Plaagdieren of ongedierte, melding

Heeft u overlast van plaagdieren zoals ratten, muizen, bijen of wespen in uw huis, tuin of omgeving? We zien graag dat u dat meldt. De gemeente kan u advies geven over het bestrijden van plaagdieren. Lees hieronder hoe we u verder helpen.

Ratten

Heeft u overlast van ratten in of om uw huis? De gemeente neemt dan na uw melding contact met u op. Als het nodig is, sturen we een plaagdierbestrijder bij u langs voor onderzoek. Dit hoeft u niet te betalen. De plaagdierbestrijder geeft u advies en helpt u bij het bestrijden van de ratten.

Ziet u ratten op straat? Dan zien we ook graag dat u dat meldt. Als we meer meldingen binnen krijgen, doen we onderzoek naar de oorzaken. We kijken daarna hoe we de overlast kunnen aanpakken.

Proef in Nazareth met slimme rattenvallen

Sinds juni 2021 zijn we als proef begonnen met een nieuwe manier om ratten te bestrijden: met slimme vallen in het riool. We onderzoeken een jaar lang of deze aanpak werkt.  

Andere plaagdieren

De gemeente Maastricht bestrijdt alleen ratten. Andere plaagdieren in of om uw woning zijn de verantwoordelijkheid van de bewoner. U kunt dit wel melden. Wij geven u dan graag advies. Meer informatie over verschillende plaagdieren vindt u op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Onbekende beestjes

Weet u niet precies van welke beestjes u last heeft? Laat dit weten bij uw melding. De plaagdierspecialist van de gemeente neemt dan contact met u op en kijkt samen met u om welke dieren het gaat. Vervolgens geeft hij advies over het tegenhouden of bestrijden van de dieren.

Veelgestelde vragen

 • Voor zover bekend zijn er in Maastricht alleen bruine ratten. Bruine ratten zijn niet alleen maar bruin. Ze verschillen in kleur van lichtbruin tot donkergrijs.

 • Ratten zijn eigenlijk bang voor mensen. Ze vluchten eerder dan dat ze mensen aanvallen. Een rat in het nauw kan agressief reageren. Dus geef een rat de ruimte als u er een tegen komt. Ratten kunnen ziektes hebben die ook voor mensen gevaarlijk zijn, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Weil. De besmetting komt door water waar plas van ratten in zit. De bacterie dringt het lichaam binnen via bijvoorbeeld een open wondje. Het risico op besmetting met deze ziekte is klein. Meer informatie staat op de website van het RIVM.

 • De meeste ratten leven in het riool. Daar vinden ze de 3 dingen die ze nodig hebben om te overleven: een schuilplaats, voedsel en water. Regelmatig verlaten ratten het riool. Als een riool of regenpijp bijvoorbeeld kapot is. De ratten gaan dan op onderzoek uit. Als ze buiten het riool voedsel vinden, dan bestaat de kans dat ze zich in de buurt van die voedselbron gaan nestelen. Dat kan voor overlast zorgen.

  • Ruikt u rioollucht in huis? Dan kan de riolering stuk zijn. Laat het riool inspecteren (door uw woningcorporatie of huisbaas). Het riool tot aan de erfgrens is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.
  • Controleer uw regenpijpen. Zijn ze stuk? Laat ze repareren (door uw woningcorporatie of huisbaas).
  • Ziet u een rat of een verdacht gat in de grond? Meld dit bij de gemeente.
 • Overlast door ongedierte kunt u online melden (met of zonder de Maastricht Meldt app). Of bel 14 043.

 • Het gebruik van gif voor de bestrijding van ratten is alleen onder zeer strenge voorwaarden toegestaan. Dit is nodig, omdat het gif ook dieren die op ratten jagen kan vergiftigen. Denk aan de vos, de steenmarter en roofvogels. Het direct doden met een klem is diervriendelijker dan het doden met gif.

  • Laat geen afvalzakken buiten staan.
  • Gooi geen kliekjes in de restzak. Etensresten mogen gewoon in de groene bak.
  • Gooi geen etenswaar bij of in de containers van het milieuperron.
  • Laat voer voor huisdieren niet buiten staan of berg het op in goed afsluitbare vaten.
  • Houdt u kippen, konijnen of andere dieren buiten? Voer ze niet te veel. Zorg ervoor dat ze het voer in één keer op kunnen zodat er niets blijft liggen. Dit geldt ook voor het voeren van vogels in uw tuin of in parken.
  • Onderhoud uw tuin. Ratten verstoppen zich graag. Dus rommel of objecten (zeker langs muren) die schuilplaatsen kunnen vormen: opruimen.
  • Ruim de drollen van uw hond op. Ook die zijn voer voor ratten.