Beheer en onderhoud openbare ruimte
De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van alle openbare ruimte, zowel boven- als ondergronds. Onder openbare ruimte verstaan we de ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Plaatsen die onder de openbare ruimte vallen zijn onder andere wegen, sport- en speelvelden, parken, industrie- of bedrijfsterreinen. Het onderhoudsniveau voor de verschillende onderdelen in de openbare ruimte is vastgesteld door de gemeenteraad in de Nota Integraal Beheer Openbare Ruimte 2024-2028 (IBOR).
Extra financiële middelen
De gemeente heeft extra geld beschikbaar gesteld om, naast het reguliere onderhoud van de openbare ruimte, een inhaalslag te kunnen doen om het onderhoudsniveau te verbeteren.
Wat gaat er gebeuren?
In de periode, tussen 2024 en 2028 gaat de gemeente aan de slag met extra beheer en onderhoud aan bijvoorbeeld wegen, groenvoorzieningen, bruggen en verlichting in de stad.
Wat ga ik hiervan merken?
U ziet ons de komende jaren bezig in heel Maastricht. Mocht u hiervan overlast van ondervinden stellen we u hiervan tijdig van op de hoogte via onze nieuwsbrief en/of social media kanalen. Hieronder vindt u de geplande extra onderhoudsprojecten voor de periode 2024-2028.
-
Afvalinzameling en schone omgeving’ bestaat uit zowel producten als dienstverlening. De fysieke producten zijn de milieuperrons inclusief containers, en de ondergrondse containers bij hoogbouwlocaties. De dienstverlening bestaat uit het vegen van verharding (straatreiniging), onkruidbeheersing op verharding, ledigen van afval- en hondenbakken, opruimen bladafval, prikdienst zwerfafval, verwijderen van graffiti en plaagdierbestrijding.
Wat gaan we onder andere doen?
- Voor de afvalinzameling stellen we een Grondstoffenplan op, waarin staat opgenomen hoe we de komende jaren het afval (gescheiden) gaan inzamelen. Het goed scheiden van afval is heel belangrijk. En er moet minder overlast van afval in de openbare ruimte zijn. De eerste projecten zullen begin 2025 starten.
- De meeste prullenbakken zijn al wat ouder. Er wordt een vervangingsplan opgesteld, waarin ook het type en de inhoud van de prullenbak opnieuw wordt bekeken.
- De onkruidbeheersing op verharding wordt de komende jaren steeds meer thermisch uitgevoerd, dat betekent aanpak met branden en heet water. We gaan steeds minder maaien. Met deze aanpak houden we het beheer stabiel.
- Beheersing van plaagdieren betreft in Maastricht voornamelijk het beperken van overlast veroorzaakt door de bruine rat. We continueren in 2025 en 2026 de inzet van rioolvallen voor beheersing van de bruine rat in ons rioolstelsel en onderzoeken hoe we het gebruik van deze vallen kunnen optimaliseren. We volgen de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe bestrijdingsmethodes zodat ook bovengrondse bestrijding zo efficiënt mogelijk kan worden uitgevoerd. We zien de laatste jaren echter een toename van meldingen over (overlast van) uiteenlopende diersoorten. Is ingrijpen noodzakelijk, dan wordt de impact op dierenwelzijn meegenomen in de keuzes die we maken.
Wanneer?
Vanaf begin 2025 gaan de inwoners hier iets van merken
-
Wat gaan we doen?
Door de hoge leeftijd van onze bruggen, viaducten en tunnels is er steeds meer onderhoud nodig. De komende jaren gaan we daarom een aantal grote onderhoudsprojecten starten.
Wanneer?
- 2024-2028 – Onderhoud Markt-Maastunnel. Deze tunnel is nu ruim 20 jaar oud, wat betekent dat onder andere moet worden geïnvesteerd in de renovatie van tunnel technische installaties.
- 2026 – Renovatie Hoeg Brök (fietsbrug), we gaan onder andere de asfalt laag en de liften vervangen. De liften zijn verouderd en voldoen niet meer aan de technische kwaliteit
- 2024-2028 – Kennedybrugtracé. Groot onderhoud is nodig want het asfalt voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen. Daarnaast bekijken we of we de wegindeling kunnen aanpassen zodat er minder hard gereden wordt en hoe we de verbinding voor fietsers en voetgangers veiliger en aantrekkelijker kunnen maken.
-
In Maastricht zijn er 17 fonteinen, deze zijn beeldbepalend en belangrijk voor de sfeer in de stad.
Wat gaan we doen?
De technische installaties van de meeste fonteinen zijn al wat ouder. Ze voldoen niet meer aan de eisen voor waterkwaliteit, elektriciteit en Arbowetgeving. Voor een aantal fonteinen is normaal onderhoud van deze installaties voldoende, andere installaties gaan we renoveren.
