website van Samen Helen vind je handreikingen voor gesprek wanneer iemand jouw vertelt over een ongewenste seksuele ervaring.
- Amnesty’s campagne #LetsTalkAboutYES
Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Verkrachting is een mensenrechtenschending. Met de publiekscampagne #LetsTalkAboutYES willen zij, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen. Kijk op hun website voor actuele informatie over de campagne en de nieuwe verkrachtingswet.
- Informatie voor opvoeders
Ben jij een opvoeder (of jeugdprofessional) en heb jij vragen rondom opvoeden en seksualiteit? Het Centrum voor Jeugd en Gezin Maastricht en Heuvelland biedt online antwoorden op alledaagse vragen over het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren. Kijk voor meer informatie op: https://www.cjg043.nl/
- Informatie voor professionals
Als professional kun je te maken krijgen met een slachtoffer van seksueel geweld. Heb je hier vragen over? Bel dan gerust het Centrum Seksueel Geweld bij jou in de buurt. Of kijk op de website.
-
Disclaimer:
In het terugdringen van seksueel geweld willen wij ook informatie verstrekken aan mensen die zich afvragen hoe zij kunnen voorkomen dat hun gedrag grensoverschrijdend (geweest) is . Dit gedeelte is voor mensen die zelf iets aan hun gedrag willen veranderen. Maar deze informatie kan confronterend zijn voor mensen die te maken gehad hebben met seksueel geweld. Wil je liever niets hierover lezen, dan kun je dit uitklapmenu overslaan.
- Hoe oké flirt jij?
Iedereen heeft een andere grens voor welk gedrag hij gewenst of ongewenst vindt. Het is niet altijd duidelijk waar die grens ligt. Check daarom of die ander het net fijn vindt als jij, met de simpele vraag: Ben je oké? Kijk op de campagne website van Ben je oké? en doe de flirttest.
- Behandeling bij Radix
Wanneer jij een zedendelict hebt gepleegd of dreigt te plegen en met justitie in aanraking bent of dreigt te komen biedt Radix Mondriaan hulp. Met behulp van diverse behandelingen, soms in combinatie met zorg en beschermd wonen helpen zij jou om seksueel overschrijdend gedrag te voorkomen. Kom in contact met Radix via: www.radixcfpz.nl