Parkeervergunning voor bewoners

In een groot gedeelte van Maastricht geldt betaald parkeren en/of parkeren voor vergunninghouders. De tarieven en voorwaarden verschillen per wijk. Wilt u een parkeervergunning aanvragen? Kies dan hieronder eerst uw wijk. U krijgt daarna de informatie die voor u van toepassing is. Heeft u al een parkeervergunning? Dan kunt u hier online uw kenteken wijzigen of uw parkeervergunning opzeggen. Voor de wijk Céramique kunt u geen parkeervergunning aanvragen.

Parkeervergunning aanvragen? Kies hieronder uw wijk

Bewoners van onderstaande wijken kunnen in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Tarieven en voorwaarden kunnen per wijk verschillen. Kies daarom hieronder eerst uw wijk. U komt dan op de pagina waar u alle informatie vindt die voor u van toepassing is. U kunt vervolgens meteen uw bewonersparkeervergunning aanvragen. 

Voor de wijk Céramique kunt u geen parkeervergunning aanvragen.

Twee parkeersectoren vanaf januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 zijn er in Maastricht twee parkeersectoren: 

 • Sector Binnenstad: binnen de singels (centrum en Wyck, voorheen zone A1 of A2)
 • Sector Overig gebied: buiten de singels (voorheen zone B)

Nieuwe bewoners van de sector Binnenstad kunnen per 1 januari 2022 maximaal één parkeervergunning aanvragen als geen eigen parkeergelegenheid beschikbaar is. In de buurten buiten de singels (sector Overig gebied) wordt geen tweede vergunning verleend aan nieuwe bewoners als een eigen parkeergelegenheid beschikbaar is. Voor bewoners die vóór januari 2022 een (tweede) vergunning hebben ontvangen, verandert er niets.

Kenteken parkeervergunning wijzigen

Heeft u al een bewonersparkeervergunning en krijgt u tijdelijk of definitief een andere auto? Wijzig dan tijdig het kenteken voor uw parkeervergunning. In het uitklapmenu onderaan deze pagina leest u hoe dat werkt. 

Vragen over parkeren?

Neem dan rechtstreeks contact met ons op via parkeren [at] maastricht.nl.

 • Zelf uw kenteken wijzigen

  U kunt het kenteken voor uw parkeervergunning tijdelijk of definitief wijzigen.

  Uw kenteken tijdelijk wijzigen
  Gebruik voor het tijdelijk wijzigen van uw kenteken het online wijzigingsformulier (met DigiD). De wijziging is meteen van kracht en uw parkeerrecht is per direct geactiveerd. Bij een tijdelijke wijziging moet u een begin- en einddatum invullen. Dit mag nooit langer zijn dan 99 dagen. Als deze termijn is verstreken, is automatisch uw originele kenteken weer van kracht.

  Let op: het is niet mogelijk om een tijdelijke kentekenwijziging met terugwerkende kracht in te voeren. De begindatum van de tijdelijke wijziging van uw kenteken moet altijd in de toekomst liggen. 

  Foutmelding
  Krijgt u een foutmelding bij het online wijzigen? Dan heeft u waarschijnlijk gelijktijdig een wijziging willen aangeven in zowel het kenteken als de eindtijd. Als u beiden wilt wijzigen, dan wijzigt u eerst het kenteken. Sla vervolgens deze actie op. Daarna kunt u ook de eindtijd wijzigen.

  Uw kenteken definitief wijzigen

  U kunt uw kenteken definitief en online wijzigen met DigiD. De wijziging is meteen geldig als het kenteken op uw naam staat. U kunt dan meteen gebruik maken van uw parkeerrecht. Heeft u een lease- of bedrijfsauto, dan ontvangt u een bericht met een link waarmee u uw parkeervergunning kunt activeren. Dit bericht ontvangt u gemiddeld binnen 1-2 werkdagen. Tot die tijd moet u betalen voor het parkeren in een betaald parkeerzone. Uw kenteken wijzigen zonder DigiD is ook mogelijk. Het kenteken definitief wijzigen zonder DigiD kost € 20,15. Het definitief wijzigen met DigiD is gratis.

  Let op: als u uw kenteken definitief wijzigt, vervalt een eventueel actieve tijdelijke wijziging. Indien nodig moet die opnieuw worden aangevraagd.

 • U kunt uw parkeervergunning voor bewoners online opzeggen met of zonder DigiD. U kunt dit maximaal 7 dagen vooraf doorgeven. Aanvragen die eerder binnenkomen kunnen wij niet in behandeling nemen.