Horecabedrijf beginnen

In Maastricht vindt u een ideaal ondernemersklimaat én een gastvrije gemeente die er alles aan doet om u wegwijs te maken in de wet- en regelgeving waarmee u als horecaondernemer te maken krijgt. Waar klopt u aan met uw vragen, aan welke regels moet u voldoen? Waar kan Team Ondernemen Maastricht bij helpen en wanneer kunt u terecht bij de casemanager horeca? We zetten het graag voor u op een rij.

Waar kunt u terecht?

Team Ondernemen Maastricht

Wilt u een horecazaak beginnen in Maastricht? Of bent u op zoek naar een geschikte locatie? Lees dan eerst onderstaande informatie. Heeft u dan nog vragen? Neem dan contact op met Team Ondernemen Maastricht.

Casemanager horeca

De casemanager horeca is er voor alle vragen van en over horeca in Maastricht. In de volgende situaties kunt u via 14 043 of horeca [at] maastricht.nl rechtstreeks contact opnemen met de casemanager horeca van de gemeente Maastricht:

  • U wilt graag meer weten over een van de vergunningen
  • In principe kunt u alleen een horecazaak beginnen in Maastricht in een pand dat een horecabestemming heeft. In uitzonderingsgevallen werkt de gemeente mee aan het toestaan van horeca in een pand waar dat niet is toegestaan. U heeft een pand gevonden dat u geschikt lijkt om uw horecaonderdeming te beginnnen en u wil meer weten over de uitzonderingsgevallen.

De regels

Als horecaondernemer heeft u te maken met:

  • landelijke wetten en
  • lokale regels die we in Maastricht zelf hebben gemaakt

Landelijke wetten

  1. Omgevingswet (Ow): omgevingsplan
    De horecazaak die u in een pand wilt beginnen, moet passen in de bestemming zoals die is vastgelegd in het omgevingsplan. Heeft u een pand op het oog en wilt u weten of u daarin een horecazaak mag beginnen? Check de bestemming van een pand op www.ruimtelijkeplannen.nl of neem contact op met de gemeente via 14 043.
  2. Omgevingswet (Ow): verbouwen of monumentaal pand
    Als u een bestaand horecapand gaat verbouwen of u gaat in een monumentaal pand aan de slag, dan krijgt u te maken met de Omgevingswet voor de monumentenactiviteit. Wilt u eerst weten of uw plan haalbaar is? Dien dan een voortoets omgevingsvergunning in. Dit is verstandiger dan meteen een omgevingsvergunning aanvragen. 
  3. Alcoholwet: vergunning om alcohol te schenken
    Gaat u uw gasten wijn, bier of iets sterkers serveren, dan is de Alcoholwet van toepassing. Uiteraard moet in uw pand volgens het omgevingsplan dan wel horeca toegestaan zijn. Op onze webpagina Alcoholwetvergunning leest u wat u precies moet doen om een vergunning te krijgen.

Gemeentelijke regels: vergunningen en Horecanota

Afhankelijk van de horecaonderneming die u wilt runnen, heeft u in Maastricht een aantal vergunningen nodig:

  1. Exploitatievergunning: geen alcohol, wel regels
    U wilt geen alcohol schenken, maar alleen frisdrank, koffie en thee of verse smoothies? Ook dan heeft u een vergunning nodig. We noemen dat een exploitatievergunning. Een snackbar, een lunchroom of een verenigingskantine hebben bijvoorbeeld zo’n exploitatievergunning nodig. Ook als u eten via een automaat gaat verkopen of een afhaalbedrijf wilt beginnen, heeft u een exploitatievergunning nodig.
  2. Terrasvergunning: buitenkansen benutten
    We begrijpen dat een terras voor uw horecaonderneming aantrekkelijk kan zijn. Daarvoor heeft u een terrasvergunning nodig, ook als het terras op uw terrein ligt. Een terras is medebepalend voor de uitstraling van de openbare ruimte en daarom zijn we er als gemeente behoorlijk alert op. U heeft dan ook niet automatisch recht op een terras. Het kan alleen op plekken waar het verantwoord is en past. Een terras is altijd maatwerk. Wilt u een terras inrichten op openbare grond, dan betaalt u belasting aan de gemeente. Precario noemen we dat.
  3. Aanwezigheidsvergunning: kansspelautomaten
    We willen grip houden op het aantal kansspelautomaten in de stad. Wilt u bijvoorbeeld een fruitautomaat in uw zaak plaatsen? Vraag hiervoor dan een aanwezigheidsvergunning (gokautomatenvergunning) aan. 

Winkelondersteunende horeca

U heeft een winkel en wilt uw klanten tijdens het winkelen in uw zaak een kopje koffie of een kleinigheidje te eten aanbieden. Dat kan. Er is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Hieronder de belangrijkste:

  • u mag maar een deel van uw zaak hiervoor gebruiken
  • uw zaak moet er als een winkel uit blijven zien
  • u mag geen reclame maken voor dit onderdeel van de zaak

Meer weten? Lees alle voorwaarden voor winkelondersteunende horeca in het uitklapmenu onderaan deze pagina. Of neem contact op met de casemanager horeca.

Gebruiksmelding: brandveilig

Een gebouw waar veel mensen samenkomen moet brandveilig zijn. Daar hechten we veel waarde aan in Maastricht. Kunnen er in uw pand meer dan 50 mensen tegelijk aanwezig zijn? Dan moet u voordat u uw horecapand in gebruik neemt, een gebruiksmelding doen bij de gemeente. Met een gebruiksmelding laat u zien dat het gebouw brandveilig is.

  • Food

    Bij levensmiddelenzaken is winkelondersteunende horeca niet toegestaan (food-food).

    Non-food

    Bij non-foodzaken is winkelondersteunende horeca alleen op onderstaande voorwaarden toegestaan: 

    • De horeca-activiteit kan enkel naast de hoofdactiviteit plaatsvinden, indien het bestemmingsplan dit rechtstreeks toestaat dan wel met een vrijstelling van het bestemmingsplan
    • De horeca-activiteit is ondersteunend en ondergeschikt aan de hoofdactiviteit (niet zijnde food)
    • Openingstijden van de horeca-activiteit zijn gelijk aan de openingstijden van de hoofdactiviteit en conformeren zich dus aan de regelgeving op het gebied van winkeltijden
    • Toegang tot de horeca-activiteit vindt uitsluitend plaats via die van de hoofdactiviteit; er is dus geen aparte ingang
    • Het horecadeel mag 25% van het voor publiek toegankelijk vloeroppervlak bedragen en niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg
    • Er is voor de beide activiteiten dezelfde bedrijfsleider
    • Er is in het pand een vrij toegankelijke sanitaire ruimte
    • Voor de horeca-activiteit mag geen van buiten de inrichting zichtbare reclame worden gemaakt
    • Er is geen terras toegestaan
    • De verkoop van alcohol is niet toegestaan