Aardgasvrij
Aardgas. De meeste mensen gebruiken het om te koken en hun woning te verwarmen. Aardgas heeft ons veel gebracht, maar is niet duurzaam. De overheid heeft dan ook bepaald dat we voor 2050 van het aardgas af moeten. Dat geldt ook voor alle woningen en gebouwen in Maastricht. Maar voor we zover zijn, is er nog veel te doen. De overstap naar een aardgasvrije woning is groot. Dit is op korte termijn voor slechts enkele wijken of woningen haalbaar. Een belangrijke tussenstap waar alle eigenaren mee aan de slag kunnen, is het besparen van energie door nóg beter te isoleren.
Besparen door (betere) isolatie: een belangrijke tussenstap naar aardgasvrij
Om het verbruik van aardgas te verminderen, is het van belang om woningen goed te isoleren. Want als warmte beter binnen blijft, hoeft u minder te stoken. Bovendien zorgt dat (in veel gevallen) voor een lagere energierekening en een beter wooncomfort. Vooral bij woningen die nu nog een slechte energieprestatie hebben, is met isolatie veel winst mee te behalen. Voor veel woningeigenaren in Maastricht is het isoleren van de woning een goede stap op weg naar aardgasvrij. Wilt u ook uw woning (nog) beter isoleren? Kijk voor meer informatie op de pagina Zelf verduurzamen.
Warmtenet
Maastricht is een sterk verstedelijkte gemeente met veel naoorlogse wijken en enkele landelijke (dorps)kernen. We zijn bovendien de 2e monumentenstad van Nederland. Dat maakt onze stad aantrekkelijk voor warmtenetten. Dit is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt van een warmtebron in de buurt, bijvoorbeeld een fabriek. Dat warme water kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In Maastricht hebben we al twee warmtenetten. We onderzoeken of we deze warmtenetten verder kunnen uitbreiden.
-
Centrum
Het warmtenet in Boschstraatkwartier maakt gebruik van lokale restwarmte van papierfabriek Sappi. Met deze warmte verwarmen we circa 1.000 panden in ons centrum. Onder andere het Stadhuis, het stadskantoor en nieuwe projecten in het Belvédèregebied zijn aangesloten op dit warmtenet. Met beschikbare warmte bij Sappi kunnen in de toekomst meer woningen op dit warmtenet worden aangesloten.
Céramique
Op Céramique zijn 3.500 woningen, kantoren en winkels aangesloten op een warmtenet dat wordt verwarmd met een warmtekrachtkoppeling. Deze bron zal op termijn verduurzaamd worden.
Elektrisch verwarmen
Het elektrisch verwarmen van een woning met behulp van een elektrische warmtepomp is op dit moment alleen interessant bij nieuwbouwprojecten en goed geïsoleerde woningen. De hybride warmtepomp is voor veel situaties een goede stap op weg naar aardgasvrij.
Veelgestelde vragen over aardgasvrij
-
Wat kunt u als woningeigenaar nu al doen en wanneer is het slimmer om nog even te wachten met het nemen van maatregelen? De komende jaren tot 2030 geldt het volgende advies:
Download de afbeelding om hem in groter formaat te bekijken.
-
Energie besparen is altijd slim en noodzakelijk om te doen. Dan kan door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Zo bereidt u zich voor op aardgasvrij. En ervaart u gelijk voordelen in het wooncomfort en uw portemonnee.
- Laat u (door een expert) goed informeren over het verduurzamen van uw woning en de mogelijkheden in uw woning.
- Heeft u verhuis- of verbouwplannen? Neem hierin mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Voorkom dat u nu aanpassingen doet, waarvan u later spijt krijgt.
- Heeft u plannen om uw keuken te vervangen? Kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Ook als u niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
Op zoek naar persoonlijk advies? Dat kan op verschillende manieren. Kijk voor meer informatie op de pagina Zelf verduurzamen.
-
Als huurder van een woning (of bedrijfspand) bent u in eerste instantie afhankelijk van uw verhuurder. U hoeft als huurder in principe niet zelf aan de slag. Wilt u energiebesparende maatregelen nemen in uw huurwoning, dan heeft u vaak toestemming van uw verhuurder nodig. Vraag ook naar de energieplannen van uw verhuurder. Zo voorkomt u onnodige ingrepen.
-
Dit verschilt per duurzaam alternatief. Vaak zijn er bouwkundige of installatietechnische aanpassingen nodig. Dat vergt grotere investeringen. Meestal worden deze goedkoper zodra er meer mensen tegelijk meedoen aan een initiatief om aardgasvrij te worden. De gemeente benadert daarom huishoudens die gezamenlijk de overstap naar aardgasvrij kunnen maken, via bijvoorbeeld een warmtenet. Voor overige inwoners is het slim om maatregelen te treffen die voor u haalbaar en betaalbaar zijn. U kunt natuurlijk ook als straat of buurt samen komen en plannen maken. Wij denken graag met u mee.
-
De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor de investering. Bent u huurder van een woning? Dan is uw verhuurder verantwoordelijk. Woningeigenaren kunnen rekenen op subsidies en leningen van de Rijksoverheid en provincie. Op dit moment onderzoekt de Rijksoverheid welke financiële regelingen nodig zijn om de overgang naar aardgasvrij voor iedereen betaalbaar te maken en welke subsidies eventueel beschikbaar komen.
-
Daarvoor zijn verschillende duurzaamheidsleningen en -subsidies beschikbaar. Kijk voor een overzicht op VerbeterJeHuis of laat u informeren door uw bank. Ga vooraf goed na wat de kosten van de lening zijn.
-
Ja, iedere woningeigenaar bepaalt momenteel zelf hoe en wanneer het aardgasvrij wordt.
-
U kunt altijd samen met de buurtgenoten een eigen initiatief beginnen in uw buurt. De gemeente moedigt eigen initiatieven aan en kijkt waar ze de inwoners kan ondersteunen. Neem contact met ons op via post [at] maastricht.nl.