Horecabedrijf beginnen

Wilt u een horecabedrijf in de gemeente Maastricht overnemen of beginnen? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Maar voordat u deze aanvraagt zijn er een aantal belangrijke zaken waar u aan moet voldoen. 

Voordat u een vergunning aanvraagt kunt u het beste een vooroverleg aanvragen met een casemanager horeca. Deze legt u uit wat u allemaal moet regelen en aan welke regels u moet voldoen.

Bestemmingsplan

U kunt alvast zelf nagaan of uw plan past in het bestemmingsplan. Dit kunt u doen door inzage te vragen in het bestemmingsplan. Voor het vestigen van een nieuw hotel of het uitbreiden ervan moet u aantonen dat dit minstens 15 tot 20 procent extra verblijfsgasten oplevert die anders niet in Maastricht zouden komen. Hoe doet u dat?

  • U dient een principeverzoek in. Wij toetsen vervolgens uw plan alvast op ruimtelijke ordening, welstand, verkeer, wonen en dergelijke.
  • Eerste toets positief? Dan kunt u de haalbaarheid van uw plannen uitwerken met behulp van het toetsingskader.
  • Beoordelen wij uw haalbaarheidsstudie positief? Dan kunt u de omgevingsvergunning aanvragen.

Een B&B of hotel beginnen?

Wat moet u doen als u uw woning wilt inrichten voor verhuur aan gasten of een klein of groot hotel wilt starten? Op deze pagina vertellen we u op hoofdlijnen wat u daarvoor moet doen.

Vragen of hulp nodig?

Team Ondernemen Maastricht staat voor u klaar.