Straatverkoop en verkoop aan de deur

Als u kleine artikelen of producten op de openbare weg of aan de deur wil verkopen, heeft u mogelijk een vergunning nodig. 

Venten: verkoop vanuit voertuig

Venten is het vanuit een voertuig verkopen van goederen van huis tot huis of op straat, zonder vaste standplaats. Bijvoorbeeld vanuit een ijscowagen, groentewagen of rijdende supermarkt. U bedient de mensen die iets willen kopen en rijdt daarna weer verder. 

Voor venten heeft u een ventvergunning nodig. Bovendien moet u zich houden aan een aantal regels. 

Ventverbod

Venten is verboden binnen een straal van 100 meter van: 

 • vaste standplaatsen aan de openbare weg, dag- en weekmarkten en kermissen
 • winkels waar hetzelfde artikel of dezelfde artikelen verkocht worden
 • het voetgangersgebied in het centrum (zoals de Bredestraat, Hoenderstraat, Onze Lieve Vrouweplein, Kesselskade, Kleine Gracht, Vrijthof) en het deel van de binnenstad dat is afgesloten met toegangspalen.

Ventvergunning aanvragen

U kunt alleen een ventvergunning aanvragen als u staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. U kunt uw aanvraag online indienen (met DigiD of eHerkenning).

Andere vormen van straatverkoop

Voor andere vormen van straatverkoop gelden andere regels. Gaat u zonder rijdend voertuig van deur tot deur om producten of diensten aan te bieden. Of wilt u langs de deuren gaan om  geld in te zamelen of om leden of donateurs te werven? Lees dan in de uitklapmenu's onderaan deze pagina wat de regels zijn voor colportage, geld inzamelen of ledenwervingsacties.

Standplaats aanvragen

Wilt u een standplaats innemen op een van de markten in Maastricht? Dan kunt u een marktstandplaats aanvragen. 

Wilt u op een andere locatie een standplaats met kraam, tafel of verkoopwagen? Ga dan naar de pagina Standplaats, vergunning.

 • Bij colportage gaat u van deur tot deur met de bedoeling om producten of diensten te verkopen. U probeert bijvoorbeeld klanten te werven voor een energieleverancier of een liefdadigheidsorganisatie, biedt uw diensten aan als schoorsteenveger of verzorgende of verkoopt huis-aan-huis stofzuigers.

  Geen vergunning nodig

  Voor colportage is geen vergunning nodig. 

  Wanneer is colportage toegestaan?

  Op doordeweekse dagen is deur-aan-deurverkoop toegestaan van 09.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag mag dat van 10.00 tot 20.00 uur. 

  Wanneer is colportage niet toegestaan?

  Op zon- en feestdagen is colportage niet toegestaan. 

 • Als u van deur tot deur geld wil inzamelen voor een goed doel is er geen sprake van venten of colportage. U moet zich wel aan diverse regels houden en heeft een collectevergunning nodig. 

  Meer weten over de regels voor collectes of een collectevergunning aanvragen? Kijk op onze webpagina Geld inzamelen

 • Als u van deur tot deur leden of donateurs wil werven, is er geen sprake van venten of colportage. U moet zich wel aan diverse regels houden én u heeft een vergunning nodig.

  Meer weten over de regels of een vergunning aanvragen? Kijk op onze webpagina Reclamemateriaal verspreiden en ledenwervingsacties.

 • Tarieven 2024

  U betaalt € 48,60 voor uw vergunningaanvraag. U betaalt deze kosten ook als uw aanvraag (deels) wordt afgewezen.

 • De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op uw aanvraag. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.

 • U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.