Wanneer?
Voor 15 fonteinen is in het voorjaar van 2023 een onderhouds- en herstelplan opgesteld. De meest beeldbepalende fonteinen, zoals bij de eendenvijver in het stadspark, op het circuspleintje en bij de stadsbibliotheek, worden het eerste hersteld. In 2024 worden, zodra de renovatie van de water en technische installaties gereed zijn, de fonteinen gefaseerd in gebruik genomen . In 2025 zullen alle fonteinen weer werken.
-
Met groen bedoelen we groenvakken, bomen, natuur en het Rouw- en gedenkpark Tongerseweg.
Wat gaan we doen?
Belangrijk blijft een gezonde, veilige en toekomstbestendige leefomgeving. Het groen en de natuurgebieden in onze gemeente leveren een bijdrage aan de biodiversiteit, gezondheid en leefbaarheid in de stad. Daarom gaat het onderhoudsniveau omhoog.
Het vervangen van plantvakken en bomen gaan we structureel en gebiedsgewijs aanpakken – hele straten in plaats van vak voor vak. Hierbij houden we rekening met de klimaatdoelstellingen, onder meer door de verkoelende werking van beplanting, en het opvangen van overtollig hemelwater.
Wanneer?
Dit is een continu proces dat we gedurende het hele jaar zullen oppakken.
Alles over groen
Lees meer over groen op onze pagina Groen en Vergroening.
Onkruidbestrijding
Lees meer over onkruid en onkruidbestrijding op de pagina Onkruid.
-
Straatverlichting oftewel openbare verlichting is te vinden langs de weg en in tunnels en op andere plaatsen in de openbare ruimte zoals in parken.
Wat gaan we doen?
De komende jaren gaan we de armaturen en lantaarnpalen vervangen, ze zijn inmiddels meer dan 40 jaar oud. Door gebruik te gaan maken van ledverlichting en schakelklokken houden we rekening met duurzaamheid. Hierbij streven we naar een zo gunstig mogelijk effect op de fauna, we willen onze verlichting bijvoorbeeld vleermuisvriendelijk maken waar nodig.
Ook kijk we naar veiligheid. De openbare verlichting in het centrum moet bijvoorbeeld feller gezet kunnen worden in het geval van calamiteiten.
Wanneer?
De voorbereidende werkzaamheden zijn reeds gestart, vanaf 2025 starten we met de vervangingsopgave.
-
Wat gaan we doen?
De veiligheid voor de weggebruiker is en blijft belangrijk. We zien echter dat door het veranderende klimaat en het toenemende gewicht van (elektrische) voertuigen onze wegen sneller slijten. Hiervoor nemen we herstelmaatregelen, zoals herstraten en vervangen van deklagen van onze wegen. Naast het herstel kijken we ook naar de ontwikkeling van onze wegen en kijken we hoe we maatregelen voor klimaatadaptatie, zoals waterafvoer en vergroening, kunnen combineren met wegreconstructies.
Ook onze verkeersborden en wegmarkeringen zijn al wat ouder, deze gaan we herstellen en waar nodig vervangen.
Wanneer?
We zijn hier begin 2024 mee begonnen en werken hieraan door tot in 2028.
-
Binnen het water- en rioolbeheer behoren de producten die moeten zorgen voor een goede afvoer van afvalwater en hemelwater. Daarvoor liggen er verspreid door de gehele stad rioleringen, putten en grote bergingen in de ondergrond. Daarnaast zijn er kolken, putten bermen en verlaagde groenvoorzieningen die ervoor moeten zorgen dat het hemelwater wordt verwerkt.
Wat gaan we doen?
Om ervoor te zorgen dat een en ander goed functioneert worden rioleringen van tijd tot tijd door een camera geïnspecteerd. Als blijkt dat deze slecht zijn dan wordt of verontreinigd zijn dan worden deze gereinigd of van buitenaf hersteld. Zo blijft onze riolering functioneren. Om hemelwater af te voeren worden kolken periodiek gereinigd. Om te voorkomen dat er veel verontreiniging in de kolken komt worden de straten en pleinen regelmatig geveegd. Buffers en sloten worden regelmatig gemaaid of schoongemaakt zodat deze hemelwater kunnen opvangen.
Na de extreme neerslaggebeurtenissen van 2023 worden in de openbare ruimte aanpassingen gedaan om overtollig hemelwater af te leiden naar bijvoorbeeld groenvoorzieningen of laagtes in het terrein.
Wanneer?
Dit is een continu proces
Waterbeheer
Lees alles over waterbeheer op deze pagina.
Vragen
Heeft andere vraag of opmerking over beheer en onderhoud? Laat het ons weten via de MijnGemeente app of neem contact met ons op via 14 043.