Riool aansluiting en verstopt riool

Is uw riool verstopt? Dan moet u zelf een loodgieter of ontstoppingsbedrijf bellen. Zit de verstopping buiten uw erf ? Dan kunt u dit bij ons melden.

Verstopping melden

U kunt uw verstopping doorgeven via de MijnGemeente app. Wij zorgen dan voor ontstopping. U moet dan ter plaatse het formulier 'Werkzaamheden op kosten van ongelijk' ondertekenen, voordat wij aan de slag gaan. Is de oorzaak van de verstopping een gebrek aan het riool op gemeentelijk terrein? Dan kunt u vragen of wij de kosten vergoeden.

Rioolaansluiting

Als u een nieuwe (tijdelijke) aansluiting op de riolering wilt realiseren, dan kunt hiervoor een aanvraag indienen. Download het formulier en stuur het per e-mail retour aan daniella.houben [at] maastricht.nl. Vervolgens wordt beoordeeld of een rioolaansluiting mogelijk is en wat de kosten zijn.

Kosten bij ontstoppen

Als de verstopping wordt veroorzaakt door een voorwerp in het riool, of door een van onderstaande factoren, dan moet u deze kosten zelf betalen.

Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Wat dus niet in het riool thuishoort:

(frituur)olie, vet, vochtige doekjes (toilet, schoonmaak, baby), luiers, toiletpapierrolletjes, condooms, maandverband, kattenbakkorrels, verfresten, etensresten, medicijnen of andere chemicaliën en textiel. Vet stolt en doekjes hopen op. Dit leidt tot verstoppingen bij u thuis die vaak alleen door een ontstoppingsbedrijf verwijderd kunnen worden. Ook verderop in het riool kunnen problemen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. En sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het water te verwijderen. En dat leidt weer tot kosten en milieuschade.