Water in Maastricht

Als het water van de Maas stijgt, vindt u informatie op de pagina Hoogwater. Als u last heeft van water in de straat of in huis, bijvoorbeeld door flinke regen, vindt u informatie op de pagina Wateroverlast. Als u wilt weten wat we als gemeente doen om wateroverlast en droogte in de stad te verminderen, dan staat die informatie op deze pagina.

Wat kunt u doen?

Hoe meer groen en hoe minder tegels, hoe beter uw tuin tegen veranderingen in het klimaat kan. Vervang tegels dus door gras. Maak een groen dak. Koppel uw regenpijp af van het riool en vang het regenwater op in bijvoorbeeld een regenton. Alles helpt. Op de website Waterklaar staan tips om wateroverlast te verminderen of droogte tegen te gaan.

een dak met sedumbedekking

Een waterprogramma en een hemelwaterverordening

In ons Waterprogramma 2023-2027 leggen we uit hoe we omgaan met afvalwater, regenwater en grondwater. Het klimaat verandert. Daarom richten we ons tot 2027 vooral op het voorkomen van wateroverlast. Dat doen we vooral op plekken die de afgelopen tijd te maken hadden met flinke regen. We proberen werk aan het watersysteem te combineren met bijvoorbeeld werk aan de weg. Of met het opnieuw inrichten van een plek. Zo proberen we de overlast voor mensen die er wonen zo klein mogelijk te houden.

Als u gaat bouwen of verbouwen, geldt de hemelwaterverordening. Daarin staan regels als u het verharde oppervlak zoals een dak, terras of oprit met meer dan 100m² uitbreidt.

Afbeelding van een regenton en afvoerpijp regenwater

Het riool

Ons riool voert afval- en regenwater af naar 3 plekken waar het weer schoongemaakt wordt. Flinke regen, maar ook droogte zorgen voor uitdagingen. Water moet goed afgevoerd worden of juist vastgehouden worden als het droog is. Het is onze taak om te zorgen voor een goede waterbalans. We maken ontwerpen voor riolering, watersystemen en de ruimtes buiten. We doen ook onderzoek en verbeteren het rioolsysteem. Op plekken met veel wateroverlast controleren we vaker of het riool werkt. En het hele jaar door zorgen we voor onderhoud aan het riool.

Pompen

Water stroomt altijd van hoog naar laag. Als dat niet gaat, omdat het gebied vlak is, de afstand tot de zuivering te groot is of de Maas in de weg ligt, plaatsen we grote pompen. Die sturen het afvalwater onder hoge druk door persleidingen. Een rioolgemaal noemen we dat.

Meer informatie over het onderhoud van het riool en andere watervoorzieningen staat op de pagina Beheer en onderhoud Openbare Ruimten. Is uw riool toch verstopt? Dan leest u op de pagina Ontstoppen riool wat u kunt doen. 

Samenwerken met partners

De gemeente werkt samen met Waterschap Limburg, de provincie en andere partners om te zorgen voor schoon en veilig water.

De omgeving aanpassen aan een klimaat dat verandert

Of met een ander woord: klimaatadaptatie. Het klimaat verandert. Het regent meer en harder. Dat zorgt voor meer wateroverlast en soms zelfs voor overstromingen. Het is soms langer warm. En daardoor ook droger. Dat is niet goed voor onze bomen en planten, voor de oogst en ook niet voor onze gezondheid. Daarom zetten we ons in om de omgeving aan te passen aan die klimaatverandering. Dat heet klimaatadaptatie. Denk aan meer groen langs de wegen zodat water beter de grond in kan. Of het planten van nieuwe bomen zodat op een plek meer schaduw is. De uitdagingen en wat we doen aan klimaatadaptatie in Maastricht staan in de klimaatadaptatiestrategie.

 

Beukenlaan 2

En we doen meer

  • We maken 2 keer per jaar alle putten in de stad schoon om ervoor te zorgen dat het regenwater goed wegstroomt. Daarnaast maken we vuilvangers en goten in de stad tot 4 keer per jaar, of vaker als dat nodig is, schoon.
  • 1 keer per jaar maken we alle 26.000 kolken of roosterputten langs de straat of stoep of op pleinen schoon. Zo kan regenwater goed wegstromen.
  • We verbeteren ons noodplan om sneller te kunnen reageren tijdens flinke regenbuien.
  • Bij nieuwe bouwprojecten zorgen we voor genoeg ruimte voor water.
  • We onderhouden ook de fonteinen in de stad. Die worden ieder jaar aangezet in april en uitgezet in oktober. Een bedrijf zorgt dat de waterkwaliteit in orde is en dat ze goed werken. 
riool reinigen