Over vuurwerk (afsteektijden, vuurwerkzak, overlast)

Een gezellige jaarwisseling voor iedereen. Dat is het doel. Daarom op deze pagina alle informatie rondom vuurwerk afsteken en opruimen op een rij. Want oud en nieuw is pas echt leuk, als we Maastricht schoon, heel en veilig houden. Houd rekening met elkaar en denk alsjeblieft aan mensen en dieren voor wie vuurwerk niet per se een feestje is. Zo beginnen we 2024 voor iedereen goed. 


 

Afsteektijden vuurwerk

Vuurwerk afsteken mag dit jaar tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Welke soorten vuurwerk u mag afsteken en welke soorten niet, leest u op de website van de rijksoverheid.

Overlast van vuurwerk

Heeft u vragen, opmerkingen of ervaart u overlast? Neem dan contact op via 14 043. Bij overlast kunt u ook een melding maken via de MijnGemeente App.  

Jongeren en vuurwerk

Praat over wat mag en wat niet mag. Voor veel kinderen en jongeren is oud en nieuw een leuke en spannende periode.  Maar zijn zij zich  bewust van de risico’s die verbonden zijn aan het afsteken van vuurwerk? Tips voor ouders en regels voor het afsteken van vuurwerk vindt u op de website van de politie.  

Dieren en vuurwerk

Een feest voor iedereen is ook een feest voor de huisdieren in de buurt. Op www.dierenbescherming.nl krijgt u tips om de jaarwisseling ook voor hen prettig te laten verlopen.

Tijdens de laatste weken van december zijn de hondenpoepbakken dicht om vernieling door vuurwerk te voorkomen. De hondenpoepzakjes kunt u in de vuilniszakken stoppen die aan de bakken hangen. In de eerste week van januari gaan de bakken weer open.

Vuurwerk opruimen

Gaat u vuurwerk afsteken met oud op nieuw? Haal dan gratis vuurwerkzakken op bij 1 van onze milieuparken. U kunt vuurwerkafval in deze zakken na oud op nieuw op uw vaste ophaaldag aanbieden bij het restafval (kijk op uw afvalkalender).

Laat vuurwerkafval niet liggen, want kinderen gaan vaak op zoek naar vuurwerk dat nog niet is ontploft.

Tip: maak vuurwerkafval eerst goed nat voordat u het in de vuurwerkzak gooit.