Team Ondernemen Maastricht

Team Ondernemen Maastricht

Hét centrale aanspreekpunt voor ondernemers in Maastricht. Tot voor kort bekend als Bedrijfscontactpunt. 

Coronavirus - info voor ondernemers

Op deze pagina vindt u alle informatie over wat de landelijke maatregelen voor een gevolgen hebben voor de gemeentelijke dienstverlening aan u als ondernemer. 

Inloopspreekuren gecancelled

Door het coronavirus gaan tot en met 6 april de inloopspreekuren niet door. We blijven bereikbaar per mail (ondernemen [at] maastricht.nl) en telefonisch via +31 (0)43 350 4050.

Wij helpen u verder

Als ondernemer in Maastricht komt u voor uitdagingen te staan op het gebied van huisvesting, wet- en regelgeving en vergunningen. Team Ondernemen Maastricht kan u hierbij verder helpen. De adviseurs kennen de routes en procedures binnen de gemeente en maken u wegwijs. Zoekt u een nieuwe bedrijfslocatie? Heeft u vragen over vergunningen of bestemmingsplannen?

Neem contact op

Team Ondernemen Maastricht is iedere werkdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via: +31 (0)43 350 40 50 en per mail via ondernemen [at] maastricht.nl.

Loop bij ons binnen

Hieronder kunt u zien op welke dagen en tijdstippen er een gratis inloopspreekuur is voor ondernemers en voor internationale ondernemers.

Let op: Door het coronavirus gaan tot en met 6 april de inloopspreekuren niet door. We blijven bereikbaar per mail (ondernemen [at] maastricht.nl) en telefonisch via +31 (0)43 350 4050.

 • Inloopspreekuur ondernemers

  Het gratis spreekuur vindt plaats van 9.00 uur - 12.00 uur op locatie bij het Officenter Maastricht in Randwyck, Gelissendomein 8. U kunt hier gratis parkeren. Dit spreekuur is een extra service. U kunt altijd een afspraak maken op een ander moment. 

  Data 2020

  Di 14 april 
  Di 28 april
  Di 12 mei
  Di 26 mei
  Di 9 juni
  26 juni
 • Spreekuur internationale ondernemers

  Internationale ondernemer

  Het gratis spreekuur vindt plaats bij het Maastricht International Centre in Mosae Forum. Hier kunt u op afspraak terecht. Maak online een afspraak.

  Data 2020

   Woe 15 april
  Woe 29 april
  Woe 13 mei
  Woe 27 mei
  Woe 10 juni
  Woe 24 juni

Veelgestelde vragen

 • Bedrijfsruimte vinden

  Ik zoek een ruimte voor mijn bedrijf. Kan de gemeente daarbij helpen?

  Of u nu begint, uitbreidt of verhuist; er is vrijwel altijd een locatie die aan uw wensen voldoet. U kunt vanuit huis werken, er zijn flexplekken op diverse plekken in de stad, creatieve locaties, bedrijventerreinen en -parken, kavels om te bebouwen en de locatie Belvédère is er voor grootschalige detailhandel. Met het commercieel vastgoedoverzicht en de leegstandskaart van Team Ondernemen kunt u zelf op zoek naar een geschikte locatie. Het commercieel vastgoedoverzicht kunt u opvragen via: ondernemen [at] maastricht.nl (ondernemen)bedrijfscontactpunt [at] maastricht.nl (@maastricht.nl)

 • Bestemmingsplan wijzingen

  Ik heb al een paar panden op het oog. Kan het daar?

  Als u wilt weten of er een ontheffing of aanpassing van het bestemmingsplan nodig is, raadpleeg dan het bestemmingsplan via www.ruimtelijkeplannen.nl.

 • Bedrijf aan huis

  Ik wil een bedrijf vanuit huis beginnen. Mag dat?

  Werken vanuit huis heeft veel voordelen en vaak heeft u daar niet eens toestemming voor nodig van de gemeente. Het hangt helemaal af van de plannen die u heeft en het soort bedrijf dat u wilt beginnen. We maken een verschil tussen aan huis verbonden beroepen en consumentverzorgende en/of ambachtelijke bedrijfsactiviteiten. De belangrijkste regel voor werken vanuit huis is dat uw woning vooral woning blijft. Houd er rekening mee dat het grootste deel van uw huis leefruimte blijft en geen werkruimte wordt. Dat is het uitgangspunt dat de gemeente stelt aan bedrijvigheid in huis. 

  Kan dit ook als ik in een huurwoning woon?

  Ja, als er toestemming is van de verhuurder. Indien u een consumentverzorgende of ambachtelijke bedrijfsactiviteit wilt uitvoeren, heeft u ook toestemming nodig van de gemeente.

 • Winkel en horeca

  Mag ik horeca-activiteiten ondernemen bij mijn winkel?

  U heeft een winkel en wilt uw klanten tijdens het winkelen in uw zaak een kopje koffie of kleinigheidje te eten aanbieden. Dat kan. Er zijn wel enkele voorwaarden. U mag maar een deel van uw zaak hiervoor gebruiken (maximaal 25%), uw zaak moet er als een winkel blijven uitzien, en u mag geen reclame voor dit onderdeel van uw zaak maken. Heeft u ideeën over een andere combinatie van detailhandel en horeca? Neem dan contact op met de casemanager Horeca via horeca [at] maastricht.nl

 • Subsidies

  Kom ik in aanmerking voor subsidie?

  Verschillende instanties verstrekken subsidies. Het hangt van uw persoonlijke situatie af of u hiervoor in aanmerking komt. Hieronder vindt u een aantal van deze subsidieverstrekkers. Neem voor persoonlijk advies contact op met ondernemen [at] maastricht.nl.

  Bent u een (startende) ondernemer en heeft u krediet nodig? En kunt u hiervoor niet bij de bank terecht? Dan kunt u een MKB-krediet aanvragen. Dit is een zakelijke lening tussen de € 50.000 en € 250.000. Voor een bedrag tot € 50.000 kunt u microkrediet aanvragen.

  De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk om in technostarters en creatieve starters te investeren. Er zijn meer dan 20 uiteenlopende fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke technostarter of creatieve starter het fonds investeert.

  Als u door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kunt u bij het starten van een bedrijf ook op de nodige ondersteuning rekenen. Denk aan het recht op een starters- of voorbereidingskrediet, inkomenssuppletie of vergoedingen voor bijvoorbeeld een voorleeshulp of tolk. Dergelijke voorzieningen kunt u het hele jaar door aanvragen bij het UWV. Voorwaarde is onder meer dat u een bijstands-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering heeft en dat de voorzieningen essentieel zijn voor het uitvoeren van uw werk.

  Ontvangt u nu een WW-uitkering en overweegt u om voor uzelf te beginnen, maar bent u bang om uw uitkering kwijt te raken? Dat hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om met behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf te starten. Uw contactpersoon bij UWV kan u meer hierover vertellen en u verder ondersteunen in dit traject.

 • (Financiële) ondersteuning

 • Ambulante handel

  Is er ergens plaats voor ambulante handel?

  De volgende locaties zijn aangewezen:

  • Christoffelplein Caberg                                      
  • Malbergplein Malberg                        
  • Keurmeestersdreef Belfort                              
  • Herculeshof Daalhof                            
  • Roserije De Heeg                  
  • Raadhuisplein Heer                              
  • Severenplein Amby                             
  • Kast. Schaloenstraat Nazareth        
  • Pleintje Kruisweg Itteren                                  
  • Bovenstraat Borgharen                      
  • Voltastraat Wittevrouwenveld   
  • Javastraat bij ingang kerkhof (alleen bloemen en planten)
  • Min. G. Borgesiusplantsoen Mariaberg (alleen bloemen en planten)
  • Bosscherweg Boschpoort (bakken en braden niet toegestaan)               

  Op private terreinen is ambulante handel alleen mogelijk als voor deze locatie een detailhandelsbestemming geldt en het terrein openbaar toegankelijk is. Zie ook standplaatsvergunning.

 • Reclame maken

  Ik wil bij mijn gebouw reclame voeren. Mag dat?

  Het is niet toegestaan zonder vergunning op of aan een gebouw reclame te maken die vanaf de weg zichtbaar is. Wat wel mag is opschriften, aankondigingen of afbeeldingen in het inwendig gedeelte van een gebouw die niet gericht zijn op zichtbaarheid vanaf de weg.

 • Bed & Breakfast

  Ik wil graag een Bed & Breakfast beginnen. Kan dat?

  In Maastricht mag u in uw woning 1 of 2 kamers realiseren voor het onderbrengen van gasten. Dat valt onder de noemer guesthouse. U moet zelf de hoofdbewoner zijn van de woning en zelf het guesthouse exploiteren. Voor een klein hotel tot 7 kamers gelden andere regels. Voor andere kleine accommodaties tot en met 7 kamers gelden andere regels. Een B&B wordt hierbij gezien als een klein hotel. Wilt u een kleine accommodatie beginnen? Dan moet u altijd toestemming vragen aan de gemeente. We toetsen uw initiatief aan het bestemmingsplan en andere planologische aspecten, zoals parkeren. Belangrijkste eis bij een kleine accommodatie is dat er geen woonfunctie verdwijnt. En een dergelijk klein hotel moet bijvoorbeeld ook wat de brandveiligheidsaspecten betreft, voldoen aan dezelfde voorschriften als een groter hotel.

  Meer informatie vindt u op de pagina Horecabedrijf beginnen.